Reseptit

Pasha

Pasha valmistetaan perinteisesti voista, rahkasta, kanamunasta, sokerista ja kermasta. Täyteläiset raaka-aineet ovatkin tämän pääsiäisherkun vastustamattoman maun salaisuus. Pashan voi koristella omien mieltymystensä mukaan esimerkiksi makeisilla, hedelmillä tai vaikkapa marmeladikuulilla, tai tarjoilla ihan vaan sellaisenaan ilman koristeita.

Teksti:
Inga Aaltonen
Kuvat:
Seppo Saarentola/Otavamedia

Perinteinen pasha hurmaa täyteläisellä maullaan.

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pasha

  • 2 vaniljatankoa
  • 200 g voita (esimerkiksi kirnuvoita)
  • 1 kg maitorahkaa
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl sitruunan raastettu kuorta ja mehua
  • 4-5 rkl sokeroitua hedelmäsekoitusta (65 g)
  • 4-5 rkl sokeroitua, kuivattua kotimaista puolukkaa
  • 4 rkl rusinoita tai korintteja
  • 2 dl kuohukermaa

Valmistusohje

Pasha valmistuu näin:

1. Halkaise vaniljatangot veitsellä ja raaputa puolikkaista siemenet kattilaan. Lisää vaniljatangot ja paloittele voi kattilaan. Sulata voi miedolla lämmöllä. Lisää maitorahka ja sekoita ainekset. Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyesti ja lisää joukkoon.

2. Kuumenna seosta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Jatka kuumentamista ja sekoittamista, kunnes seos alkaa kiinteytyä munan kypsyessä. Pienennä lämpöä ajoissa, sillä seos ei saa kiehua.

3. Lisää haluamasi mausteet, esimerkiksi sitruunan raastettua kuorta ja mehua, hedelmäsekoitusta, rusinoita tai korintteja ja kuivattuja puolukoita. Valmiissa, pieniksi kuutioiksi leikatussa 65 g:n painoisessa hedelmäsekoituspakkauksessa on sokeroitua appelsiininkuorta, sitruunankuorta ja kirsikkaa.

4. Siirrä kattila astiaan, jossa on kylmää vettä, niin seos jäähtyy nopeasti. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja sekoita se melkein jäähtyneeseen rahkaseokseen. Poista vaniljatangon palaset.

5. Anna puisen pashamuotin osien liota kylmässä vedessä ennen käyttöä. Kostuta puhdas sideharsoliina kylmässä vedessä ja purista kuivaksi. Vuoraa muotti tai muu reiällinen astia liinalla. Laita muotin alle astia, johon seoksesta sen tiivistyessä valuu nestettä. Kaada rahkaseosta muottiin reunoja myöten. Lisää seosta vielä hetken kuluttua keskelle. Laskosta sideharso muotin päälle ja nosta päälle kevyt paino.

6. Pasha saa kiinteytyä jääkaapissa noin vuorokauden ajan. Avaa sideharso, kumoa pasha tarjoiluvadille, poista muotin reunat ja irrota varovasti sideharso pashan päältä. Koristele pasha marmeladikuulilla, makeisilla tai hedelmillä ja paina pashan huipulle ohut kynttilä.

Vinkit:

  • Jos kaikki pasha-aines ei mahdu muottiin, tee lopusta pashaseoksesta pieni lahja- tai maistiaispasha.
  • Kotimaiset kuivatut ja sokeroidut puolukat ovat uusi, kirpeän makea lisä pashaan ja riittävät vaniljan ja sitruunan lisäksi myös ainoaksi mausteeksi.
  • Näin teet vegaanisen pashan.

Lue myös: Tee pashasta kastike, kokeile eksoottista hedelmäsalaattia ja pashakastiketta

Lue myös Kotiliesi.fi: Pääsiäisen jälkiruoat raikkaasti

 

X