lammaspaisti
Lammaspaisti kruunaa pääsiäisen juhlapöydän. Maukas marinadi ja kastike sekä huolella harkitut lisukkeet viimeistelevät makuelämyksen.
Ruokajutut

Näin onnistut lampaanlihan valmistamisessa – kokosimme parhaat lammasreseptit sekä vinkit marinointiin ja lisukkeisiin

Lammaspaisti kruunaa pääsiäisen juhlapöydän, ja tarkkaan harkitut lisukkeet täydentävät aterian. Näillä vinkeillä onnistut lampaanlihan valmistamisessa! Kokosimme myös pääsiäislampaan parhaat marinadit sekä maukkaimmat kastikkeet.
Teksti: Hanna Kuusisalo

Lammaspaisti on pääsiäispöydän klassikko. Se on näyttävä tarjottava pääsiäispöydässä etenkin silloin, kun koossa on iso porukka. Pienemmälle joukolle oiva valinta on nopeasti kypsyvä karitsan paahtopaisti. Onnistu lampaanlihan valmistuksessa ja tee elämäsi parasta pääsiäislammasta vinkeillämme!

Lue myös: Pääsiäisen parhaat lammasreseptit: nyhtölammas, yrttikuorrutettu file ja mehevä paisti!

Lammaspaisti, viulu vai paahtopaisti?

Lammaspaistia löytyy luuttomana ja luullisena. Viulu on lampaan kokonainen luullinen paisti, jossa on mukana potka. Viuluksi sitä kutsutaan sen viulumaisen muodon vuoksi. Viulu on usein karitsan tai nuoren lampaan lihaa, minkä takia se on erityisen mureaa. 

Myös karitsan tai lampaan paahtopaisti on erittäin herkullinen ruhonosa pääsiäispöytään. Paahtopaisti kannattaa valita silloin, kun ruokailijoita on vain muutama. Paahtopaistit ovat noin 150–200 g kokoisia annospaloja, joten niistä saa helposti fiinit annokset yhdelle tai kahdelle.

rosmariini-valkosipuli-lammaspaisti

Lammaspaisti on hyvä valinta, kun pöydässä on monta nälkäistä. Paahtopaistista loihdit helposti syötävää pienemmälle porukalle.

Lammaspaistin marinointi: valkosipulia, yrttejä ja sitruunaa

Marinointi on perinteinen ja varma tapa valmistaa herkullinen lammaspaisti. Lampaanlihan mausteiksi sopivat erityisen hyvin valkosipuli, erilaiset pippurit ja yrtit, kuten rosmariini, rakuuna, timjami, oregano ja minttu sekä raikas sitruunamehu. 

Jos haluat lihan valkosipuliseksi, tee pintaan pieniä viiltoja ja työnnä niihin valkosipulinkynsiä. Erityisen maukasta lihaa saat, kun hierot viiltoihin yrttivoita.

Mausteseos kannattaa hieroa paistin pintaan vaikuttamaan ainakin vuorokausi ennen paistamista, mutta lammaspaisti voi kylpeä marinadissa parikin vuorokautta. Miedomman makuiselle karitsanlihalle riittää lyhyempi marinointiaika.

Paistinliemeksi ja valeluun sopii esimerkiksi punaviini, lihaliemi, kahvi, kerma tai marinointiliemi. Valele paistia usein, näin liha pysyy varmasti mehevänä ja maukkaana.

Paistoaika riippuu halutusta kypsyydestä – käytä lämpömittaria

Lammaspaistin ja -viulun valmistaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Jos käytät pakastettua lihaa, ota se jääkaappiin sulamaan pari vuorokautta ennen valmistusta. Muista myös nostaa lammaspaisti huoneenlämpöön 1–2 tuntia ennen kypsentämistä. Varmista, että liha on varmasti kokonaan sulanut.

Oikea sisälämpötila kannattaa tarkistaa paistolämpömittarilla, sillä ylikypsentäminen tekee lihasta helposti kuivaa. Usein lammas on parhaimmillaan roseena. Työnnä mittari lihan paksuimpaan osaan, mutta niin, että se ei osu luuhun.

