Reseptit

Thaimaalainen katkarapukeitto

16.4.2013 Teksti: Leena Valta Kuvat: Colourbox

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Thaimaalainen katkarapukeitto maustetaan sitruunaruoholla, galangal-murskalla, inkivärillä ja kaffirlimetin lehdillä. Keitossa maistuvat myös punainen curry, chili ja korianteri.

Ainekset

5 dl kanalientä
2 sitruunaruohon vartta
2 rkl galangal-murskaa tölkistä (esim. Spice Up) tai
1 rkl raastettua inkivääriä
4 kaffirlimetin lehteä
100 g herkkusieniä
1 rkl punaista currytahnaa
1 tuore punainen chilipalko
2 tomaattia
200 g katkarapuja
3 rkl kalakastiketta
3 rkl sitruunamehua
1-2 tl korianteritahnaa

Valmistusohje

 

  1. Leikkaa sitruunaruoho muutaman sentin pätkiksi ja murskaa niitä hieman veitsen lappeella. Viipaloi myös tomaatit ja chili ja leikkaa sienet neljään osaan.
  2. Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi. Lisää sitruunaruoho, galangal-murska, kaffirlimetin lehdet ja sienet ja keitä kolmisen minuuttia.
  3. Sekoita keittoon currytahna, tuore chili, tomaatit ja katkaravut. Kuumenna miedolla lämmöllä.
  4. Mausta keitto kalakastikkeella, sitruunamehulla ja korianteritahnalla. Tarkista maku. Voit poistaa sitruunaruohon ja kaffirlimetinlehdet keitosta ennen tarjoilua, niitä ei syödä.

Vinkki: Jos et saa käsiisi sitruunaruohoa ja kaffirlimetin lehtiä, korvaa ne lisäämällä limetti tai sitruunamehun osuutta vielä 3–4 rkl.

Tiesitkö? Punainen currytahna valmistetaan punaisesta chilistä, yrteistä ja maustekasveista. Kaffirlimetin lehti antaa ruoalle sitruunaista makua. Kalakastike on tuhdin suolainen perusmauste, joka korvaa thai-keittiössä suolan ja antaa ruoalle aidon ”thai-maun”. Galangal puolestaan on thai-keittiössä paljon käytetty juurikasvi, jossa on hieno pihkamainen aromi.