Laihdutus

Näin paljon kaloreita säästät vaihtamalla sokerin steviasokeriin

Helppo tapa vähentää herkkujen kalorimääriä on vaihtaa sokeri steviasokeriin. Steviasokeri toimii niin leivonnassa kuin ruoanlaitossakin. Katso, minkä verran kaloreita voit säästää esimerkiksi sokerikakkupohjassa, mustikkarahkassa, vispipuurossa tai hillossa.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Otavamedian Arkisto

Täytekakku kevenee kummasti, kun kakkupohjan leivontaan käyttää steviasokeria.

Helppo tapa vähentää herkkujen kalorimääriä on vaihtaa sokeri steviasokeriin. Steviasokeri toimii niin leivonnassa kuin ruoanlaitossakin. Katso, minkä verran kaloreita voit säästää esimerkiksi sokerikakkupohjassa, mustikkarahkassa, vispipuurossa tai hillossa.

Kauppojen hyllyille jokin aika sitten ilmestyneen steviasokerin helppokäyttöisyys perustuu siihen, että tilavuudeltaan steviasokeri vastaa sokeria ja käyttäytyy leivonnassa sokerin tavoin, mutta sisältää vain puolet sokerin sisältämästä kalorimäärästä. Monet muut makeutustuotteet ovat sokeria huomattavasti makeampia tai keveämpiä, eikä niitä voi rakenteensa vuoksi esimerkiksi vaahdottaa munien kanssa.

Lähes kaikissa teollisesti tuotetuissa makeutusaineissa on oma, keinotekoinen vivahteensa. Vaikka stevian makeutusaine stevioliglykosidi on alunperin uutettu stevia-kasvista, myös puhtaan steviajauheen maussa on vivahde-ero verrattuna puhtaaseen sokeriin tai steviasokeriin.

Steviasokerin etuna moni pitää myös sitä, että koska puolet tuotteesta on sokeria, maku on tuttu eikä juuri eroa täyssokerista.

Sokerikakkupohja:  357 kcal

2 dl sokeria/steviasokeria (714/357 kcal)

2 kananmunaa (170 kcal)

2 dl vehnäjauhoja (130 kcal)

Vatkaa munat ja sokeri/steviasokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 minuuttia.
Tavallisella sokerilla leivotussa kakkupohjassa on 1014 kcal. Steviasokerilla leivotussa kakkupohjassa kaloreita on 657 kcal eli 357 kcal vähemmän.

Mustikkarahka: 40 kcal/annos

(4 annosta)

1 iso purkki (500 g) rasvatonta maitorahkaa (350 kcal)

200 g (noin 3 dl) mustikoita (88 kcal)

6 rkl sokeria tai steviasokeria (312/156 kcal)

2 dl 15 % ruokakermaa (320 kcal)

Yhdistä aineet ja sekoita.

Tavallisella sokerilla makeutetussa mustikkarahkassa on 1070 kcal eli 268 kcal per annos. Steviasokerilla makeutetussa mustikkarahakaa on 914 kcal eli 228 kcal per annos.

Vispipuuro: 89 kcal/annos

(4 annosta)

1 l vettä

2 dl (n. 200 g) puolukkasurvosta (100 kcal)

2 dl sokeria/steviasokeria (714/357 kcal)

1,5 dl mannasuurimoita (525 kcal)

Keitä puolukoita vedessä kunnes kuoret ovat rikkoutuneet. Lisää mannasuurimot ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna poreilla välillä sekoittaen noin 10 minuuttia, makeuta. Jäähdytä puuro haaleaksi ja vispaa se sitten kuohkeaksi. Tarjoa maidon kanssa.

Tavallisella sokerilla makeutetussa vispipuurossa on 1339 kcal eli 334 kcal per annos. Steviasokerilla makeutetussa vispipuurossa on 982 kcal eli 245 kcal per annos.

Marjahillo: 893 kcal per marjalitra

1 l marjoja, esim. mansikoita (360 kcal) 3/4 dl vettä 3/4 dl omenatuoremehua (40 kcal) 2 tl pektiinijauhetta 5 dl  sokeria/steviasokeria (1785/892 kcal)

Kiehauta marjat ja vesi kattilassa koko ajan sekoittaen. Sekoita pektiinijauhe mehuun ja lisää kattilaan. Keitä 1–2 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja sekoita valitsemasi makeutusaine marjaseokseen. Purkita puhtaisiin ja kuumiin purkkeihin. Sulje hyvin. Säilytä jääkaapissa.

Huom! Steviasokeria sisältävät hillot kannattaa syödä nopeasti, sillä ne säilyvät huonommin kuin tavallisella sokerilla makeutetut hillot.

Tavallisella sokerilla makeutetussa hillossa on 2185 kcal. Steviasokerilla makeutetussa hillossa on 1292 kcal.

X