Ruoka

Vuoden parhaat keittokirjat pukinkonttiin

Teksti:
Anna.fi

Kaupat ovat täynnä herkullisia keittokirjoja.  Poimimme tämän vuoden runsaasta kirjasadosta parhaat ja kiinnostavimmat keittokirjavinkit pukinkonttiin.

keittokirjoja pukin konttiin - Talven makuja, Gastronaatti

Jouluihmisten keittokirjat

Jouluihmiset ovat ihan oma heimonsa. Seuraavan joulun valmistelu aloitetaan jo kohta juhannuksen jälkeen joululahjoja osteskellen. Kotia koristellaan jo lokakuussa. Jouluihmisten iloksi ilmestyy joka vuosi uusia jouluaiheisia kirjoja.

talven makuja

Tämän vuoden parhaimmistoon kuuluu perinteitä rakastavalle Åsa Swanbergin ja Malou Holmin Talven makuja (Otava). Upeasti kuvitetusta kirjasta löytyy reseptejä joululeivontaan, adventinajan tarjoiluihin, joulun klassikkoruokiin, taianomaisiin uuudenvuoden ruokiin ja talven muihin herkkuihin. On kirjassa itsetehtävien joululahjojenkin reseptejä. Hinta noin 28 €.

Hyvää Joulua -keittokirja

Toinen jouluihmistä sykähdyttävä kirja on Teresa Välimäen ja Johanna Linholmin Hyvää Joulua (WSOY). Kirja vie lukijan rauhalliseen, mutta raikkaaseen jouluntunnelmaan. Kannesta lähtien kirja on kuin koru. Jouluherkkujen resepteissä on modernia twistiä ja perinteiset herkutkin on tuunattu uusin jujuin. Tarjolla on juuri sellaisia ruokia, joita moni kaipaa joulupöytään – jotain uutta, jotain tuttua ja ennenkaikkea rentoa. Hinta noin 28 €.

Koko Suomi leipoo

Suosittu tv-ohjelma, Koko Suomi leipoo taipui leivontakirjaksi (WSOY). Kirja sisältää ohjelman tuomareina toimineiden kondiittorien Mika Parviaisen ja Veli-Matti Ahvenharjun  oppeja ja vinkkejä, sekä heidän teknisten tehtäviensä reseptejä eli kondiittorikaksikon suosikkireseptejä, joita on vuosien varrella hiottu. Kirjan alussa käydään läpi leivonnan perusraaka-aineet, koristeet, työvälineet ja tarvikkeet. Leivontakirjaan on valittu kilpailijoiden parhaat reseptit ja neuvot. 

Koko Suomi leipoo

Ohjelmassa leivottiin myös useita gluteenittomia leivonnaisia, kuten pavlova, budapestleivos ja kilpailijoiden suolaiset piirakat – joten myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville siitä löytyy vaihtoehtoja. Hinta noin 25 €.

Sienestäjän toivekirja

Sieniä ja ihmisiä -kirja (WSOY) oli tämän syksyn keittokirjatapaus. Eikä suotta. Metsähallituksen kansallispuistokummin Saimi Hoyerin ja Sieni-ihmiset ry:n puheenjohtaja Petri Salmelan Sieniä ja ihmisiä kutsuu lukijan kutkuttavalle ja taianomaiselle sieniretkelle.

Kirjassa tutustutaan tuttuihin ja harvemmin käytettyihin ruokasieniin, sienten lääkinnälliseen käyttöön ja opitaan valmistamaan herkullisia sieniruokia suppilovahveropaahtovanukkaasta sikurirouskukeittoon, pakurikakkuun ja herkkutattisalaattiin. Retkien lomassa pähkäillään miten erottaa haperot toisistaan ja ihmetellään autotalliin ikuistettua sienimetsää. Sieniharrastus kokoaa kirjassa yhteen erilaiset ihmiset ja sienet. Tässä sienilifestylekirjassa tavataan lukuisten sienten lisäksi muun muassa karjalainen perinneruoan taitaja, sienitehtailija ja villiyrttien tuntija. Hinta noin 20 €.

