Paitsi että yrtit tuovat makua ruokaan ja edistävät terveyttä, ne tuoksuvat hyvältä ja toimivat myös sisustuselementtinä.
Ravinto

Yrtit sisältävät luonnollisia superaineita – 5 yrttien terveysvaikutusta

Yrttejä kannattaa käyttää paitsi niiden herkullisen maun myös terveysvaikutusten vuoksi. Yrteissä on vihervoimaa, joka edistää terveyttä ja hyvinvointia.
Teksti: Johanna Jantunen

Onko olosi vetämätön, väsynyt ja turvonnut? Apu voi löytyä yrteistä.

– Kun muutama vuosi sitten havahduin jatkuvaan nuutuneeseen oloon ja aloin lisätä ruokavaliooni runsaasti yrttejä, huomasin vointini paranevan, virkeyden lisääntyvän ja ylimääräisen turvotuksen katoavan, luonnonkosmetiikkaan erikoistunut kosmetologi, joogaohjaaja ja bloggaaja Katja Kokko kertoo.

Yrteissä on luonnollisia superaineita, jotka vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin ja jopa ulkonäköön, sillä yrtit tekevät hyvää iholle.

– Yrttien lehtivihreä edistää esimerkiksi kuonanpoistoa.

Listasimme viisi erinomaista syytä käyttää yrttejä:

1. Yrtit auttavat vatsaa voimaan hyvin

Yrttien lehtivihreä desinfioi suolistoa. Lisäksi yrteissä on kaliumia, joka ehkäisee turvotusta.

Kokeile esimerkiksi ruoansulatusta tukevaa basilikaa ja persiljaa tai lehtipersiljaa, jotka auttavat ilmavaivoihin ja poistavat nestettä kehosta.

2. Yrtit tukevat munuaisten ja maksan toimintaa

Yrtit auttavat poistamaan kehosta toksiineja, kuten raskasmetalleja. Lehtivihreä nimittäin tukee maksan ja munuaisten toimintaa eli kuonanpoistoa. Erityisesti korianteri on erinomainen detox-yrtti.

3. Yrtit vähentävät hiljaista tulehdusta

Matala-asteisen eli hiljaisen tulehduksen merkki-aineita, kuten valkuaisaine CRP:tä, erittyy maksasta. Koska lehtivihreä tukee maksan toimintaa, yrtit auttavat myös vähentämään hiljaista tulehdusta.

4. Yrtit kaunistavat ihoa

Kun alat käyttää yrttejä, ihosi saattaa saada syvemmän sävyn. Yrtit nimittäin sisältävät betakaroteenia, joka osallistuu pigmentin muodostukseen.

Lisäksi yrteissä on muun muassa A-vitamiinia, joka uudistaa ihoa ja ehkäisee ihon kuivumista ja ryppyjä; C-vitamiinia, joka tukee ihon kosteustasapainoa ja ehkäisee couperosaa; kaliumia, joka tukee kollageenin ja elastaanin tuotantoa ja K1-vitamiinia, joka estää tummia silmänalusia.

Esimerkiksi lehtipersilja ja persilja sisältävät runsaasti ihoa helliviä ravintoaineita.

5. Yrtit ravitsevat hiuksia ja kynsiä

Yrttien sisältämä A-vitamiini vahvistaa kynsiä. Myös hiukset voivat hyötyä yrteistä: salvia auttaa tekemään hiuksista kiiltävät ja elinvoimaiset, timjami estää rasvoittumista ja rosmariini auttaa vahvistamaan hiuspohjaa ja estämään hiustenlähtöä.

Miten yrttien käyttöä voi lisätä?

Yrtit sopivat niin pastan päälle, leivän päälliseksi, salaatteihin, tahnoihin, pestoihin kuin smoothien joukkoon. Vain mielikuvitus on rajana!

Kokeile esimerkiksi:

X