Ruoka

Bouquet garni – tuoksuva maustekimppu höystää padat, keitot ja liemet

Bouquet garni eli maustekimppu on yhdistelmä, jossa on persiljaa, timjamia ja laakerinlehti. Maustekimpulla maustaminen on helppoa.

Teksti:
Sirpa Hammarberg
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Bouquet garni eli maustekimppu sujahtaa kätevästi pataan

Bouquet garni eli maustekimppu on yhdistelmä, jossa on persiljaa, timjamia ja laakerinlehti. Maustekimpulla maustaminen on helppoa.

Bouquet garni on maustekimppu, jonka ranskalaiset ja italialaiset heittävät pataan kuin pataan. Yrttien annetaan muhia muiden ainesten kanssa ja poistetaan, ennen kuin ruoka suurustetaan ja laitetaan tarjolle.

Nipun koostumus on tekijästä ja ruoasta kiinni. Oikeaoppista yhdistelmää ei ole. Yleensä kimpussa kuitenkin on laakerinlehti ja persiljaa.

Ranskalaiset sitovat nippuunsa myös timjamia ja meiramia, italialaiset taas oreganoa ja valkosipulia. arpeen mukaan nippuun sidotaan muita yrttejä, esimerkiksi rosmariinia, basilikaa, kirveliä, rakuunaa tai lehtiselleriä. Myös vihanneksia käytetään, esimerkiksi sipulia, purjoa, piparjuurta tai selleriä.

Tee itse Bouquet garni -maustekimppu

Bouquet garni -maustekimppu on helppo tehdä itse. Pieni, perinteinen maustekimppu syntyy kahdesta persiljanoksasta, yhdestä timjaminoksasta ja laakerinlehdestä. Mutta voit tehdä kimpun oman maun ja ruoan mukaan. Sido yrttikimppu puhtaalla, pitkällä puuvillalangalla, josta sen voi helposti nostettua pois padasta.

Kimppu tehdään niin, etteivät yrtit hajoa ruoan sekaan eikä niitä tarvitse kerätä pois ruoasta. Sidottu yrttinippu on näppärä lisätä ja poistaa keitoksesta. Yrtit voi myös laittaa kuumuutta kestävään verkkopussiin tai metallisiivilään.

Maustekimppu ryydittää padat, keitot ja liemet

Bouquet garni maustaa ranskalaisen sipulikeiton hurmaavaksi herkuksi. Sipulikeiton maustekimppuun kannattaa valita laakerinlehti, timjaminoksa ja rosmariinioksa. Jos ohjeessa on erikseen listattu yrttejä, jätä ne pois, kun käytät maustekimppua. Toinen ranskalainen keitto, joka suorastaan vaati maustekimpun on pistou-keitto. Pistou on peräisin Provencestä, Etelä-Ranskasta. Keitto tarjotaan pestoa muistuttavan pistou-kastikkeen kanssa.

Erilaisiin liha-ja kasvispatoihin on helppo sujauttaa maustekimppu tuomaan tuoksua ja aromia. Bouquet garni on myös kätevä lisätä liemiin. Se antaa niiden makuun syvyyttä.

Kokeile bouquet garni -maustekimppua ruoanlaitossa

Katso myös Kotiliesi.fi: Yrtit antavat ruokaan viimeisen säväyksen – kokeile rohkeasti tuttuja ja uusia maustamiselämyksiä

Artikkelia on muokattu ja täydennetty 18.4.2023 klo 17.50

X