Ruoka

Parasta jauhelihasta: lihapiirakka, jauhelihakepakot, pannupihvit ja muut vivahteikkaat klassikot

Poimi tästä seitsemän mainion jauhelihareseptin ohjeet. Keräsimme tarjolle perinteisiä klassikoita ja hieman tuunattuja tuttuja suosikkeja.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Poimi tästä seitsemän mainion jauhelihareseptin ohjeet. Keräsimme tarjolle perinteisiä klassikoita ja hieman tuunattuja tuttuja suosikkeja.

Jauheliharuoat pelastavat usein kiireisen arjen, mutta putkahtavatko lihapullat ja jauhelihakastike liian usein ruokalistallesi? Jääkaapistasi löytyy paketti jauhelihaa ja päässä löy tyhjää. Ei hätää. Jauheliharesepteissä on paljon valinnan varaa. Annan ruokasivuilta löytyy reilut sata erilaista jauheliruokaa. Poimimme yhteen parhaat palat.

Jauheliha-perunasoselaatikko

Pehmeä perunamuusi ja jauhelihakastike hautuvat samassa vuoassa täydelliseksi herkuksi. Tuunaa perinteinen jauheliha-perunasoselaatikko välimerelliseksi ateriaksi maustamalla muusi parmesaanijuustolla ja jauhelihakastike paahdetulla pekonilla.

Parhaat jauheliharuoat: jauheliha-perunasoselaatikko

Resepti: jauheliha-perunasoselaatikko

Jauheliha pihveiksi

Vähärasvainen jauheliha sopii erinomaisesti jauhelihapihveihin, joihin halutaan runsaasti lihan makua. Perinteiset jauhelihapihvit saavat tässä reseptissä huikean maun karamellisoidusta sipulista. Ole tarkkana, sipulit saattavat helposti loppua kesken. Tarjoa pannupihvit uunissa paahdettujen perunaviipaleiden tai perunamuusin kanssa.

Resepti: pannupihvit ja karamellisoitua sipulia 

Pasta ja jauhelihakastike

Parhaat jauheliharuoat ovat usein yksinkertaisia, helppotekoisia ja niistä pitävät lapset ja aikuiset.

Mitä ruoaksi, kun aikaa on puoli tuntia ja lapsilla huutava nälkä? Helppo ja nopea jauhelihakastike on varma pelastus. Pastan kanssa jauhelihakastike on taattu herkku, joka maistuu kaikille.

Parhaat jauheliharuoat: jauhelihakastike

Resepti: koko perheen jauhelihakastike 

Lihapiirakka iltapalaksi

Vaihteluna perjantaipizzalle kannattaa kokeilla retroklassikoksi muodostunutta lihapiirakkaa. Lihapiirakka syntyy vaivatta valmiista lehtitaikinalevystä. Täytteeksi sopii perinteinen jauheliha-, sipuli- ja riisitäyte, mutta voit sujauttaa jauhelihaseokseen pannulla kuullotettua varhaiskaalia tai vaikkapa paistettuja sieniä.

Tarjoa piirakka raikkaan salaatin kanssa iltapalana tai paahdetuista kasviksista tehdyn keiton kanssa lounaalla.

Resepti: lihapiirakka Teresa Välimäen tapaan

Punajuuri ja jauheliha ne yhteen sopii

Lindströmin pihvien alkuperää ei tiedetä varmuudella. Yhden tarinan mukaan pihvien keksijä olisi Tukholmassa ruokakauppaa 1800-luvulla pitänyt Maria Lindström. Hän lisäsi punajuurta jauhelihataikinaan, saadakseen pihveistä edullisempaa myytävää.

Oli miten oli, Lindströmin pihvit ovat yksi parhaimmista jauheliharuoista. Punajuuri mehevöittää jauhelihataikinan sekä värittää pihvit upean punaisiksi, kapris ja anjovis maustavat jauhelihapihvit juhlavaksi ruoaksi.

Parhaat jauheliharuoat: Lindströmin pihvit kaprsiten kera

Resepti: Lindströminpihvit

Lihamureke maustuu parsakaalilla

Täytetyn lihamurekkeen teko on helppoa, eikä edes kovin aikaa vievää. Käytä mureketaikinaan vähän rasvaisempaa jauhelihaa. Mausta perusmureketaikina yrteillä ja tomaattisoseella. Valmista parsakaalista, salottisipulista ja valkosipulista maukas täyte. Painele sitten kostutetuin käsin puolet mureketaikinasta murekkeen pohjaksi ja levitä parsakaalitäyte pohjan päälle. Muotoile loput mureketaikinasta kanneksi. Kypsennä mureketta 200 asteisessa uunissa noin puolisen tuntia. Samalla kun mureke paistuu uunissa, ehdit valmistaa perunamuusin ja salaatin.

lihamureke

Resepti: täytetty lihamureke 

Jauhelihaa tacon väliin

Maustettu jauheliha-papuseos, chili con carne, sopii tacojen tai tortillojen täytteeksi guacamolen ja tomaattisalsan kanssa. Täydennä annos vielä maissilla. Chili con carnen lisukkeena voi myös tarjota keitettyä riisiä.

chili con carne

Resepti: chili con carne 

Parhaat jauheliharuoat voivat olla eksoottisia

Jauhelihakepakot ovat simppeliä ja nopeasti valmistuvaa ruokaa. Erilaisilla mausteilla niihin saa aina uutta vivahdetta.  Nämä harissa-tahnalla, juustokuminalla, yrteillä ja paprikalla maustetut kofta-vartaat tarjotaan virkistävän makuiseen, iranilaisen shirazi-salaatin kanssa. Shirazi-salaatti tehdään tomaatista, sipulista ja kurkusta, mutta sen juju piilee mausteissa. Limetinmehun ja mintun ansiosta salaatista tulee raikas.

Parhaat jauheliharuoat: kofta-vartaat ja shirazi-salaatti

Resepti: kofta-vartaat ja shirazi-salaatti

Katso myös nämä jauheliharuoat:

Kotiliesi.fi: Jauhelihakeitto Kotiliesi.fi: Itämainen jauhelihapata

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

X