Hävikistä herkuksi hengessä

Millaista ruokaa valmistuu rakkaudesta hyviä raaka-aineita kohtaan ja miten sesongin ainekset hyödynnetään parhaiten? Hyvällä suunnittelulla ja raaka-aineiden perusteellisella hyödyntämisellä vältetään arjen ruokakatastrofit, ja ruokaa päätyy roskiin mahdollisimman vähän. Näin kuuluu Gastronaatti -kirjan kantava ajatus.

Gastronaatti, Otava

Gastronaatti – eli kuinka rakastua rippeisiin (Otava) on ruokatoimittaja Satu Koiviston ensimmäinen keittokirja. Arjen ruokahaasteita ratkova kirja sisältää helppoja ja rentoja reseptejä kotikokeille. Reseptien lisäksi Satu Koivisto kertoo kirjassa suhteestaan ruokaan, lapsuuden ruokamuistojaan sekä tarinoita erilaisista raaka-aineista. Tarinat luovat kirjaan nostalgista tunnelmaa ja maalaavat värikästä maatalon asukkaan mielenmaisemaa. Kirjan visuaalinen ilme tuo vahvasti mieleen Safkaa-kirjan. Hinta noin 30 €.

Parempaa roskaruokaa

Katukeittiö - parempaa roskaruokaa

Ruokabloggaaja Jenni Häyrisen Katukeittiö- parempaa roskaruokaa -keittokirja (Readme) kerää yhteen katuruokaklassikot. Kirjan perusviesti on nostaa roskaruoka kunniaan tekemällä itse kaiken paremmin. Kirjasta löytyy reseptit gourmet hampurilaisiin, nakkikioskiklassikoihin, pizzoihin, hot dogeihin, falafeleihin ja aterioihin liittyvien maukkaiden kastikkeiden kirjon.

Lue kirjan arvio Keittokirjat testissä -blogista.

Vapun mutkattomat reseptit

Tv-tähti Vappu Pimiä kokosi omat reseptinsä ja ohjeensa pellavakantiseksi, kauniiksi kirjaksi.

Vapun reseptikirja ja Vappu Pimiä

Vapun reseptikirjasta ( Cozy Publishing) välittyy rento ja iloinen tunnelma sekä ruoanlaiton helppous – se yllättää lukijansa positiivisesti. Noin 60 reseptin joukosta löytyy maukkaat reseptit niin itämaiseen nyhtöpossuun, hirvipataan kuin moniin helppoihin salaattiaterioihin ja ajankohtaiisin herkkuhin. Hinta noin 29 €.

Vegaanisia reseptejä

Vegaanin keittiössä

Chocochili-blogia pitävän Elina Innasen Vegaanin keittiössä – parempaa arkiruokaa kasviksista (Readme) tarjoaa runsaasti reseptejä aamaisesta lähtien koko arkiroukailun kirjoon. Kirja kannustaa suunnitelemaan ateriat satokauden mukaan. Se on kokoelma kasvisreseptejä, joiden valmistaminen ei vie liikaa aikaa, eivätkä raaka-aineet maksa maltaita. Hinta noin 24 €.

Jamien fiilisruokaa

Jamien fiilisruokaa

Keittokirjatehtailijan ja tv-tähden, Jamie Oliverin, uutuuskeittokirjan painopiste on herkuttelussa. Jamie on koonnut kirjaan helppoja, hauskoja ja hitusen paheellisiakin herkkuja, kuten paistettuja juustoleipiä, täydellisen pizzan, paloiksi revittävää valkosipulileipää ja uppopaistettua kanaa. Jamien fiilisruokaa -kirjan (Readme) hinta on noin 38 €.

Makeaksi lopuksi – raakasuklaata

raakasukklaata

Matleena Lahden Raakasuklaata & Superruokaa -kirjan (Readme) viesti on: syö suklaata ja voi hyvin. Raakasuklaata & Superruokaa on monipuolinen tieto- ja taitopaketti suklaanystävälle, joka haluaa perehtyä raakasulkaan valmistukseen. Lukuisten reseptien lisäksi kirjan lopusta löytyy superruuista kiinnostuneille sanasto. Hinta noin 35 €.

Kuvat: Pekka Nieminen/Otavamedia, Kustantajat ja Leena Kalliokoski

Koonnut: Leena Kalliokoski

 

 

 

X