Reseptit

Musaka

19.3.2015 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

3 munakoisoa (noin 700 g)
1 tl suolaa
oliiviöljyä

jauhelihaseos:

300 g lampaanjauhelihaa
300 g naudanjauhelihaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk tomaatteja
1 dl valkoviiniä
1 lihaliemikuutio
1 tl kuivattua oreganoa ja timjamia
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria

juustokastike:

2 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
0.5 tl suolaa
0.3 tl muskottia
1 dl mozzarella-emmentalraastetta
2 keltuaista
2 tl sitruunamehua

pinnalle:

2 dl mozzarellaemmentalraastetta

Valmistusohje

Musakan tekemiseen kuluu jonkin verran aikaa, mutta onneksi sen voi tehdä paistamista vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Valmista musaka näin:

Leikkaa munakoisot noin sentin viipaleiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja anna seistä noin 15 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna isolla paistinpannulla öljy, lisää jauhelihat ja paista ne kypsiksi.

Lisää sipulisilppu pannulle paistamisen puolivälissä. Lisää tomaattipyree, kuumenna hetki.

Kaada pannulle viini, lisää tomaattimurska, silputtu persilja ja murenna sekaan liemikuutio. Mausta oreganolla, suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen kiehua 15 minuuttia.

Mittaa maito ja vehnäjauhot kattilaan. Anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää mausteet, juustoraaste, keltuaiset ja sitruunamehu.

Pyyhi munakoisoviipaleet kuiviksi talouspaperilla. Paista viipaleet öljyssä paistinpannulla. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoa, jauhelihaseosta ja juustokastiketta. Jätä päällimmäiseksi kerros munakoisoa ja ripottele päälle juustoraastetta.

Kypsennä musaka 200 asteisen uunin keskiosassa 45–60 minuuttia. Anna musakan tekeytyä vähän aikaa ennen tarjoamista.

Katso myös:

Menu – Kreikka kielen päällä

Peruna-jauhelihamoussaka

Munakoiso

Kotiliesi.fi: Herkkuja munakoisosta