
Lammas x 9
Perinteisin pääsiäisen liharuoka on lampaanpaisti, mutta lampaasta on moneksi. Valitse oma suosikkisi yhdeksästä herkullisesta lammasruoasta pääsiäispöytään.
Lampaanpaisti ja lammaspata ovat käteviä pääruokia siloin, kun on tulossa paljon porukkaa. Perinteisen lammaspaistin valmistaminen mielletään joskus vaikeaksi, koska liha on usein saatavissa kaupoista vain pakastettuna ja sen sulattamiseen voi mennä kaksikin vuorokautta. Lampaanpaistin valmistukseen kannattaa kyllä varata aikaa, muttei sen valmistus vaikeaa ole.
Miedomman makuiselle karitsanlihalle riittää hyvin muutaman tunnin marinointiaika. Lampaanlihaa taas voi marinoida pidempään, koska liha on jo valmiiksi voimakkaamman makuista. Lampaanlihan marinadiksi sopii vaikkapa sitruunalla säväytetty oliiviöljyliemi tai yrteillä ja valkosipulilla maustettu jogurtti. Lampaanlihaa täydentävät hienosti erilaiset yrtit, kuten minttu, rosmariini, timjami, oregano, joita voi hieroa paistin pintaan.
Lampaanpaisti kolmella tavalla
![]() |
![]() |
![]() |
Lammas porisee mehukkaaksi padassa
Lampaanlihasta tulee mureaa ja mehukasta, kun se saa rauhassa muhia padassa. Pataruokiin sopivat hyvin lapa ja etuselkä, joita saa luullisina paloina kauppahalleista ja isompien supermarkettien lihatiskeiltä. Pitkä, tarvittaessa jopa kolmen tunnin haudutusaika, mureuttaa lihan pehmeäksi, haarukalla ”leikattavaksi, ja maustaa liemen herkullisen täyteläiseksi.
![]() |
![]() |
![]() |
Paahtopaistia, kyljyksiä ja fileitä
Kun syöjiä on vähän, lampaan kyljykset, fileet ja paahtopaisti ovat kelpo vaihtoehto pääsiäispöytään. Lampaan fileestä, paahtopaistista ja kyljyksistä saa loihdittua herkuista herkuimpia lammasruokia. Lampaansisäfileet ovat pieniä, ja kypsyvät todella nopeasti, muutamassa minuutissa. Pääsiäisenä voi lammas näytellä roolia myös alkuruokana. Lammascarpaccio herättelee makuhermot pääsiäisaterialla.
![]() |
![]() |
![]() |
Lammasta on syöty Keski-Euroopassa pääsiäisruokana jo 600-luvulta alkaen.
Suomalaisiin pääsiäispöytiin lammas vakiintui vasta 1970-luvulla. Nykyään pääsiäispöytään valitaan lampaanviulun sijaan yhä useammin luuttomia paisteja, paahtopaisteja ja fileitä. Viime vuosina on alettu puhua lampaan potkien, etuselän ja lavan käytön puolesta.
Kuvat: SKOY ja Colourbox
Leena Kalliokoski
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous