Musaka
Kreikkalaisesta keittiöstä tunnettu Musaka on helppo uuniruoka. Sen valmistukseen saattaa mennä kuitenkin hieman enemmän aikaa, joten aloita hyvissä ajoin!
Ainekset
Musaka eli moussaka
- 3 munakoisoa (noin 700 g)
- 1 tl suolaa
- oliiviöljyä
jauhelihaseos:
- 300 g lampaanjauhelihaa
- 300 g naudanjauhelihaa
- 2 sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 prk tomaatteja
- 1 dl valkoviiniä
- 1 lihaliemikuutio
- 1 tl kuivattua oreganoa ja timjamia
- suolaa
- mustapippuria
- ripaus sokeria
juustokastike:
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 4 dl maitoa
- 0.5 tl suolaa
- 0.3 tl muskottia
- 1 dl mozzarella-emmentalraastetta
- 2 keltuaista
- 2 tl sitruunamehua
pinnalle:
- 2 dl mozzarellaemmentalraastetta
Valmistusohje
Musaka eli moussaka, tutummin kreikkalaisen jauheliha-munakoisovuoka vaatii jonkin verran aikaa ja vaikaa, lopputulos on kuitenkin vaivan väärti. Jauheliha-munakoisomusaka voidaan valmistaa lukemattomille tavoilla ja jokaisella kreikkalaisella kokilla on oma ohjeensa, josta hän on ylpeä. Tässä ohje, jolla onnistut.
Valmista musaka näin:
Aloita munakoison käsittelystä. Leikkaa munakoisot noin sentin viipaleiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja anna seistä noin 15 minuuttia.
Musaka maustuu jauhelihakastikkeella. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna isolla paistinpannulla öljy, lisää jauhelihat ja paista ne kypsiksi. Lisää sipulisilppu pannulle paistamisen puolivälissä. Lisää tomaattipyree, kuumenna hetki. Kaada pannulle viini, lisää tomaattimurska, silputtu persilja ja murenna sekaan liemikuutio. Mausta oreganolla, suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla vähintään 15 minuuttia. Jos haudutat sitä pidempään, sekoita sitä aika ajoin. Tarkista lopuksi kastikkeen maku, sen tulee olla maustettua.
Musaka mehevöityy valkokastikkeella. Mittaa maito ja vehnäjauhot kattilaan. Anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää mausteet, juustoraaste, keltuaiset ja sitruunamehu.
Pyyhi munakoisoviipaleet kuiviksi talouspaperilla. Paista munakoisoviipaleet öljyssä paistinpannulla vaaleanruskeiksi. Jos mahdollista käytä kahta paistinpannua, jottei tämä työvaihe kestä kauan.
Kokoa musaka. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoa, jauhelihaseosta ja juustokastiketta. Jätä päällimmäiseksi kerros munakoisoa ja ripottele päälle juustoraastetta.
Kypsennä munakoiso-jauhelihavuoka 200 asteisen uunin keskiosassa 45–60 minuuttia. Anna musakan tekeytyä vähän aikaa ennen tarjoamista. Parhaimmillaan musaka on seuraavana päivänä lämmitettynä.
Katso myös:
Lisää munakoisoruokia löytyy myös osoitteesta Kotiliesi.fi: Herkkuja munakoisosta
Kommentit
Olisko parempaa ensi tehdä jauhelihakastike ja sitten munakoisot kun kastike kiehuu? Näin munakoisot eivät ole liian pitkään suolassa.
Kommentit
Olisko parempaa ensi tehdä jauhelihakastike ja sitten munakoisot kun kastike kiehuu? Näin munakoisot eivät ole liian pitkään suolassa.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous