taateli-suklaapiirakka
Reseptit

Taateli-suklaapiiras

Amerikkalaisen pekaanipiirakan inspiroimassa piirakassa maistuvat piparkakkumausteessa keitelty taateli ja tumma suklaa. Taateli-suklaapiiras maistuu parhaimmalta, kun maut saavat tekeytyä viileässä seuraavaan päivään. Piirakan voi hyvin myös valmistaa etukäteen pakastimeen ja nostaa tarjolle varttia ennen tarjoilua, jolloin täyte on sulanut mutta vielä ihanan viileä.
Teksti: SUVI RÜSTER Kuvat: LAURA RIIHELÄ

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taateli-pekaanipiirakka, pohja:

  • 125 g voita
  • 3/4 dl fariinisokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna

Täyte

  • 250 g kuivattuja kivettömiä taateleita
  • 1 dl vettä
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 100 g tummaa suklaata
  • 50 g voita
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 2 kananmunaa
  • n. 1 dl pekaanipähkinöistä

Tarjoiluun

  • vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa

Valmistusohje

Taateli-suklaapiiras leivotaan helposti näin:

1. Paloittele voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää fariinisokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Pyöräytä murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna. Pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Taikinan valmistaminen onnistuu hyvin myös kulhossa käsin sekoittamalla.

2. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 22–24 cm) voilla. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Voit myös vuorata vuoan leivinpaperilla ja taputella taikinan leivinpaperin päälle. Näin piiraan saa nostettua vuoasta tarjolle helposti. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

3. Nosta kattilaan taatelit. Lisää vesi, kuohukerma ja piparkakkumauste. Keitä keskilämmöllä sekoitellen, kunnes taatelit ovat pehmeitä.

4. Ota kattila liedeltä. Paloittele joukkoon tumma suklaa, voi ja fariinisokeri. Sekoittele, kunnes suklaa sulaa. Soseuta seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Jäähdytä seos. Riko täytteeseen kananmunat ja sekoita tasaiseksi.

5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kaada taateli-suklaatäyte pohjataikinan päälle vuokaan. Asettele päälle pekaanipähkinöitä. Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes piirakan reunat ovat kauniin ruskeat ja täyte hyytynyt.

6. Anna jäähtyä kunnolla ja nosta jääkaappiin vähintään noin tunniksi ennen tarjoilua. Tarjoile vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

VINKKI! Piirakasta saa gluteenittoman, kun vehnäjauhot korvaa gluteenittomalla jauhoseoksella.

Katso myös: Pekaanipähkinäpiirakka

Katso myös Kotiliesi.fi: Taatelikakku hurmaa mehevyydellään – katso Kotilieden hittireseptit!

X