Reseptit

Sitruuna-marenkitorttu

Perinteisen täytekakun sijaan kahvipöytään voi leipoa myös kevään makuja ja sävyjä henkivän sitruuna-marenkitortun.

Teksti:
Soili Soisalo
Kuvat:
Jorma Marstio

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

pohja:

  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
  • (veitsenkärjellinen suolaa)
  • 80 g rasiamargariinia (laktoositonta)
  • 1 rkl sokeria
  • 1 1/2 rkl vettä

täyte:

  • 1 dl maizenaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 1/4 dl vettä
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • 3 munankeltuaista
  • 30 g rasiamargariinia (laktoositonta)

marenki:

  • 3 munanvalkuaista
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 dl sokeria

Valmistusohje

Sitruuna-marenkitorttu on juhlava, laktoositon vaihtoehto kermakakuille.

  1. Valmista taikina: nypi rasva jauhoihin, kunnes seos on murumaista, lisää sokeri (ja suola) ja lopuksi vesi. Säilytä muovipussissa jääkaapissa.
  2. Painele taikina voidellun tai leivinpaperilla vuoratun torttuvuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija 24 cm) ja paista 220 asteessa 10–15 minuuttia.
  3. Valmista täyte: Sekoita vesi, maissijauho, sokeri, sitruunamehu ja kuoriraaste pienessä kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja kypsennä vielä pari minuuttia.
  4. Ota kattila liedeltä ja vatkaa keltuaiset yksitellen kiisseliin, lisää myös rasva.
  5. Vatkaa valkuaiset (ja sitruunamehutippa) pehmeäksi vaahdoksi, lisää vähitellen sokeri ja vatkaa kiiltäväksi vaahdoksi.
  6. Levitä sitruunakiisseli torttupohjalle ja sen päälle marenki, paista 180 asteessa kymmenen minuuttia, kunnes marenki saa hiukan väriä.

1010 kJ (240 kcal)/ 1 pala

X