Ruoka

Glögin uudet maut – kokeile näitä versioita perinteisestä joulujuomasta

Omenaa, puolukkaa, inkivääriä, portviiniä ja madeiraa. Näissä glögiresepteissä maistuvat perinteisestä poikkeavat maut.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Otavamedia

Mehevä ja vahva portviiniglögi lämmittää ihanasti!

Omenaa, puolukkaa, inkivääriä, portviiniä ja madeiraa. Näissä glögiresepteissä maistuvat perinteisestä poikkeavat maut.

Itse tekemällä saa juuri sellaista glögiä kuin haluaa – sopivan makeaa, sopivan mausteista eikä välttämättä sitä ihan perinteistä. Maistuisiko omena-, puolukka- tai cosmopolitan-glögi?

Portviiniglögi

Mehevä ja vahva portviiniglögi lämmittää ihanasti.

Valmistusaika: alle 30 min | Vaikeustaso: Tosi helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

1 pullo punaviiniglögiä, esim. Blossa
1 dl punaista portviiniä
(punaista glögimehua)

Valmistusohje

Kuumenna punaviiniglögi ja portviini kattilassa lähes kiehumapisteeseen. Kaada laseihin ja tarjoile. Laimenna glögi halutessasi punaisella glögimehulla.

Kolmen juoman omenaglögi

Kolmen juoman omenaglögissä maistuvat omena-kaneliglögijuoma, omenasiideri ja calvados.

Valmistusaika: alle 30 min | Vaikeustaso: Tosi helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

4 dl omena-kaneliglögijuomaa
5 dl talvi- tai omenasiideriä
1/2 dl Calvadosta

Tarjoiluun:

kanelitankoja

Valmistusohje

Kiehauta omenaglögi kattilassa. Sekoita joukkoon siideri sekä calvados. Kuumenna lähes kiehumapisteeseen ja kaada juoma laseihin. Koristele kanelitangoilla.

Cosmopolitan-glögi

Cosmopolitan-glögi tarjoillaan kuivattujen karpaloiden kanssa.

Valmistusaika: alle 30 min | Vaikeustaso: Tosi helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

1 l karpalomehua
2 rkl glögimaustetta
1 dl vodkaa
1/2 dl sitruslikööriä

Tarjoiluun:

kuivattuja karpaloita

Valmistusohje

Kiehauta karpalomehua ja glögimauste. Ota kattila pois liedeltä ja lisää alkoholit. Siivilöi liemi halutessasi ja tarjoile kuivattujen karpaloiden kanssa. Voit halutessasi lisätä glögin joukkoon hieman sokeria.

Omenainkivääriglögi

Omenainkivääriglögi tehdään omenamehusta ja -siideristä.

Valmistusaika: alle 30 min | Vaikeustaso: Tosi helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

0,5 l omenamehua
peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä
10 kokonaista mausteneilikkaa
halkaistu vaniljatanko
kanelitanko
1 dl hunajaa tai vaaleaa siirappia
0,8 l ranskalaista omenasiideriä

Lisäksi:

vaaleita rusinoita
manteleita

Valmistusohje

Näin valmistat omenainkivääriglögin:

1. Mittaa kattilaan omenamehu, kuorittu ja viipaloitu inkivääri, vaniljatanko, neilikat, kanelitanko ja hunaja.

2. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla noin 30 minuuttia, niin että maut irtoavat mehuun.

3. Lisää siideri ja kuumenna, mutta älä keitä.

4. Lusikoi mukeihin vaaleita rusinoita ja manteleita. Kaada päälle glögi ja tarjoile.

Puolukkaglögi

Puolukoista ja mausteista syntyy joulun raikkain glögi. Nappaa talteen Teresa Välimäen jouluinen resepti.

Valmistusaika: alle 30 min | Vaikeustaso: Tosi helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

400 g pakastepuolukoita
1 l vettä
tähtianis
kanelitangon pala
tuoretta inkivääriä
1,5 dl täysruokosokeria (1,5–2 dl)

Tarjoiluun:

kuivattuja karpaloita tai puolukoitakookoslastuja

Valmistusohje

1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Laske lämpöä ja keitä kannen alla noin 30 minuuttia.

2. Siivilöi glögi laseihin tai kannuun.

3. Tarjoile kuivattujen karpaloi­den, puolukoiden ja kookoslastu­jen kera.

Appelsiiniviipaleilla koristeltu punaviinitoti

Lämmin punaviinitoti on paras ensiapu vilunväristyksiin.

Valmistusaika: alle 30 min | Vaikeustaso: Tosi helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

½ pulloa punaviiniä
2 dl vettä
3 rkl sokeria
kanelitanko
appelsiinia viipaleina

Valmistusohje

1. Mittaa kattilaan punaviini ja vesi. Lisää sokeri ja kanelitanko.

2. Lämmitä varoen ja kaada laseihin. Koristele appelsiiniviipaleilla.

Madeiraglögi

Madeirasta, punaviinistä ja jouluisista mausteista syntyy joulun paras glögi! Tarjoa glögiä pikkujouluissa tai aattoillan juomana.

Valmistusaika: alle 30 min | Vaikeustaso: Tosi helppo |  Annosmäärä: 8

Ainekset

1 pullo punaviiniä
3 dl madeiraa
2 dl vettä
¾ dl sokeria
kanelitanko
neilikkaa
0,5 tl raastettua sitruunankuorta

Valmistusohje

1. Mittaa vesi sokeri ja mausteet pieneen kattilaan. Keitä hiljalleen 5 minuuttia. Kaada viinit isoon kattilaan, siivilöi päälle mausteliemi ja kuumenna glögi.

X