Reseptit

Hitaasti paahdettu lampaan lapapaisti

Juhlaruoan tarjoileminen ei ole aina helppoa, mutta lampaan lapapaisti on oiva valinta, jos etsit hieman edullisempaa vaihtoehtoa. Muista varata runsaasti aikaa hitaasti paahdetun lapapaistin valmistukseen, sillä lihan kypsentämiseen tarvitaan aikaa noin kuusi tuntia.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia

Lampaan lapapaisti on tavallista lampaanpaistia paljon mehukkaampaa ja huomattavasti edullisempaa juhlaruokaa. Kypsennysaika on pitkä, mutta liha kypsyy miedossa lämmössä omia aikojaan.

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Lampaan lapapaisti

  • 1 1/2–2 kg lampaan lapaa
  • 4 kuorittua valkosipulinkynttä
  • 3 rkl hienonnettua rosmariinia
  • 2 tl karkeaa suolaa
  • 1 tl mustapippureita
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl soijakastiketta

Vuokaan

  • 3 rosmariinin oksaa
  • 6 kuorimatonta valkosipulinkynttä
  • 3 sipulia
  • 3 dl vettä
  • 1/2 kanaliemikuutiota
  • 2 dl valkoviiniä

Lisäksi

  • Maizena-kastikesuurustetta

Valmistusohje

Lampaan lapapaisti tehdään näin:

1. Mausta lampaan lapapaisti mielellään jo edellisenä päivänä. Pane valkosipulinkynnet, rosmariini, suola ja mustapippuri mortteliin tai teholeikkuriin. Hierrä tai jauha hienoksi. Lisää öljy ja soijakastike. Tee lapaan 5-6 poikittaista viiltoa ja täytä viillot mausteseoksella. Sivele loput tahnasta pintaan.

2. Pane rosmariinin oksat, valkosipulinkynnet ja lohkotut sipulit uunivuokaan. Nosta lapa vuokaan. Kuumenna vesi ja murskaa sekaan liemikuutio. Kaada kanaliemi ja viini vuokaan. Peitä lammas löyhästi kaksinkertaisella foliolla.

3. Pane vuoka 140-asteiseen uuniin. Anna lihan kypsyä noin 6 tuntia. Poista folio ja nosta uunin lämpö 190-asteiseksi. Valele lapaa ja anna sen olla uunissa, kunnes pinta paahtuu kauniin ruskeaksi.

4. Siivilöi liemi kattilaan ja anna seistä hetki. Pidä lapapaisti lämpimänä folion sisällä. Kauho liemen pinnalta pois ylimääräinen rasva. Keitä lientä kokoon hyvällä lämmöllä. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa. Suurusta liemi kevyesti ruskealla Maizena-kastikesuurusteella.

Viinivinkki: Tarjoa lampaan lapapaisti esimerkiksi libanonilaisen punaviinin, Château Ksara Reserve du Couvent 2019 kanssa. Hieman alle 17 euroa maksava viini on rustiikkinen, kevyen kirsikkainen, ryhdikäs ja paahteinen punaviini.

Lue myös: Pääsiäisruoka on ihanan keväistä – katso mittava listaus erilaisista pääsiäisherkuista ja valitse suosikkisi juhlapöytään

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin syntyy intialainen lammascurry

X