Mitä tänään ruoaksi?

Aasialaiset keitot hyväilevät makuhermoja – 4 x kevyt keitto

Aasialaisten keittojen ihanuus piilee niiden runsaassa makumaailmassa. Keitot ovat ruokaisia olematta raskaita. Valitse keitoista itsellesi sopiva broileri-, vege- tai kalaversio.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kristiina Kurronen/Otavamedia

Thaikeiton sattumina on sokeriherneenpalkoja ja maapähkinöitä. Lisukkeena tarjottava mangosalsa antaa keitolle väriä ja raikkautta.

Aasialaisten keittojen ihanuus piilee niiden runsaassa makumaailmassa. Keitot ovat ruokaisia olematta raskaita. Valitse keitoista itsellesi sopiva broileri-, vege- tai kalaversio.

Kookos-currykeitto ja mangosalsa

4 annosta

Valmistusaika 25 minuuttia

230 kcal/annos

2 salottisipulia

2 cm:n pala inkivääriä

2 tl öljyä

2 rkl keltaista tai punaista currytahnaa

3 dl kasvislientä

1 rkl soijakastiketta

400 g kevytkookosmaitoa

6 kaffirlimetinlehteä

200 g sokeriherneenpalkoja

(tuore tai pakaste)

25 g maapähkinöitä

Salsa

1 mango

1/2 ruukkua korianteria

1/2-1 punainen chili

1 limetin mehu

 

1. Silppua sipulit, hienonna inkivääri.

2. Mittaa öljy kattilaan, lisää sipuli, inkivääri ja currytahna. Kuumenna hetki sekoitellen.

3. Lisää kasvisliemi, soijakastike, kookosmaito ja kaffirlimetin lehdet. Keitä hiljalleen 7 minuuttia.

4. Lisää keittoon puolitetut herneenpalot ja keitä vielä 3 minuuttia.

5. Rouhi maapähkinät karkeasti ja ripottele keiton pinnalle.

6. Kuori mango. Leikkaa hedelmäliha irti kivestä ja sitten pieniksi kuutioiksi. Silppua korianteri ja chili. Sekoita ainekset keskenään. Puserra sekaan limetin mehu ja tarjoa salsa erikseen.

Kirkas herkkusieni-kasviskeitto

Kirkas herkkusienikeitto
Vihreässä herkkusienikeitossa on mahtavasti makua ja reilusti proteiinia sekä kivennäisaineita.

4 annosta

valmistusaika 25 min

150 kcal/annos

250 g tuoreita herkkusieniä

75 g lehtikaalia

2 lehtisellerin vartta

3 valkosipulinkynttä

1 vihreä chili

1 rkl (seesami)öljyä

2 rkl tomaattipyreetä

1 l kasvislientä kuutioista tai fondista

1 dl valkoviiniä tai 1/2 dl kuivaa sherryä

1 pss (250 g) pakastesoijapapuja

suolaa

pippuria

 

1. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Poista lehtikaalista karkeat ruodit ja revi lehdet paloiksi. Viipaloi sellerin varret. Hienonna tai viipaloi valkosipulinkynnet ja chili.

2. Kuumenna öljy kattilassa, lisää kasvikset ja kuumenna sekoitellen 3 minuuttia. Lisää pyree ja kuumenna hetki.

3. Lisää kasvisliemi ja viini tai sherry. Hauduta keittoa 10 minuuttia.

4. Lisää pakastepavut ja anna keiton kiehua 3 minuuttia.

5. Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Anna sopan vielä seistä kannen alla hetki ennen tarjoamista.

 

Vinkki: Jos haluat keitosta ruokaisamman, voit lisätä siihen keitettyjä soba- tai kikherne-nuudeleita.

Kasvisnuudeli-broilerikeitto

kasvisnoodelibroilerikeitto
Kasvisnoodeli-broilerikeitto on raikas ja ruokaisa. Kasvikset annostellaan raakoina kulhoihin, sillä ne pehmenevät juuri sopiviksi tulikuumassa liemessä.

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 kcal/annos

200 g kesäkurpitsaa

2 porkkanaa

1 1/4 l vettä

2 kanaliemikuutiota

2 cm:n pala inkivääriä

2 valkosipulinkynttä

1–2 rkl soijakastiketta

2 tl (fariini)sokeria

1/2 rkl öljyä

300 g broilerin sisäfileetä

1/2 tl hiutalesuolaa

1/4 tl pippuria

tuoretta korianteria

1 limetin mehu

 

1.Huuhtaise kesäkurpitsa ja kuori porkkanat. Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja viipaleet edelleen hyvin kapeiksi suikaleiksi. Tai tee nuudelit joko vihannessorvilla tai mandoliinilla.

2. Leikkaa porkkanat lehdenohuiksi viipaleiksi. Jaa kasvikset valmiiksi kulhojen pohjalle.

3. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kanaliemikuutiot. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynnet. Lisää raasteet liemeen soijakastikkeen ja sokerin kanssa. Anna liemen kiehua hiljalleen sillä välin, kun paistat broilerin.

4. Kuumenna tilkka öljyä pannulla. Lisää broilerifileet ja paista 1 1/2 minuuttia puoleltaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna broilerin levätä hetki leikkuulaudalla ja leikkaa fileet sitten viipaleiksi.

5. Kauho kuuma keitto kulhoihin. Lisää broileripalat ja korianterin lehdet. Puserra päälle limetin mehu.

intialainen keitto
Intialaisen keiton hehkeä väri tulee kurkumasta ja currysta. Valitse keiton mausteeksi makusi mukaan mieto curry tai tulisempi maustesekoitus.

Keralan kalakeitto

4 annosta

Valmistusaika 45 minuuttia

385 kcal/annos

400 g kirjolohifileetä

3/4 tl hienoa merisuolaa

5 perunaa

1 pieni fenkoli

2 salottisipulia 2 tl currya

1 tl juustokuminaa

1/4 tl kurkumaa

1/2 rkl öljyä

6 dl vettä 1 kalaliemikuutio

2 dl kevytmaitoa

2 dl ruokakermaa (15 %)

1 rkl vaaleaa maizenasuurustetta

1–2 rkl sitruunamehua

8 kirsikkatomaattia

tilliä ja/tai korianteria

 

1. Nypi kalasta pois ruodot. Leikkaa filee parin sentin kokoisiksi paloiksi. Ripottele paloille suolaa ja anna maustua sillä välin, kun valmistat keiton.

2. Kuori ja kuutioi perunat. Poista fenkolista kova kanta. Leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota kasviksia ja mausteita öljyssä pari minuuttia.

3. Lisää vesi ja murenna sekaan kalaliemikuutio. Keitä perunat kypsiksi.

4. Lisää maito, kerma ja suuruste sekä kalapalat liemeen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen 2 minuuttia tai kunnes kala on kypsää. Mausta keitto sitruunamehulla ja lisää tomaatit. Peitä kattila kannella ja anna makujen tekeytyä jonkin aikaa. Ripottele yrtit valmiin keiton pinnalle.

Lisää reseptejä osoitteessa anna.fi/ruoka

X