Ruoka

Kevyempi pääsiäismenu – minimunakkaat ja lohi-munaleivät hurmaavat raikkailla mauillaan

Tuoreista kananmunista valmistat herkullisia ruokia pääsiäisen aterioille: uppomunia ja munakasta. Raikkautta makuelämyksiin tuovat muun muassa avokado ja ruohosipuli.
25.3.2018 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Tommi Tuomi/Otavamedia

Mitä tarjota tai syödä pääsiäisenä? Testaa kahta erilaista kananmunaherkkua! Lohi-munaleipien salaisuutena toimii avokado, ruohosipuli sekä uppomunat – ne ovat mahtava, keveympi lounasidea. Toinen herkku on minimunakkaat, jotka voi tarjota joko kuumana tai kylmänä. Lihan voi korvata myös vaikkapa paahdetuilla sienillä. Uunimunakkaat sopivat pääsiäisaterian alkuruoaksi salaatin kanssa tarjottuna.

Resepti: Lohi­-munaleivät

Pääsiäismenu: lohi-munaleivät

Uppomunat kruunaavat nämä herkulli­set lohileivät. Leivät on voin sijaan sivelty avokadotahnalla.

Ainekset:

  • 2 kananmunaa
  • 100 g kylmäsavu­- tai graavi­lohta
  • 2 isoa viipaletta hiivaleipää
  • 2 avokadoa
  • 1 rkl ranskankermaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 2 rkl ruohosipulisilppua

Lisäksi:

  • salaattia
  • minitomaattia

Valmistusohje:

1. Halkaise avokadot, poista kivet. Koverra hedelmäliha kahdesta puolikkaasta kulhoon. Survo haarukalla soseeksi. Lisää joukkoon ranskankerma ja sitruunamehu. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Kuori ja viipaloi kaksi muuta avokadonpuolikasta. Paahda leivät kevyesti, levitä päälle avokadotahna. Lisää leivän päälle lohiviipaleet. Lisää lautasille salaattia, tomaatteja ja avokadoviipaleet.

2. Kuumenna uppomunia varten reilu litra vettä kiehuvaksi. Lisää joukkoon 2 rkl etikkaa. Riko munat kahvikuppeihin. Tee veteen pyörre reikäkauhalla ja valuta munat varoen kuplivan kuumaan veteen. Anna munien kypsyä 3 minuuttia. Nosta munat vedestä reikäkauhalla. Lisää munat leipien päälle. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Viimeistele leivät silputulla ruohosipulilla.

Resepti: Minimunakkaat

Pääsiäismenu: munakas

Muffinipellillä paistetut minimunakkaat sopivat pääsiäisaterian alkuruoaksi salaatin kanssa tarjottuna.

Ainekset:

  • 4 munaa
  • 2 rkl maitoa
  • ½ tl timjamia
  • ripaus pippuria
  • 1 dl juustoraastetta
  • 100 g palvilihaa (lammasta, kinkkua tai kalkkunaa)
  • ruohosipulia

Valmistusohje:

1. Pane uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Sipaise muffinipellin kolot öljyllä.

2.Silppua palviliha karkeaksi rouheeksi. Sekoita munat ja maito keskenään. Mausta seos timjamilla ja ripauksella pippuria. Jaa munaseos kuuteen muffinipellin koloon. Lisää joukkoon savuliharouhe ja juustoraaste.

3. Kypsennä munakkaita uunin keskitasolla noin 12 minuuttia tai kunnes ne ovat juuri ja juuri jähmettyneet. Munakkaat saavat jäädä kosteiksi, sillä ne jälkikypsyvät vielä jonkin verran uunista ottamisen jälkeen.

4. Irrota munakkaat koloista veitsen avulla. Silppua pinnalle ruohosipulia.

 

 Reseptit julkaistu alun perin Viva 3/2018-lehdessä.

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *