Ruoka

Pääsiäisenä herkutellaan rennon juhlavalla menulla: parsa ja kampasimpukat, oliivi-yrttikana ja suklaapavlovat ihastuttavat

Pääsiäisenä pysähdytään hyvän ruoan äärelle ja nautiskellaan herkuista pitkän kaavan mukaan. Pöytään katetaan nyt tuttuja makuja sopivasti uudella twistillä – wasabi, sitruuna, rosmariini ja dijoninsinappi antavat makua alkupaloille ja pääruoille. Unelmankeveässä jälkiruoassa yhdistyvät marengin rapeus ja suklaan täyteläisyys.

Teksti:
Suvi Rüster
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Rapeat suklaa-marenkimunat ovat pääsiäismenun kaunottaret.

Pääsiäisenä pysähdytään hyvän ruoan äärelle ja nautiskellaan herkuista pitkän kaavan mukaan. Pöytään katetaan nyt tuttuja makuja sopivasti uudella twistillä – wasabi, sitruuna, rosmariini ja dijoninsinappi antavat makua alkupaloille ja pääruoille. Unelmankeveässä jälkiruoassa yhdistyvät marengin rapeus ja suklaan täyteläisyys.

Mutkattomin pääsiäismenu 2021 tulee tässä: Alkupalana tarjotaan mätiä ja wasabimoussea rapean rapukeksin päällä tai kampasimpukoita ja parsaa voi-sitruunakastikkeessa. Pääruoaksi on tarjolla karitsan kruunukyljyksiä, joille ranskankermamarinadi antaa ihanan maun, tai mehevää oliivi-yrttikanaa. Jälkiruokana herkutellaan rapeilla marenkimunilla, joihin suklaavaahto tuo täyteläistä pehmeyttä.

Lue myös: Nämä ovat pääsiäisen parhaat viinit – kuusi varmaa valintaa lampaalle, kalalle, aperitiiviksi ja jälkiruoalle

Alkuun mätiä ja wasabimoussea tai kampasimpukoita ja parsaa

Wasabitahnalla ja mädillä täytetty rapea rapukeksiherkku pitää nauttia saman tien, sillä keksit pehmenevät nopeasti. Rapukeksejä myydään aasialaisissa marketeissa. Halutessasi voit korvata ne paremmin täytteitä kestävillä krustadi-kupeilla.

Pääsiäismenu 2021: mätiä ja wasabimoussea
Rapeiden rapukeksien päälle annostellaan wasabilla höystettyä ranskankermaa, mätiä ja kurkku-kevätsipulisilppua.

Ohje: Mätiä ja wasabimoussea rapealla rapukeksillä

Tuoreista parsoista, kampasimpukoista ja sopivan kirpeästä voikastikkeesta valmistetaan mutkattoman rento alkuruoka. Lusikoi kuumaa kastiketta kampasimpukoiden päälle paistamisvaiheessa, jotta ne imevät itseensä kunnolla makua ja pysyvät mehevinä.

Pääsiäismenu 2021: kampasimpukoita ja parsaa
Kampasimpukat kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin vähintään 6 tuntia ennen valmistusta. Pannulla ne viihtyvät vain muutaman minuutin.

Ohje: Kampasimpukkaa ja parsaa voi-sitruunakastikkeessa

Pääsiäismenu: pääruoaksi karitsaa tai oliivi-yrttikanaa

Rosmariinilla ja dijoninsinapilla höystetty ranskankermamarinadi maustaa karitsan kruunukyljykset. Muista ottaa kyljykset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsentämistä ja paistaa vain pari minuuttia molemmin puolin, niin saat täydellisen mehevän lopputuloksen. Jos grillikautesi alkaa pääsiäisestä, voit kypsentää kyljykset grillissä ja kurpitsakuutiot parilalevyllä.

Karitsan kruunukyljyksiä ja uunipaahdettua kurpitsaa
Karitsan kruunukyljysten kannattaa antaa marinoitua vähintään kahden tunnin ajan ennen kypsentämistä. Lisukkeena on uunissa paahdettua myskikurpitsaa.

Ohje: Karitsankyljyksiä ja uunipaahdettua kurpitsaa

Lue myös: Näin onnistut lampaanlihan valmistamisessa – kokosimme parhaat lammasreseptit sekä vinkit marinointiin ja lisukkeisiin

Pääsiäisen nopein pääruoka valmistuu mascarponejuustonokareen alla kypsyvistä broilerin sisäfileistä. Sitruunankuoriraaste, tuore rosmariini ja oliivit maustavat broileriherkun maukkaaksi.

Pääsiäismenu 2021: oliivi-yrttikanaa
Oliivi-yrttikanan kanssa maistuvat esimerkiksi paahdetut uunijuurekset, parmesaanilla maustettu perunasose tai risotto.

Ohje: Oliivi-yrttibroileri

Jälkiruoaksi suussasulavia suklaa-marenkimunia

Pienet pavlovaleivokset muotoillaan pääsiäisen jälkiruokapöytään munanmuotoisiksi leivoksiksi. Gluteenittomana ne sopivat useille, ja maidottoman version saat korvaamalla suklaakerman vaahdotettavalla kaurakaakaokastikkeella. Täytä leivokset vasta juuri ennen tarjoilua, jotta marenki pysyy rapeana.

Rapeat suklaa-marenkimunat
Marenkimunia kannattaa täyttää tarjolle vain sen verran kuin on syöjiä. Täyte sitkistää marengin nopeasti. Täyttämätön marenkimuna säilyy huoneenlämmössä hyvänä vähintään viikon.

Ohje: Rapeat suklaapavlovat

Lue myös: Kotiliesi.fi: Pääsiäisen perinneruoat – katso maukkaat klassikkoreseptit!

X