Ruoka

Satoisa ja monipuolinen minttu huumaa tuoksullaan – listasimme parhaat reseptit ja vinkit kasvatukseen

Minttujen lajikirjo on valtava, mutta tunnetuimmat mintut lienevät piparminttu ja viherminttu. Niiden maku virkistää kylmissä drinkeissä ja kuumissa toteissa, hyytelöissä ja jäätelöissä, pastilleissa ja lampaanpaistissa.

Teksti:
Sirpa Hammarberg
Kuvat:
iStock

Minttu toimii loistavasti lämpimissä juomissa.

Minttujen lajikirjo on valtava, mutta tunnetuimmat mintut lienevät piparminttu ja viherminttu. Niiden maku virkistää kylmissä drinkeissä ja kuumissa toteissa, hyytelöissä ja jäätelöissä, pastilleissa ja lampaanpaistissa.

Minttu saa arominsa muun muassa mentolista – minttuöljystä. Sitä on käytetty mauste- ja lääkekasvina jo Kaksoisvirran maassa ja Antiikin aikana.

Mintulla koristeltiin juhlahuoneistot ja hajustettiin kylpyvedet. Raamatun mukaan mintusta maksettiin kymmenyksiä. 

Minttulajikkeita ja risteytymiä on sadoittain. Kaupoissa myydään ainakin piparminttua, viherminttua ja anismaista Aasian minttua ruukuissa.

Minttu puutarhassa
Minttu kasvaa nopeasti ja satoa pääsee keräämään useaan otteeseen kesän aikana.

Minttu on ruoanlaiton moniottelija

Monikäyttöisyytensä ansiosta minttu on loistava valinta kotikokille. Kokeile sitä rohkeasti erilaisten ruokien makuparina.

Minttuhyytelö on perinteinen lampaan seuralainen. Minttu sopii myös kasvisten, erityisesti uusien perunoiden ja herneiden kanssa. Mintulla voi maustaa hedelmäsalaatit ja koristella jälkiruoat.

Vilustunut saa helpotusta minttuteestä. Rommin, limen ja mintun yhdistelmä mojito ja viskin ja mintun liitto mint julep ovat kuuluisia cocktaileja. Mintunmakuinen jäätee viilentää hellepäivänä.

Minttu tuo ihanaa raikkautta suolaisiin ruokiin

Minttu toimii loistavasti juomissa

Minttu antaa viimeisen silauksen makeisiin herkkuihin

Satoisa ja nopeakasvuinen yrtti

Minttu on monivuotinen ja leviää helposti puutarhassa. Se ei vaadi erikoisolosuhteita, mutta kovin varjoisassa ja kylmässä paikassa se ei viihdy.

Mintun leviämisestä voi kuitenkin tulla ongelma, koska se leviää laajalle ja vie näin tilaa muilta kasveilta. Minttu kannattaa istuttaa ruukkuun, jotta sen juuriversot eivät pääse leviämään muualle puutarhaan.

Mintun kasvattaminen onnistuu helpoimmin taimista. Kaikki muut mintut kuin piparmintut lisääntyvät myös siemenestä.

Mintunversoja voi kerätä pitkin kesää. Pääsato korjataan ennen kukintaa.

Mintulla on kauniit kukinnot, joiden väri vaihtelee valkoisesta punaiseen. Kukkiminen kuitenkin huonontaa kuivattavien versojen makua. 

Kuivattaminen on hyvä tapa säilöä minttua, mutta siitä voi tehdä myös kauniinväristä hyytelöä tai hilloa. Minttua voi myös pakastaa silputtuna.

Artikkelia muokattu 9.3.2023 klo 11. Lisätty tietoa mintusta.

X