Ruoka

Karjalanpiirakan täytteet ja päällysteet tekevät perinneherkusta juhlavan – kokeile näitä täytteitä

Karjalanpiirakka on kielen vievä herkku sellaisenaan, mutta siitä syntyy myös juhlava tarjottava erilaisin päällystein. Karjalanpiirakan täytteeksi tai päälle sopivat erilaiset tahnat ja leikkeleet. Katso vinkit!

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Karjalanpiirakka on kielen vievä herkku sellaisenaan, mutta siitä syntyy myös juhlava tarjottava erilaisin päällystein. Karjalanpiirakan täytteeksi tai päälle sopivat erilaiset tahnat ja leikkeleet. Katso vinkit!

Karjalanpiirakka on upea sellaisenaan ja ihan täydellinen syötävä munavoin kanssa. Kun haluat piirakasta ruokaisamman tai juhlavamman, päällystä se noutopöydän vetonaulaksi tai pieneksi ateriaksi. Kokosimme tarjolle parhaat karjalanpiirakan täytteet.

Karjalanpiirakka on karjalaisen keittiön suosituin ruoka ja rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Karjalanpiirakat kuuluvat suomalaisten arkeen ja juhlaan, hätäisesti syödystä lounaasta noutopöytien takuuvarmaksi suosikiksi.

Piirakoiden leipominen vaatii aikaa ja sorminäppäryyttä, mutta lopputulos on vaivan väärti. Tee leipomisesta pieni tapahtuma, kutsu jauhopeukalokaverit apuun ja järjestä karjalanpiirakkatalkoot.

Kauppojen ja leipomojen karjalanpiirakkavalikoimissa on mistä valita. Aito karjalanpiirakka on ruiskuorinen. Yli puolet kuoritaikinaan käytetyistä jauhoista pitää olla ruista, jotta se täyttää karjalanpiirakan määritelmän. Vaaleampaa piirakkaa kutsutaan riisipiirakaksi.

Valitse karjalanpiirakan täytteet piirakan mukaan, ota huomioon myös piirakan koko. Pienet päällystetyt piirakat syödään sormin, isommat kannattaa tarjota aterimien kanssa.

Rukiin makuun sopivat paitsi tutut voi ja munavoi myös monet perinteiset suomalaiset herkut, juurekset, kalat ja kotijuustot.

Karjalanpiirakan täytteet kalasta

Kaksi suomalaista perinneherkkua kohtaavat, kun karjalanpiirakka tarjotaan graavatun lohi– tai siikasiivun kanssa. Graavikalasiivun alle voi sujauttaa kananmunaviipaleita ja viimeistellä piirakan sitruunasiivulla ja tillillä.

Erilaiset kalatahnat ja mätimousset sopivat mainiosti höystämään karjalanpiirakoita. Ne valmistuvat vikkelästi, ja piirakan päällystäminen tahnoilla sujuu kätevästi. Savulohitahna ja mätimousse nostavat karjalanpiirakan juhlaruoaksi.

Kasvistahnoja karjalanpiirakan päälle

Kasvistahnoilla päällystetyistä karjalanpiirakoista syntyy helposti tarjottava myös vegaanista ruokavaliota noudattavalle, kun leivot karjalanpiirakat kaurajuomaan ja voitelet piirakat maidottomalla margariinilla. Vegaanisia karjalanpiirakoita saa myös valmiina hyvin varustettujen kauppojen pakastealtaista.

Juureksista ja yrteistä tehdyt tahnat istuvat perinnepiirakan päälle luontevasti. Värikäs punajuuritahna on ilo silmälle ja punajuuren maku raikastuu ihanasti omenalla ja kurkulla.

Sienisalaatti on noutopöytien klassikko. Tarjoa se vaihteeksi karjalanpiirakan päällysteenä.

Karjalanpiirakan täytteet syntyvät hetkessä leikkeleistä

Leikkeleen valmistaminen itse on aikaa vievää puuhaa, mutta porsaan ulkofileeleikkele palkitsee tekijänsä vaivan. Tärkeää on käyttää terävää veistä ja leikata paisti tai filee ohuiksi siivuiksi. Kiireisen kokin kannattaa kuitenkin turvautua kaupan runsaisiin leikkelevaihtoehtoihin.

Itse tehty paahtopaisti tai kaupan valmisversio istuu myös karjalanpiirakan päälle varsinkin, jos sipaiset piirakan ensin piparjuurilevitteellä. Kurkkurelishit, pikkelöidyt vihannekset tai marinoitu punasipuli tuovat suupalaan raikkautta, makua ja näköä.

Tuunaa karjalanpiirakka juustolla

Kotijuusto ja karjalanpiirakka muodostavat perinneruokien liiton, mutta kokeile myös eksoottisempia juustoja karjalanpiirakan päällisenä, tee niistä tahnoja tai leikkaa siivuksi. Cheddar, sinihomejuusto ja brie istuvat hyvin karjalanpiirakan mietoon makumaailmaan. Viimeistele juustopäällys kauden marjoilla, hedelmillä tai hunajaisilla pähkinöillä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Karjalanpiirakan rypytys tyylipuhtaasti – asiantuntija paljastaa pitäisikö aloittaa kärjestä vai keskeltä?

X