Reseptit

Paahtopaisti

29.5.2012 Teksti: Taina Salovaara

Kaupalliset yhteistyöt

Suosittelemme

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos
Paahtopaisti on loistava, sillä ruokalaji vain paranee muutamassa päivässä. Paahtopaistin tähteet voi käyttää esimerkiksi lounaseväiden mukana.

Ainekset

noin 2 kg:n painoinen naudan paahtopaisti
rouhittua mustapippuria
merisuolaa myllystä
(lihan paistomittari)
(puuvillanarua paistin sitomiseen)

Valmistusohje

Poimi tästä vinkit herkullisen paahtopaistin valmistukseen – ja onnistut. Paahtopaisti vain paranee seuraavaan päivään päästäessä. Käytä paahtopaistin tähteet vaikkapa lounasleivän täytteenä.

1. Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen kypsentämistä. Pitempikään lämpenemisaika ei ole pahitteeksi.

2. Jos paisti on kovin litteä tai epäsäännöllisen muotoinen, sido se pyöreämmäksi tulikuumaan veteen kastetulla puuvillalangalla tai lihansitomiseen tarkoitetulla narulla. Kuuma vesi kutistaa langan niin, ettei se kuroudu liian tiukaksi uunin lämmössä.

3. Miedossa uuninlämmössä paistetusta paahtopaistista tulee herkullisemman näköinen, kun sen ruskistaa ennen uuniin panoa. Ruskistaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kuumenna valurautapannu tai -pata kunnolla ilman rasvaa, lisää paisti ja anna lihapalan ruskistua kauttaaltaan.

4. Nosta paahtopaisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan reilusti pippuria. Jos haluat maustaa paahtopaistin lisäksi yrteillä tai valkosipulilla, sipaise paahtopaistin pinta ja mausteet öljyllä.

5. Paina paistomittari paahtopaistin paksuimpaan kohtaan. Paahtopaisti kypsennetään miedossa uuninlämmössä eli 100–125°:ssa. Matala lämpö kypsentää paistin tasaisesti meheväksi. Pane liha uuniin keskiosaan ja varaudu vähintään parin tunnin kypsennykseen.

6. Lihanpaistomittari kertoo, milloin paisti on valmista. Jos haluat paistin jäävän hyvin punaiseksi ja veriseksi, ota paisti uunista mittarin näyttäessä 55–57 astetta. Sisältä roosan paistin lämpötila on 60–63 astetta. Miltei kypsä paisti on 65 astetta, täysin kypsä 70 astetta. Jos et omista mittaria, käytä kypsennysajan arviointiin kelloa. Ohjeellinen kypsymisaika 125-asteisessa uuninlämmössä on noin 1 tunti/paistikilo. Paksunmallinen paisti kypsyy luonnollisesti litteää paistia hitaammin. Myös lihan lämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa kypsymisaikaan.

7. Kun paahtopaisti on saavuttanut toivomasi kypsyysasteen, nosta se ison folioarkin päälle. Hiero paahtopaistin pintaan kouran pohjallinen merisuolaa ja kiedo paisti ensin folioon ja sitten paksuun froteepyyhkeeseen tai sanomalehteen. Anna paistin levätä ja tekeytyä 1–2 tuntia. Lepäämisen aikana paistin mehukkuus tasaantuu.

8. Paahtopaisti on hyvä leikata kahdelta reunalta, jotta leikkaussuunta on aina poikkisyin. Muista teroittaa veitsi ennen viipalointia. Ota talteen folioon kertynyt ja paistista leikatessa mahdollisesti irtoava neste kastikkeen tekoa varten.

Julkaistu aiemmin

anna

Luetuimmat

Lue myös

Suosittelemme