Reseptit

Turkkilaiset munat

Turkkilaiset munat eli cilbir on alun perin turkkilainen aamiaisruoka. Raikkaan jogurttikastikkeen ja mausteisen voisulan kanssa tarjottavat uppomunat ovat täydellinen herkku viikonlopun aamiaiselle tai lounaalle.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

3

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Turkkilaiset munat

  • 4 kananmunaa
  • 4 l vettä
  • 1/2 dl väkiviinaetikkaa
  • sormisuolaa

Jogurttikastike

  • 3-4 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl tilliä hienonnettuna
  • 2 tl sitruunamehua
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1/4 tl suolaa

Voisula

  • 40 g voita
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1/4-1/2 tl chilirouhetta

Valmistusohje

Turkkilaiset munat tehdään helposti näin:

1. Tee ensin jogurttikastike. Murskaa valkosipuli jogurtin joukkoon, lisää silputtu tilli, sitruunamehu ja mausteet. Tarkista maku ja lisää halutessasi sitruunamehua. Jaa kastike reunallisiin aamiaiskulhoihin. Kastike saa mielellään lämmetä huoneenlämpöiseksi.

2. Paloittele voi pieneen kattilaan, sulata ja anna voin paahtua hieman, mutta älä päästä ruskistumaan. Lisää paprikajauhe ja chilirouhe. Pidä voisula lämpimänä kannen alla.

3. Kuumenna vesi ja etikka kattilassa. Anna veden kiehua hetki ja laske sitten lämpöä sen verran, että vesi poreilee kevyesti. Riko muna esimerkiksi kahvikuppiin. Pyöräytä veteen kauhalla kevyt pyörre ja valuta muna kupista pyörteen ulkoreunalle. Anna munan kypsyä 2–4 minuuttia, halutun kypsyysasteen mukaan. Nosta muna reikäkauhalla vedestä lautaselle, mausta kevyesti sormisuolalla. Kypsennä samaan tapaan loput munat.

4. Lisää munat jogurttikastikkeeseen, valuta lämmintä voisulaa annosten päälle. Viimeistele turkkilaiset munat tillillä.

Katso myös: Mausteinen shakshuka, lempeä uunimunakas ja 5 muuta nopeaa ja edullista ruokaa kananmunasta

Katso myös Kotiliesi.fi: Kananmunan keittäminen – nappaa helpot ohjeet!

X