Muoti

Juhlapukeutuminen nimiäisiin, maistraattihäihin, firman juhliin ja muihin vapaamuotoisiin kemuihin – näillä täsmävinkeillä et enää alipukeudu tai ylipukeudu koskaan!

Juhlapukeutuminen herättää usein epäilyksen, onko asuvalinta sopiva kyseiseen tilaisuuteen. Kaksi pukeutumisen ammattilaista antaa yksinkertaiset vinkit, joilla onnistut varmasti.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock

Jokaisella olisi hyvä olla kaapissa yksi luottoasu, jonka voi oikein asustamalla pukea useimpiin tilaisuuksiin, ohjeistavat tyyliasiantuntijat.

Juhlapukeutuminen herättää usein epäilyksen, onko asuvalinta sopiva kyseiseen tilaisuuteen. Kaksi pukeutumisen ammattilaista antaa yksinkertaiset vinkit, joilla onnistut varmasti.

Erottuva juhlapukeutuminen voi tuntua ikävältä ajatukselta. Tyyliasiantuntija ja kirjailija Mirva Saukkola sekä tyylikonsultti Leena Sarvi kertovat, kuinka välttää ali- ja ylipukeutumisen sudenkuopat.

1. Aloita arvioimalla tilaisuuden luonne

– Aina kannattaa lähteä liikkeelle miettimällä, kuinka arvokkaasta tilaisuudesta on kyse. Tarkista myös, onko kutsussa mainittu pukukoodi, Mirva neuvoo.

Vieraslistasta – vain ystäviä vai myös kaukaisempaa sukua – voi tehdä päätelmiä juhlapukeutumisen muodollisuudesta. Myös juhlapaikka voi vaikuttaa.

– Siinäkin on eroa, onko kyseessä isot kirkkohäät vai mennäänkö siviilivihkimisen jälkeen pienellä porukalla syömään, Mirva huomauttaa.

On myös tilaisuuksia, joissa vaatteilla koreilu kannattaa suosiolla jättää vähemmälle.

– Esimerkiksi hautajaisiin ei ole tarvetta lähteä näyttäytymään. Riittää, kun pukeutuu siististi ja tilaisuutta kunnioittaen, Mirva ohjeistaa.

Jos tilaisuuden juhlavuutta on vaikea päätellä kutsusta, varmin tapa varmistaa asia on tarttua puhelimeen.

– Jos et ole varma tilaisuuden luonteesta, soita kutsun lähettäjälle ja kysy, Leena kannustaa.

Kauniit asusteet tekevät kokonaisuudesta heti juhlavamman. Jos juhlalook tuntuu menneen överiksi, asusteita on myös helppo karsia.

2. Kun pää lyö tyhjää, käänny luottoasun puoleen

Jokaisella olisi hyvä olla kaapissa yksi luottoasu, jonka voi oikein asustamalla pukea useimpiin tilaisuuksiin. Luottoasua suositellessa molemmat tyyliasiantuntijat nostavat esille tutun klassikon eli pikkumustan.

– Luottomekon voi valita niin, että se korostaa omia parhaita puolia. Toinen viihtyy tyköistuvammassa mallissa, toiselle A-linjainen mekko on nappivalinta. Pääasia, että itsellä on vaatteessa hyvä olla. Liian kireässä mekossa illallistaminen tuskin on kenellekään mielekäs tapa viettää iltaa, Leena sanoo.

Pikkumustan taika piilee siinä, että se on helppo asustaa tilaisuuteen sopivaksi. Sama mekko, joka tennareiden ja neuletakin kanssa on arjen luottovaate, taipuu juhlarientoihin näyttävien korujen ja sirojen juhlakenkien avulla.

– Mekon ei nimestään huolimatta tarvitse olla musta. Tyylikäs, moneen tilaisuuteen taipuva mekko voi olla yhtä hyvin myös värikäs, Mirva muistuttaa.

Moni suomalainen luottaa juhlapukeutumisessa kokomustaan asuun. Silloin voi kokeilla yhdistää eri tekstuureja ja materiaaleja.

– Se tekee heti asusta heti kiinnostavamman, Mirva vinkkaa.

Tyylikäs asu, joka tennareiden ja neuletakin kanssa on arjen luottovaate, taipuu juhlarientoihin näyttävien korujen ja sirojen juhlakenkien avulla.

3. Överit on helpompi korjata kuin vajarit

Joskus käy kuitenkin niin, että oma arvio tilaisuuden luonteesta on mennyt pieleen. Pienet ylilyönnit juhlapukeutumisessa on helppo korjata.

– Jos juhliin saapuessasi huomaat, että olet ylipukeutunut, voit aina vähentää kerroksia ja asusteita. Jos hiukset on nostettu juhlanutturalle, avaa kampaus ja haro hiukset auki. Näyttävät korut voi riisua pois, Leena vinkkaa.

Pienet överit eivät kuitenkaan ole katastrofi. Pitkän kuivan juhlakauden jäljiltä kaksikko jopa kannustaa pieneen irrotteluun.

– Anna mennä, nyt saa kimaltaa! Asetu arjen yläpuolelle aina kun mahdollista – myös pukeutumisen suhteen, Leena kannustaa.

Jos juhlapaikan ovella sen sijaan tajuaa olevansa täysin alipukeutunut, Leena suosittelee hyödyntämään asiaa, joka taatusti löytyy jokaiselta: miljoonan dollarin hymyä.

– Siinä tilanteessa on paras vain väläyttää hymy huulille ja kantaa itsensä ylpeydellä. Unohda, mitä muut ajattelevat. Pääasia, että itse viihdyt, Leena kannustaa.

Nyt on lupa kimaltaa, tyyliasiantuntijat kannustavat. Tyylinäyte Mirvan kotialbumista.

Juhlapukeutumisen tarkistuslista

  • Kerrosta ja asusta. Jos fiilis juhlissa on yli- tai alipukeutunut, sinulla on yhä pelivaraa.
  • Pikkumusta – tai pikkupunainen, pikkusininen tai pikkuvärikäs – on luottovaate.
  • Näyttävät korut voi riisua laukkuun tai päheät juhlakengät jättää kassiin, jos paikan päällä iskee överitunne.
  • Huoletonkin nutturakampaus kohottaa juhlailmeen. Sen saa aina harottua auki.
X