Lammaspaisti ja viulu maistuvat mediumina tai läpikypsänä

Paahda paistin pintaan kaunis väri voissa pannulla ja jatka kypsentämistä 175-asteisessa uunissa. Lammaspaisti on mehevää ja hieman punertavaa, kun sisälämpötila on 65–70 astetta. Viulu maistuu myös läpikypsänä, jolloin lihasta tulee todella mureaa ja nyhtölihamaista. Tällöin lihaa kannattaa paistaa 125-asteisessa uunissa hissukseen 3–4 tuntia tai yön yli. Täysin kypsän paistin sisälämpö on 82 astetta.

Karitsan paahtopaisti on parasta roseena

Karitsan tai lampaan paahtopaistin kypsennys on paistia nopeampaa. Paahtopaisti kannattaa ottaa huoneenlämpöön 30–60 minuuttia ennen kypsennystä. Lihan pinnalla on tiukka kalvo, joka kannattaa poistaa. Kalvoja saattaa olla myös paahtopaistin sisällä, mutta niitä ei saa pois. Täydellisesti kypsennetty karitsan paahtopaisti on kuitenkin niin murea, etteivät ohuet kalvot sen sisällä haittaa. 

Paahtopaistin voi ruskistaa ensin pannulla ja kypsentää loppuun 180-asteisessa uunissa. Lihan täydellinen lämpötila on 60–64 astetta, jolloin kypsyysaste on medium+. Ota liha uunista, kun mittari näyttää 58 astetta. Sisälämpö nousee vähän uunista ottamisen jälkeen, koska liha jatkaa kypsymistään vielä hetken. Anna lihan vielä vetäytyä folioon käärittynä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Lammaspaisti kruunataan kastikkeella

Kastike lampaalle syntyy helposti paistoliemestä. Perinteisen kastikkeen valmistat helposti suurustamalla paistoliemen kermatilkkaan liuotetuilla vehnäjauhoilla. Myös klassinen punaviinikastike maistuu hyvin pääsiäislampaan kanssa.

Raikas minttu sopii täydellisesti keväisen pääsiäislampaan makuun. Perinteisen minttuhyytelön lisäksi voi tarjota myös astetta modernimpaa minttupestoa.

Kreikkalainen jogurttikastike tsatsiki kruunaa erityisen hyvin Välimeren tapaan yrteillä ja valkosipulilla maustetun lammaspaistin ja toimii myös oivana kastikkeena lisukesalaatille.

Ruokaisat lisukkeet: perunaa, juureksia tai polentaa

Valkosipulikermaperunat on klassinen lisuke pääsiäislampaalle. Myös hauskat hasselbackan perunat sekä raikkaasti rosmariinilla ja sitruunalla maustetut perunat sopivat hyvin pääsiäispöytään lampaan rinnalle.

Tai unohda hetkeksi perunat ja tarjoa lammaspaisti maukkaiden uunijuuresten kera. Hunaja, yrtit ja raikas jogurttikastike vievät makumatkalle Kreikan aurinkoon.

Kuskusista tai bulgurista valmistat nopeasti ruokaisan lisukkeen lampaanlihalle. Niistä saa loihdittua myös raikkaan tabbouleh-salaatin, johon voi lisätä esimerkiksi yrttejä ja tuoretta tomaattia. Myös parmesaanilla ja voilla pyöristetty polenta on mainio vaihtoehto erityisesti välimerelliseen tyylin tehdylle lampaalle.

Kevyet vihanneslisukkeet: parsaa, herneitä ja papuja

Keväisessä juhlapöydässä on syytä olla myös jotain vihreää ja raikasta. Kevyeksi vihanneslisukkeeksi lampaan kylkeen voi valmistaa vihreitä papuja, parsaa, herneitä tai raikkaan yrtti-rucolasalaatin.

Katso myös Kotiliesi.fi: Pääsiäiskaritsa kruunaa juhlapöydän

X