Ruoka

Kakkuvuoat testauksessa

Teksti: Anna.fi

Juhlien kynnyksellä erilaisten kakkuvuokien suuri valikoima voi aiheuttaa päänvaivaa ja tavallisin pulma onkin kakun koon mitoittaminen riittäväksi kaikille syöjille.  Ruoka.fi testasi neljä erikokoista irtopohjavuokaa kakkupohjien valmistuksessa. Katso, löydätkö näiden vuokien joukosta sopivan!

Kakkuvuokatestaus1

Kakkuvuoan helppokäyttöisyys ja -hoidettavuus ovat myös tärkeitä seikkoja sitä valittaessa. Testatut irtopohjavuoat olivat Lékué-irtopohjavuoka silikoni+keraaminen 23cm, Kaiser Noblesse Springform pan 24cm ja 26cm sekä Kaiser Noblesse Springform 20x24cm.

Kakkuvuoat

Lékué-irtopohjavuoka silikoni+keraaminen

Halkaisija: 23 cm
Ominaisuudet: Vuoassa on platinasilikoniset reunat ja keraaminen pohja.

+ Vuoan reunat ovat tarttumatonta materiaalia, joten kakun irrotus on helppoa.
+ Keraaminen pohja on naarmuuntumaton, joten sitä voi käyttää kakun alustana tarjoilupöydässä. Vuoka on siis erinomainen mm. juustokakkujen valmistuksessa, koska niitä ei tarvitse kumota.
+ Vuoan voi pestä astianpesukoneessa. Lisäksi se kestää pakastusta.
+ Vuokaa ei tarvitse voidella eikä korppujauhottaa lukuun ottamatta vuoan ensimmäistä käyttökertaa. Voitelu on kuitenkin suositeltavaa, mikäli vuoassa
valmistaa rasvattomia kakkupohjia.
+ Silikoniset reunat voi säilytettäessä rullata, joten kaappitilaa säästyy.
– Sokerikakkupohja on haasteellista kumota, sillä keraaminen pohja ei irtoa kakusta kovin helposti voitelusta huolimatta.
– Leivinpaperin pingotus vuokaan on hankalaa pehmeistä silikonireunoista johtuen.

Kakkuvuokatestaus2

Kaiser Noblesse Springform pan pyöreä

Halkaisija: 24 cm ja 26 cm
Ominaisuudet: Non-stick-pinnoite, valumaton.

+ Perinteinen ja pyöreä, aina luotettava irtopohjavuoka
+ Tukeva lukitus
+ Leivinpaperin pingotus vuokaan on helppoa, jolloin esimerkiksi juustokakkujen siirto varsinaiselle tarjoilualustalle sujuu kätevästi
+ Sokerikakkupohja on helppo kumota
+ Vuoka on astiapesukonekestävä
– Vuoka vaatii aina voitelun ja korppujauhotuksen
– Ei kestä teräviä leikkuuvälineitä, joten ei tule käyttää kakkujen tarjoilualustana

Kakkuvuokatestaus4

Kaiser Noblesse Springform pan neliskulmainen

Halkaisija: 20 x 24 cm
Ominaisuudet: Non-stick-pinnoite, valumaton.

+ Nelikulmainen kakkuvuoka, joka tuo muodollaan vaihtelua usein pyöreiden juhlakakkujen valtaamaan maailmaan
+ Sopii erinomaiseksi apuriksi nelikulmaisten voileipäkakkujen kasaamiseen
+ Tukeva lukitus
+ Leivinpaperin pingotus vuokaan on helppoa
+ Sokerikakkupohja on helppo kumota
+ Vuoka on astiapesukonekestävä
– Vuoka vaatii aina voitelun ja korppujauhotuksen
– Ei kestä teräviä leikkuuvälineitä, joten ei tule käyttää kakkujen tarjoilualustana

Kakkuvuokatestaus3

Monien täytekakkujen perustana toimiva sokerikakkupohja on suosituin ja raaka-aineiltaan yksinkertaisin irtopohjavuoassa valmistettava kakku. 

Kananmuna on sokerikakkupohjien kuohkeuttava ainesosa, joten sen kappalemäärä kertoo paljon myös kakun koosta. Perussääntönä voidaan pitää kuuden munan kakun riittävyyttä 20 vieraalle ja neljän munan kakun 10–15 vieraalle.

Kuuden munan kakku kannattaa valmistaa halkaisijaltaan yli 24 cm:n ja neljän munan kakku halkaisijaltaan 20–23 cm vuokaan.

6 munan sokerikakkupohja:

6 huoneenlämpöistä kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 t leivinjauhetta

4 munan sokerikakkupohja:

4 huoneenlämpöistä kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota munat ja sokeri keskenään jämäkäksi vaahdoksi. Vaahdottamisessa voi mennä useampikin minuutti.

2. Sihtaa vaahdon sekaan vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita puuhaarukalla, jottei vaahto hajoa.

3. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan. Paista kakkua 150 asteisen uunin alatasolla 40 minuutin ajan. Testaa kakun kypsyys painamalla puutikku kakun keskiosaan. Tiedät kakun olevan kypsä, kun tikkuun ei jää taikinaa. Kumoa hieman jäähtyneenä.

Teksti: Jenni Viljalinna
Kuvat: Valmistajat, Jenni Viljalinna

X