Reseptit

Metsopaistia padassa

Lintupaisti sopii niin juhlaan kuin viikonlopun lounaspöytäänkin. Metsopaistin valmistaminen on tarkkaa puuhaa, sillä lihan kypseneminen riippuu linnun iästä ja koosta.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 metso 2,5-3 kg

vatsaonteloon:

  • 6 pientä sipulia
  • 4 kuorittua omenaa
  • 100 g voita
  • 1 katajanoksa

pinnalle ja vuokaan:

  • reilu 2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl katajanmarjoja
  • 20 hillosipulia
  • 2-4 dl sherryä (Amontillado)
  • 5 dl karpaloita
  • 200 g pekonia

kastike:

  • 5 dl paistolientä
  • 2 dl kermaa

Valmistusohje

Nylkeminen:

  1. Leikkaa siivet sekä jalat ja katkaise kaula.
  2. Tartu rintanahkaan ja ujuta veitsi nahan alle, vedä veitsen terää kuin vetoketjua suoraan alas rintakehän yli höyhenien lomasta. Älä kuitenkaan riko rintalihan pintaa.
  3. Poista höyhenpeite nahkoineen vetämällä kuin ottaisit takin linnun päältä.

Täyttäminen:

Voitele linnun vatsa- ja rintaontelo voilla ja täytä kuorituilla omenoilla ja sipuleilla sekä muutamalla katajanoksalla. Sulje lintu kiinnittämällä siiventyngät ja koivet tiiviisti lintuun puutikuin tai kalastajalangalla.

Kypsentäminen:

Voitele tai öljyä pata hyvin, kuumenna ja lisää voita ja öljyä pohjan peitteeksi. Kun rasva on kuumaa, pyöritä lintua padassa kauttaaltaan, kunnes lintu on hiukan paahtunut. Lisää linnun pintaan mausteet, suola, pippurit ja katajanmarjat sekä hillosipulit ja 1 rkl hillosipulilientä. Valuta pataan sherry ja karpalot. Peitä lintu pekoniviipaleilla.

Pistä lintupata 175-asteiseen uuniin ja anna hautua uunissa kannen alla 2,5 tuntia. Valele lintua välillä pari kertaa paistoliemellä ja lisää nestettä, sherryä tai vettä tarpeen mukaan. Lintu on parhaimmillaan, kun se on aivan pehmeän kypsää. Kokeile myös kypsyyttä paistumisen aikana.

Ota lintu uunista ja valuta kauhalla kastikekattilaan noin 5 dl paistolientä. Keitä kerman kanssa kastikemaiseksi. Nokare karpalo-, puolukka- tai herukkahyytelöä ja loraus sherryä viimeistelevät kastikkeen.

Tarjoa lintupaisti kuohkean perunasoseen kanssa.

Vinkki:

Linnun kypsennys vie aikaa ja vaatii myös seurantaa. Lintu ei saa kuivua kypsennyksen aikana. Linnun ikä ja koko vaikuttavat kypsennysaikaan ja maustamiseen. Metso syö marjoja ja parhaimmillaan ”marinoituu” jo valmiiksi marjamausteille alttiiksi.

Vanha havumetsässä elänyt metso puolestaan saattaa tuoksahtaa tärpätille ja vaatii pidemmän ja järeämmän pippurisen kypsennyksen pitkässä liemessä.

X