Reseptit

Paahtopaisti

Paahtopaisti on juhlapöydän klassikko ja loistoeväs piknikille. Paista kerralla iso paisti, josta riittää moneksi päiväksi. Poimi tästä vinkit herkullisen paahtopaistin valmistukseen - ja onnistut.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Paahtopaisti

  • 2 kg naudan paahtopaisti
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 1/2 tl merisuolaa myllystä

Lisäksi

  • (lihan paistomittari)
  • (puuvillanarua paistin sitomiseen)

Valmistusohje

Paahtopaisti valmistuu helposti näin:

1. Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen kypsentämistä. Pitempikään lämpenemisaika ei ole pahitteeksi.

2. Jos paisti on kovin litteä tai epäsäännöllisen muotoinen, sido se pyöreämmäksi tulikuumaan veteen kastetulla puuvillalangalla tai lihansitomiseen tarkoitetulla narulla. Kuuma vesi kutistaa langan niin, ettei se kuroudu liian tiukaksi uunin lämmössä.

3. Ruskista paahtopaisti pannulla ennen uuniin panoa. Ruskistaminen tuo paahtopaistiin ihanan rapean pinnan ja herkullisen ulkonäön. Ruskistaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kuumenna valurautapannu tai -pata kunnolla ilman rasvaa, lisää paisti ja anna lihapalan ruskistua kauttaaltaan.

4. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan reilusti pippuria. Jos haluat maustaa paahtopaistin lisäksi yrteillä tai valkosipulilla, sipaise paistin pinta ja mausteet öljyllä.

5. Paina paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Paisti kypsennetään miedossa uuninlämmössä eli 100–125°:ssa. Matala lämpö kypsentää paistin tasaisesti meheväksi. Pane paahtopaisi uuniin keskiosaan ja varaudu vähintään parin tunnin kypsennykseen.

6. Lihanpaistomittari kertoo, milloin paisti on valmista. Jos haluat paistin jäävän hyvin punaiseksi ja veriseksi, ota paisti uunista mittarin näyttäessä 55–57 astetta. Sisältä roosan paistin lämpötila on 60–63 astetta. Miltei kypsä paahtopaisti on 65 astetta, täysin kypsä 70 astetta. Jos et omista mittaria, käytä kypsennysajan arviointiin kelloa. Ohjeellinen kypsymisaika 125-asteisessa uuninlämmössä on noin 1 tunti/paistikilo. Paksunmallinen paisti kypsyy luonnollisesti litteää paistia hitaammin. Myös lihan lämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa kypsymisaikaan.

7. Kun paahtopaisti on saavuttanut toivomasi kypsyysasteen, nosta se ison folioarkin päälle. Hiero paistin pintaan kouran pohjallinen merisuolaa ja kiedo paisti ensin folioon ja sitten paksuun froteepyyhkeeseen tai sanomalehteen. Anna paistin levätä ja tekeytyä 1–2 tuntia. Lepäämisen aikana paistin mehukkuus tasaantuu.

8. Paahtopaisti on hyvä leikata kahdelta reunalta, jotta leikkaussuunta on aina poikkisyin. Muista teroittaa veitsi ennen viipalointia. Ota talteen folioon kertynyt ja paistista leikatessa mahdollisesti irtoava neste kastikkeen tekoa varten. Tarjoa paahtopaisti punaviinikastikkeen ja uunijuuresten tai peruna-palsternakkasoseen kanssa.

Vinkki: Paahtopaisti on mainio vierastarjottava tai sunnuntain ateria. Paisti vain paranee seuraavaan päivään päästäessä. Käytä paahtopaistin tähteet vaikkapa lounasleivän täytteenä tai päällisenä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin teet jääpaistin – katso video!

X