Ruoka

Fines herbes – hienostunut ranskalainen yrttiseos hurmaa erityisesti kananmunaruoissa

Fines herbes on klassinen ranskalainen yrttiyhdistelmä, jossa on tuoretta persiljaa, ruohosipulia, rakuunaa ja kirveliä. Katso vinkit ja kokeile!

Teksti:
Sirpa Hammarberg
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Klassinen ranskalainen hieno yrttiyhdistelmä sisältää tuoretta persiljaa, ruohosipulia, rakuunaa ja kirveliä.

Fines herbes on klassinen ranskalainen yrttiyhdistelmä, jossa on tuoretta persiljaa, ruohosipulia, rakuunaa ja kirveliä. Katso vinkit ja kokeile!

Fines herbes on silputtu yrttisekoitus, joka antaa loppusilauksen miedoille ruoille. Nimensä mukaisesti siinä on ”hienoja” yrttejä, joiden aromit haihtuvat herkästi.

Tähän hienostuneeseen ranskalaiseen yrttiseokseen kuuluu tuore persilja, ruoholaukka eli ruohosipuli, rakuuna ja kirveli. Joskus yhdistelmään kuuluu myös meirami. Ranskan Välimeren rannikolla yhdistelmä täydentyy usein basilikalla, fenkolilla, oreganolla, salvialla ja jopa sahramilla.

Fines herbes korostaa ruoan omaa makua

Fines herbes -mausteseos sopii erityisen hyvin miedonmakuisiin munaruokiin, kuten munakkaisiin ja salaatteihin. Ranskalaiset kokit ovat näppäriä ja suorastaan tehokkaita käyttämään erilaisia yrttejä. Yrttien rooli on iso muttei dominoiva, sillä ranskalaisessa keittiössä yrttien tehtävä on korostaa ja täydentää ruoan makua, ei hallita sitä.

Toisin kuin bouquet garni  -maustekimppu, nämä hienot yrtit eivät kestä kypsennystä. Tuoreet yrtit silputaan hienoksi ennen kuin ne lisätään ruokaan. Parhaimmillaan tämä hienostunut yrttisekoitus on tuoreena juuri ennen tarjoilua ruoan päälle ripoteltuna. Sitä voi käyttää myös kuivattuna.

Yrttiseosta käytetään voipohjaisten kastikkeiden mausteena, esimerkiksi hollandaise– ja bearnaisekastikkeissa. Nopea kastike syntyy sekoittamalla sulatettuun voihin hieman sitruunamehua ja tätä ranskalaista hienostunutta yrttisekoitusta. Kastike sopii erinomaisesti grillatun kalan ja lihan kanssa maustevoin tapaan. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Tunnista yrtit – tee testi ja ota selvää, erotatko persiljan ja korianterin toisistaan!

Artikkelia on muokattu 18.6.2023 klo 14:10

X