Pääsiäinen

Nämä ovat pääsiäisen parhaat viinit – kuusi varmaa valintaa lampaalle, kalalle, aperitiiviksi ja jälkiruoalle

Lampaalle luonteikas ja sopivan tanniininen punaviini, kala- ja kasvisruoille keskivertoa mehevämpi valkoviini. Kuiva sherry on tyylikäs yllättäjä aperitiivina, ja aterian kruunaa lasi makeaa portviiniä. Valitsimme parhaat viinit pääsiäiseen 2021.

Teksti:
Ilkka Sirén
Kuvat:
Istock, Valmistajat

Lampaanliha vaatii luonteikkaan punaviinin. Lue viiniasiantuntijan valinnat.

Lampaalle luonteikas ja sopivan tanniininen punaviini, kala- ja kasvisruoille keskivertoa mehevämpi valkoviini. Kuiva sherry on tyylikäs yllättäjä aperitiivina, ja aterian kruunaa lasi makeaa portviiniä. Valitsimme parhaat viinit pääsiäiseen 2021.

Mitkä ovat parhaat pääsiäisviinit vuonna 2021? Viiniasiantuntija Ilkka Sirén valitsi kuusi varmaa valintaa pääsiäispöytään.

Lue myös: Kokkaa upea pääsiäismenu: päärynäistä uunibroileria, paahdettua parsaa, pekonileipää ja seesamista halloumisalaattia

 

Pääsiäisviinit 2021
Viinivalinnat pääsiäispöytään: punaviinit Roberto Sarotto Barbaresco Riserva ja Basciano Chianti Rufina, La Ina Fino Sherry, portviini Portal 6 Barrels Tawny Reserve Port, Chivite Legardeta Garnacha -punaviini sekä La Miranda de Secastilla Garnacha Blanca -valkoviini.

1. Alkupaloille: La Ina Fino Sherry

Kuiva ja karismaattinen fino sherry on viehättävä aperitiivi. Viinitynnyrissä flor-hiivakerros suojaa viiniä hapettumiselta, mutta antaa tälle andalusialaiselle väkevöidylle viinille omaleimaisen makumaailman täynnä kypsää omenaa, hentoa pähkinää ja veikeää mausteisuutta. Tarjoile viileänä sellaisenaan tai suolaisten alkupalojen kanssa.

La Ina Fino Sherry 10,09 e /0,375 l.

2. Kalalle: La Miranda de Secastilla Garnacha Blanca

Vaaleasta Garnacha Blanca -rypäleestä valmistettu espanjalainen valkoviini on tyyliltään kuiva, raikkaan sitruksinen ja täynnä eteläisen auringon alla kypsynyttä trooppista hedelmää. Uunissa ranskankerman kanssa täydellisyyteen asti kypsytetyt kalaruoat toimivat erinomaisesti viehättävän valkoviinin kaverina.

La Miranda de Secastilla Garnacha Blanca 12,21 e/ 0,75 l.

3. Lampaalle: Basciano Chianti Rufina

Lampaanlihan omaleimainen vahva maku kaipaa punaviiniltä vastaavaa luonnetta, ja sitä löytyy ämpärikaupalla Italian Toscanasta. Lammasviinin kanssa kannattaa mieluummin ampua yli kuin ali. Maaliin osut, kun nappaat hyllyltä täyteläisen, viettelevän mehukkaan, aavistuksen mausteisen sekä tyylikkään tanniinisen Basciano Chianti Rufinan.

Basciano Chianti Rufina 14,98 e/0,75 l.

Lue myös: Näin onnistut lampaanlihan valmistamisessa – kokosimme parhaat lammasreseptit sekä vinkit marinointiin ja lisukkeisiin

4. Lampaalle: Roberto Sarotto Barbaresco Riserva

Piemontelainen, tammitynnyreissä hiottu nebbiolo on pääsiäispöydän ykköstykki. Nebbiolo on luonteeltaan usein rouhean tanniininen ja täynnä eloisaa marjaisuutta, joka saa veden herahtamaan kielelle. Tammikypsytyksen viinille antama pieni ”pusu” on hyvin tasapainossa, ja lopputuloksena on tyylikäs ruokaviini, joka sopii niin lammaspaistin kuin karitsankareen seuralaiseksi.

Roberto Sarotto Barbaresco Riserva 21,99 e/0,75 l.

5. Moneen käyttöön: Chivite Legardeta Garnacha

Mehevä espanjalainen Garnacha-rypäleestä valmistettu punaviini on täydellinen all around -punaviini pääsiäisen herkutteluhetkiin. Täyteläinen, kypsän marjaisa, aavistuksen yrttinen Chivite Legardeta Garnacha sopii ruokapöytään, päätyipä lautaselle grillattua karitsankaretta, täytetty porsaan ulkofilee tai juustolajitelma.

Chivite Legardeta Garnacha 15,96 e/0,75 l.

6. Jälkiruoalle ja juustoille: Portal 6 Barrels Tawny Reserve Port

Herkullisen mehevässä suutuntumassa ja vivahteikkaassa aromiprofiilissa hyvä portviini ei jää koskaan kakkoseksi. Portugalin Douron jokilaaksosta kotoisin oleva Portal 6 Barrels Tawny Reserve Port kypsyy seitsemän vuotta vanhoissa tammitynnyreissä, mikä antaa makean, kuivahedelmäisen maun ympärille hennon mausteisen ja vivahteikkaan ulottuvuuden. Tarjoile kevyesti viilennettynä pienistä viinilaseista makeiden piirakoiden tai juustojen kyytipoikana.

Portal 6 Barrels Tawny Reserve Port 12,99 e/0,75 l.

X