Reseptit

Karpalokinuskipokekakku

Poke on englantia ja tarkoittaa tökkäämistä. Pokekakun idea on kakkuun tökittyihin reikiin valutettu täyte. Isossa pokekakussa on täytteenä karpalokinuskia.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Krsitiina Kurronen / Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kakkutaikina:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 250 g pehmeää voita
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 4 kananmunaa (huoneenlämpöistä)

Karpalokinuski:

  • 1 1/2 dl karpaloita
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria

Pinnalle:

  • 2 dl kuohukermaa
  • 100 g tuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • karpalokinuskia
  • karpaloita

Valmistusohje

1. Pingota irtopohjaisen kakkuvuoan (23–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri hyvin sekaisin. Lisää munat seokseen yksitellen samalla vatkaten. Siivilöi kuivat aineet muna-voi- seokseen ja kääntele taikina tasaiseksi.

3. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Peitä kakku tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppupuolella.

4. Tee kinuski kakun kypsyessä. Kuumenna karpalot mikrossa ja puserra ne tarkasti siivilän läpi soseeksi. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Keitä minuutti. Lisää karpalosose ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia tai kunnes seos sakenee kastikemaiseksi.

5. Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota se vuoasta. Huuhtaise vuoka ja pane kakku takaisin siihen. Tee kakkuun noin 15 melkein kakun pohjaan asti ulottuvaa koloa esimerkiksi puukauhan varrella. Valuta kinuski kuoppiin ja kakun päälle. Peitä kakkuvuoka kelmulla ja anna maustua vähintään 4 tuntia, mielellään seuraavaan päivään.

6. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita sokerit tuorejuustoon. Lisää joukkoon kermavaahto. Levitä kuorrutus kakun päälle. Koristele karpaloilla.

X