Ruoka

Sitruunamelissa – koristeellinen yrtti yllättää monipuolisuudellaan

Sitruunamelissa on sitruunalta tuoksuva ja maistuva raikas yrtti. Se sopii kaikkien niiden ruokien ja juomien mausteeksi, joihin käy sitruunakin.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Kokeile sitruunamelissaa muuhunkin kuin kakun koristeluun

Sitruunamelissa on sitruunalta tuoksuva ja maistuva raikas yrtti. Se sopii kaikkien niiden ruokien ja juomien mausteeksi, joihin käy sitruunakin.

Sitruunamelissa on sitruunalta tuoksuva ja maistuva raikas yrtti, jonka koristeelliset lehdet ovat sydämen muotoisia. Huomaat lehtien voimakkaan sitruunaisen tuoksun, kun hierot lehtiä sormien välissä.

Sitruunamelissa ruokien maustajana

Lisää sitruunamelissaa sitruunalla maustettuihin ruokiin ja juomiin tehostamaan sitruunaista aromia. Raikasta sitruunamelissalla salaattikastikkeet, kala-, liha- ja kanaruoat, majoneesi, hedelmäsalaatit, jälkiruoat, simat, boolit ja koristelut. Katso vinkit sitruunamelissan käyttöön ja inspiroidu.

Käytä esimerkiksi näihin ruokiin:

Sitruunamelissa säväyttää juomat

Sitruunamelissa: yrttitee
Sitruunamelissalla maustetulla yrttiteellä voit saada hyvät unet © iStockphoto

Juomien maustaja

Hurmaava kesäbooli syntyy kombuchasta ja proseccosta. Juomaa viimeistellään sitruunamelissanlehdillä sekä persikkalohkoilla. Boolia varten sitruunamelissanlehtiä voi pakastaa jääpala-astiassa.

Hellepäivän alkoholiton melonidrinkki saa ihanan maun sitruunasta ja makua korostavasta sitruunamelissasta.

Sitruunamelissasta voi olla apua unettomuuteen sekä masennukseen. Sitruunamelissasta voi myös tehdä yrttiteetä hauduttamalla tuoreita sitruunamelissan lehtiä kiehuvassa vedessä noin kymmenen minuutin ajan. Teellä kerrotaan olevan rauhoittava vaikutus, joten sitä kannattaa kokeilla iltateenä auttamassa unen tuloa.

Säilytä sitruunamelissa huoneenlämmössä

Sitruunamelissa on kylmänarka, joten sitä ei saa säilyttää jääkaapissa. Kuten muitakin yrttejä myös sitruunamelissaa voi kuivata, mutta kannattaa muistaa, että tämä yrtti kitkeröityy jonkun verran kuivattaessa ja menettää sitruunaista makuaan Kuivaamisen sijaan yrtti kannattaa pakastaa.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Artikkelia on muokattu 7.5.2023 klo 13:45

Katso myös Kotiliesi.fi: Mausta mansikkainen kesäjuoma sitruunamelissalla

   
 

X