Mausta kahvisi
Oletko koskaan testannut maustaa kahvia sokerin sijaan esimerkiksi kanelilla?
Ruoka

Unohda sokeri! Piristä kahviasi mausteilla – pullantuoksua kardemummalla, jouluntaikaa kanelilla, kauhistusta hunajalla

"Yksi kahvi maidolla, ei sokeria." Tämä lienee yksi suosituimmista tavoista nauttia perinteistä suodatinkahvia. Jos kuitenkin olet sokerihiiri, mitäpä jos kokeilisit lisätä kahviisi makeaa maustetta?
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: iStock

Tiesitkö, että 91 prosenttia suomalaisista juo kahvia vähintään kerran päivässä? Pauligin mukaan päivittäin Suomessa juodaan yli 2 miljoonaa kupillista kahvia.

Entä kuinka monta kuppia kahvia sinä juot keskimäärin päivässä?

Lidlin taannoisesta kyselytutkimuksesta* käy ilmi, että suomalaiset kuluttavat tavallisesti kahvia 2–4 kuppia päivässä. Eniten kuluu perinteistä suodatinkahvia – ilman sokeria, maitotilkalla. Suosituinta on perinteinen, vaaleaksi paahdettu suodatinkahvi.

TOP 3: 

1. Suodatinkahvi
2. Erikoiskahvit
3. Pikakahvit

Suomalaisista 24 prosenttia juo kahvinsa mustana. 76 prosenttia lisää kahviinsa makeutusta, maitoa tai jotain muuta. Lähde: Lidl

Makeutta kahviin haetaan useimmiten hienosta sokerista: 13 prosenttia kahvia juovista Lidlin kyselyyn vastanneista kertoi laittavansa sokeria kahviinsa.

Mutta entä jos kahviin kaipaa jonkin sortin makeutta, mutta sokeri ei ole houkuttele?

Kokeile tummapaahtoa

Jos et halua käyttää sokeria kahvissa, mutta kaipaat kahvielämykseesi makeutta, voit myös kokeilla makeampia kahvilajikkeita. Esimerkiksi hyvin paahdetusta kenialaiskahvista tai suklaisesta ja pähkinäisestä brasilialaiskahvista saa makunystyröille uusia ulottuvuuksia.

Tummapaahtoinen kahvi voi olla suomalaiseen makuun erilainen kokemus. Suomi on ainoa maa, jossa maailman mittapuussa melko harvinainen vaaleapaahtoinen kahvi on suosituinta. Tummapaahtoinen kahvi on aromaattisempaa ja täyteläisempää. Tummapaahtoinen kahvi kuitenkin sisältää vaaleapaahtoista kahvia vähemmän hapokkuutta, minkä vuoksi tummapaahtoiset kahvit ovat osalle kahvinjuojista vatsaystävällisempiä vaihtoehtoja.

Ei sokeria? Testaa näitä mausteita kahvissa sokerin sijaan:

Kaneli ja kahvi.

Kaneli sopii hyvin kahvin kanssa: kaneli imeytyy parhaiten lämpimiin ruokiin ja juomiin.

Hunaja

Hunajaa kahvissa? Jo vain! Ajatus saattaa ensin kauhistuttaa, mutta kokeile teen ohella myös kahvissa hunajaa. Hunaja voi hyvin toimia kahvinkin makeutusaineena, mutta on hyvä muistaa, että hunaja on erittäin dominoiva maku. Se voi silti olla sokerille hyvä vastine, sillä sokeri ei ainoastaan makeuta kahvia, vaan muuttaa myös kahvin rakennetta ja makua. Jos kokeilet hunajaa kahviin, kannattaa valita mahdollisimman mieto hunaja.

Kardemumma

Nuusk, nuusk! Tuoksuuko täällä tuore pulla? Ei suoranaisesti, vaan kardemumma! Sirottele kardemummaa suoraan valmiiseen kahviin tai voit halutessasi laittaa suodatinkahvia keittäessäsi kahvinpurujen sekaan puolikkaan teelusikallisen verran kardemummaa. Kardemumman tuoksu helpottaa myös makeanhimoa.

