Ruoka

Muistatko tämän nostalgiaherkun? Peltilihapiirakka valmistuu nopeasti uunissa – katso ohje!

Peltilihapiirakka, peltilihis, iso lihapiirakka – rakkaalla nostalgiaherkulla on monta lempinimeä. Mukana maku -blogin legendaarisella reseptillä loihdit retrohenkisen peltilihapiirakan.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Peltilihapiirakka eli peltilihis.

Peltilihapiirakka, peltilihis, iso lihapiirakka – rakkaalla nostalgiaherkulla on monta lempinimeä. Mukana maku -blogin legendaarisella reseptillä loihdit retrohenkisen peltilihapiirakan.

Voitaikinaa, riisiä, sipulia, kananmunaa ja jauhelihaa… tämä legendaarinen iltapala, eli peltilihapiirakka, on monille suomalaisille tuttu saunailtojen jälkeisenä herkkuna tai talvisten pakkaspäivien lohturuokana. Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan 400g – parhaat jauhelihareseptit –kirja nostatti tämän 1970- ja 1980-luvun hittiherkun uuteen suosioonsa pari vuotta taaksepäin eikä peltilihapiirakoiden reseptien suosio näytä hiipuvan.

Henkilön Anna (@anna_lehti) jakama julkaisu

Anna.fin Mukana Maku -ruokablogisti Dick Lindertz kertoo, että ison lihapiirakan resepti on ollut hänellä hallussa ja esillä yli 20 vuotta. Hän on tehnyt siitä kevyempiäkin versioita, mutta vanha kunnon ohje tuntuu olevan se kaikista suosituin.

Peltilihapiirakka – nämä ainekset tarvitset

  • Kaksi isoa levyä lehtitaikinaa (löytyy valmiina kaupan pakastealtaasta)
  • 400g jauhelihaa
  • 150g sipulia
  • 3 kananmunaa (2 munamaitoon ja 1 voiteluun)
  • 200g juustoraastetta
  • 2 dl maitoa
  • 6 dl pitkää riisiä (raakana 2dl)
  • 2 tl mustapippuria
  • ½ tl maustepippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1 lihaliemikuutio

Katso koko ohje Mukana maku -blogista!

Peltilihapiirakka onnistuu myös kasvisversiona

Jos haluat kokeilla peltilihapiiraan lihatonta versiota, ota haltuun Pippurimylly -blogin resepti.

Peltivihis – lihaton peltilihapiirakka

  • 2 pkt voitaikinaa (a 500 g)
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl riisiä
  • 4 dl vettä riisin keittämiseen
  • 1 tl suolaa
  • 2 sipulia
  • öljyä paistamiseen
  • 1 pkt (250 g) Härkistä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl valkopippuria
  • 1 tl cayennepippuria
  • (chilikastiketta, soijaa)
  • 1 kananmuna voiteluun

Katso koko ohje Pippurimylly -blogista!

Lähteet: Mukana Maku -blogi, Pippurimylly -blogi

X