Ruoka

Tätä retroherkkua Kaija Aarikka tarjosi aina vierailleen – katso resepti muotoilijalegendan piimäjuustoon

Muotoilija Kaija Aarikka arvosti suomalaista perinneruokaa ja se näkyi myös hänen omassa keittiössään. Hänen piimäjuustonsa sopii niin juhlapöytään kuin arkipäivänkin sulostuttajaksi.

Teksti:
Anna Muurikka
Kuvat:
Tommi Tuomi ja Otavamedia

”Jos meille tuli vieraita, laitettiin piimäjuusto lisukkeeksi pöytään. Se tarjottiin aina tuoreen leivän kanssa”, Kaija Aarikan tytär Pauliina kertoo.

Muotoilija Kaija Aarikka arvosti suomalaista perinneruokaa ja se näkyi myös hänen omassa keittiössään. Hänen piimäjuustonsa sopii niin juhlapöytään kuin arkipäivänkin sulostuttajaksi.

Muotoilija Kaija Aarikka ammensi inspiraationsa suomalaisesta puusta ja Suomen luonnosta. Myös suomalainen ruokaperinne oli hänelle läheinen. Hän syntyi ja kasvoi Somerolla, Jurvalan kartanossa, ja tottui yhdeksänlapsisen perheen nuorimpana maatalon töihin pienestä pitäen.

Vieraillessaan television ruokaohjelmissa hän puhui terveellisestä ruoasta ja etenkin suomalaisesta leivästä. Aarikan leipä onkin käsite. Sitä Kaija pyrki leipomaan useamman kerran viikossa.

”Lapsuudessani Kaija teki paljon kotiruokaa ja leipoi ihania jyväisiä leipiä, joissa oli siemeniä ja pähkinärouhetta. Hän muotoili niistä pitkiä ja laihoja leipiä. Leivät paistettiin matalalla lämmöllä, jolloin niihin tuli ihana, kova kuori”, muistelee Kaija Aarikan tytär Pauliina Aarikka.

Lue myös: Kaalisikarit olivat viihdetaiteilija Simo Salmisen suurta herkkua – ota talteen ohje, jonka salainen ase on pekoni

Viva legendan lautasella
Kaijan tapana oli muunnella juustoreseptiä erilaisilla yrteillä ja mausteilla. © Tommi Tuomi ja Otavamedia

Perinneohje kulkee sukupolvelta toiselle

Lapsuudenkodin perintöä on etenkin Kaijan piimäjuusto.

”Kaija tykkäsi muunnella sitä erilaisilla yrteillä ja mausteilla.”

Miedon makuinen piimäjuusto sopii sekä arkeen että juhlaan. Juustonteossa syntyvä hera käytetään leivän leipomiseen.

”Jos meille tuli vieraita, laitettiin piimäjuusto lisukkeeksi pöytään. Se tarjottiin aina tuoreen leivän kanssa.”

Perinneohje on siirtynyt luontevasti seuraavalle sukupolvelle.

”Juusto ei ole mitenkään työläs valmistaa, kun sitä tottuu tekemään”, Pauliina Aarikka rohkaisee. 

Lue myös Kotiliesi.fi: Mannerheim söi päivittäin ”Kyyveijn kuhhoo” mikkeliläisravintolassa – tänä päivänä Marskin kuha on ravintolamaailman klassikko

Juttu on julkaistu Vivassa 03/2024.

X