Laihdutus

Jopa yhtä paljon sokeria kuin 100 grammassa karkkia – Varo näitä sokeriansoja

Moni osaa varoa näkyvää sokeria, mutta harva tulee ajatelleeksi, millaisia sokeripommeja vaikkapa viinirypäleet, proteiinipatukka ja saaristolaisleipä ovat. Listasimme 10 piilosokerin lähdettä.
2.3.2016 Teksti: Miia Siistonen Kuvat: 123RF

Ennen sokeria ripoteltiin puuron päälle ja sekoitettiin kahvin joukkoon. Näistä tavoista moni on luopunut. Nyt sokeria saadaan tuotteista, joista sen olemassaoloa ei aina päälle päin huomaa, vaikkapa limsoista.

Tässä 10 sokeriansaa:

1. Mehu

Juo tuoremehua korkeintaan lasillinen päivässä. Se voi sisältää jopa 20 g sokeria. Vaikka mehu olisi hedelmistä puristettu, siitä puuttuvat hedelmän kuidut. Siksi mehu nostaa veren sokeripitoisuutta mutta ei tuota kylläisyyden tunnetta. Hedelmät kannattaa nauttia hedelminä, juomat juomina.

Korkeintaan 50 grammaa päivässä

Suositeltava määrä sokeria on noin 10 % kokonaisenergiansaannista. Nainen syö keskimäärin 2000 kaloria päivässä, jolloin 200 kaloria eli noin 50 g voisi tulla sokerista. Määrä täyttyy, jos juo puolen litran pullon sokeroitua limsaa tai syö pikarin maustettua jogurttia myslin kera sekä myslipatukan.

Lähde: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

2. Jäätee

Valmiit jääteet ovat silkkaa sokerilimua. Valmista juoma itse, äläkä lisää siihen sokeria.

3. Smoothie

Vaikka smoothiessa ei olisi lisättyä sokeria, siinä on sen sisältämien hedelmien sokeri tiivistetyssä muodossa. Kun haluat kartella sokeria, tee smoothiesi itse ja laita siihen muitakin kuin makeimpia hedelmiä, esimerkiksi marjoja tai salaattia ja muuta vihreää. Heitä joukkoon myös jotakin proteiinipitoista, sillä proteiini lisää kylläisyyden tunnetta ja tasapainottaa veren sokeria.

Vihersmoothie voi lihottaa – Lue, mitkä muut superfoodit sisältävät paljon kaloreita

4. Hedelmät

Makeissa hedelmissä on paljon hedelmän omia sokereita. Esimerkiksi rasiallisessa viinirypäleitä on saman verran sokeria kuin 100 grammassa karkkia. Toki banaani on parempi vaihtoehto välipalaksi kuin suklaapatukka. Vatsaansa ei kannata täyttää pelkillä hedelmillä, 2–3 eri väristä hedelmää päivässä riittää.

5. Mysli ja murot

Sokerimurot ja muromyslit kannattaa ilman muuta unohtaa. Terveelliseksi tuotteen voi katsoa, jos se sisältää alle 20 g sokeria.

Tarkista sokerin määrä

Jos tuote maistuu kovin makealta, kannattaa aina tarkistaa sokerin määrä. Tuoteselosteessa se ilmoitetaan sokerina, siirappina, fruktoosina tai glukoosina.

Lähde: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

6. Proteiinipatukka

Patukoissa käytetään usein vaihtoehtoisia makeuttajia, kuten oligofruktoosia. Niitä ei ole järkevää syödä kovin paljon.

7. Jogurtti

Makeutettu jogurtti ei missään tapauksessa kuulu aamupalalle, se on pikemminkin jälkiruoka. Jogurttiannosten sokerimäärät vaihtelevat 8–20 gramman välillä. Valitse mieluummin luonnonjogurttia ja lisää joukkoon marjoja ja hedelmiä. Tai sekoita makeutettua ja maustamatonta jogurttia keskenään.

Laihdutushoroskooppi – Millainen dieetti sopii tähtimerkillesi?

8. Saaristolaisleipä

Leivän maku tulee sokerista ja siirapista. Saaristolaisleipä ei kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon mutta sopii satunnaiseen herkutteluun.

Miten toimia, kun makeannälkä yllättää?

Kysy ensin itseltäsi: onko minulla nälkä? 80 prosenttia makeanhimosta johtuu siitä, että ei syödä kunnolla. Salaatti- ja keittolounas ei täytä riittävästi, ja kohta tekee mieli makeaa.

Makeanhimo talttuu, kun uskaltaa syödä järkevästi, riittävästi ja säännöllisesti. Kannatan ranskalaistyyppistä jälkiruoka-ajattelua, jossa pieni herkuttelu mahtuu päivittäiseen ruokavalioon. Karkkipäivinä mässäily saattaa yltyä hillittömäksi, ja silloin herkut saavat liiallisen arvon.

Lähde: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Yhtä paljon sokeria kuin 100 grammassa karkkia – Varo näitä sokeriansoja

9. Rusinat ja kuivatut hedelmät

Raakakakkuja ja erilaisia energiapatukoita markkinoidaan terveellisinä, koska niiden valmistuksessa on käytetty vaikkapa rusinaa, taatelia tai viikunaa. Niissä on kuitenkin tiivistettyä sokeria, joka käyttäytyy elimistössä täsmälleen samoin kuin lisätty sokeri. Taateli siis ei ole verensokerin kannalta parempi vaihtoehto kuin suklaa. Pitkälle lenkille raakapatukka toki sopii energianlähteeksi.

10. Ketsuppi, sinappi ja maustekastikkeet

Aikuinen tuskin käyttää ketsuppia liikaa, mutta lasten ruokailussa sitä voi kulua paljonkin. 15 gramman turaus sisältää noin 3 grammaa eli yli sokeripalan verran sokeria. Myös erilaiset mauste- ja valmisateriakastikkeet, kuten sweet chili sauce, sisältävät usein reilusti sokeria.

Lähde: ravitsemusterapeutti Anette Palssa