Kaneli

Jos rakastat joulua, kaneli voi olla sinun mausteesi. Se sopii myös flunssaiselle. Ripottele kanelia kuuman kahvin päälle tai lisää puolitoista teelusikallista jauhettua kanelia kahvinpuruihin ennen kahvin valmistamista.

Kardemumma + kaneli

Korvapuustikahvi! Laita suodatinkahvin purujen joukkoon sekä kanelia että kardemummaa. Esimerkiksi kuutta kuppia kohti noin teelusikallinen kumpaakin maustetta on sopiva määrä.

Kaakao

Lisää lusikallisen kaakaota kahviin: makuelämys on kuin onkin suklainen.

Vanilja

Vaniljakahvi maustetaan aidolla vaniljalla. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet maitoon. Kuumenna maito vaniljatankojen kanssa ja valmista kahvi. Poista vaniljatanko maidosta, jaa kahvi lämmitettyihin kuppeihin ja lisää vaniljan maustama maito.

Kuulostaako liian hankalalta? Voit myös laittaa vaniljasokeria saman verran kuin laittaisit tavallista sokeria.

Kookosöljy

Voit käyttää kookosöljyä kerman tai maidon korvikkeena kahvissa.

Kokeile myös näitä kahvierikoisuuksia:

Resepti: Proteiinikahvi

proteiinikahvi

Proteiinikahvi valmistetaan blenderissä suodatinkahvista, maidosta ja proteiinijauheesta.

Ainekset:

 • 1/2 jäinen banaani
 • 2 dl valmista suodatinkahvia
 • 1 dl manteli- tai kauramaitoa
 • 2 rkl vaniljalla maustettua proteiinijauhetta tai 2 rkl maustamatonta proteiinijauhetta + 2 tl vaniljasokeria
  (jääpaloja)

Valmistusohje:

1. Kuori ja paloittele banaani pakastimeen ja anna jäätyä vähintään pari tuntia.

2. Laita tehosekoittimen kulhoon jäähtynyt kahvi, banaani, kasvimaito ja proteiinijauhe. Soseuta tasaiseksi juomaksi. Lisää halutessasi jääpaloja. Vinkki! Saat täydellisen suodatinkahvin, kun mittaat 1 desiin vettä 6 g kahvia.

Resepti: Appelsiinikahvi

appelsiinikahvi

Appelsiinikahvi tuo uudenlaista piristystä.

Ainekset:

 • 7 dl vahvaa suodatinkahvijuomaa
 • 4–6 appelsiininkuorisuikaletta
 • 1 tl kardemummaa
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 4 tl tummaa sokeria tai hedelmäsokeria

Valmistusohje:

1. Leikkaa kuorimaveitsellä pestystä appelsiinista muutama ohut kuorisuikale ja pane kahvikannuun, kun suodatat kahvia. Kardemumman voi lisätä kannuun tai suodattimeen.

2. Mausta juoma vaniljasokerilla ja tummalla sokerilla ja tarjoa kuumana.

Kahvipirtelö: banaania ja jäätelöä

kahvipirtelö

Banaani ja jäätelö sopivat kahvin sekaan. 

Ainekset:

 • 4 dl vahvaa kahvijuomaa
 • 0,5 dl sokeria tai makeutusjauhetta
 • 1 rkl vaniljasokeria
 • kypsää banaania
 • 2 dl vaniljajäätelöä

Valmistusohje:

 1. Mausta kahvijuoma sokerilla ja vaniljasokerilla. Anna jäähtyä hyvin.
 2. Sekoita maustettu kahvijuoma, kuoritut ja paloitellut banaanit sekä jäätelö tehosekoittimessa, monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella kuohkeaksi juomaksi. Kaada korkeisiin laseihin.

Banaanimaitokahvi

Banaanimaitokahvi on alun perin yhdysvaltalaisen J+B Design & Cafe -kahvilan räjähdysmäiseen suosioon noussut kahvijuoma, joka on makeutettu banaanimaidolla, eli maidon kanssa sekoitetulla banaanilla. Banaani ei varsinaisesti maistu kahvin seassa, vaan antaa juomalle kermaisuutta ja makeutta.

Lähde: Paulig.fi,  *Lidl Suomen tammikuussa 2018 teettämään kahvitutkimukseen osallistui 1041 Suomessa asuvaa kahvinjuojaa, Rantapallo, anna.fi/reseptit

X