Ruoka

Pääsiäismenu modernin baabuskan tapaan – kokeile pashakääretorttua ja suussa sulavia hatsapuripiirakoita

Pääsiäisen juhla-ateria saa vaikutteita slaavilaisesta ruokaperinteestä ja kietoo makuhermot syleilyynsä kuin ruoalla rakastava isoäiti. Lammas lymyää taikinakuoren alla, ja pasha on piilotettu kakkuun.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Pääsiäismenun kanssa on lupa leikitellä.

Pääsiäisen juhla-ateria saa vaikutteita slaavilaisesta ruokaperinteestä ja kietoo makuhermot syleilyynsä kuin ruoalla rakastava isoäiti. Lammas lymyää taikinakuoren alla, ja pasha on piilotettu kakkuun.

Mäti-lohisuupalat

20 kpl
Valmistusaika 15 minuuttia

Zakuska on runsas venäläinen alkupalapöytä. Sellaiseen sopivat muun muassa kirjolohen mädillä tai merileväkaviaarilla täytetyt ruissipsit.
  • 100 g kirjolohen mätiä
  • 100 g kylmäsavulohta
  • 1/2 nippua ruohosipulia
  • 1/2 tl väkiviinaetikkaa
  • 1 prk (200 g) smetanaa
  • 20 ruissipsiä (esim. Linkosuo)
  • ripaus suolaa
  • kapriksia
  • rouhittua mustapippuria

1. Pane mäti hetkeksi valumaan siivilään, jos se on kovin vetistä. Kuivaa mätiä ei tarvitse valuttaa. Silppua lohi ja ruohosipuli.

2. Sekoita etikka smetanaan. Vatkaa smetana kiinteäksi. Sekoita lohipalat ja ruohosipuli smetanaan. Mausta ripauksella suolaa.

3. Lusikoi täyte ruissipsien päälle juuri ennen tarjoamista. Lisää pinnalle mätiä, kapriksia ja ruohosipulisilppua. Rouhaise päälle mustapippuria.

Merileväkaviaarisuupalat

20 kpl
Valmistusaika 15 minuuttia

  • 1 prk (170 g) Caviart-merilevävalmistetta
  • 2 etikkapunajuurta
  • 200 g ruokafraichea (kasvirasvavalmiste)
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 20 ruissipsiä
  • 2 rkl raastettua piparjuurta

1. Valuta merilevävalmiste kuivemmaksi siivilässä. Silppua punajuuret hyvin pieniksi paloiksi. Sekoita punajuurisilppu ja osa valutetusta merileväkaviaarista ruokafraicheen. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

2. Lusikoi täyte juuri ennen tarjoamista ruissipsien päälle. Lisää pinnalle merileväkaviaaria ja raastettua piparjuurta.

Hatsapurit

8 kpl
Valmistusaika 45 minuuttia + taikinan kohoamisaika 1 tunti

Georgialaisia hatsapureja on olemassa lukuisia erilaisia versioita. Näissä uunissa paistetuissa piirakoissa on pizzamainen kuoritaikina ja täytteenä kolmea eri juustoa. Hapankaalisalaatti on mainio lisuke piirakoille.
  • 2 dl vettä
  • 2 dl maitoa
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 2 rkl öljyä
  • noin 9 dl vehnäjauhoja

Täyte

  • 250 g ricottaa
  • 200 g fetaa
  • 2 dl mozzarellaraastetta
  • 1 muna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl oreganoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl oreganoa
  • 1/2 ruukkua lehtipersiljaa
  • (8 kananmunaa)

1. Lämmitä vesi-maitoseos reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva, mausteet ja öljy. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota peitettynä noin 1 tunti.

2. Sekoita juustot, muna ja mausteet keskenään. Silppua lehtipersilja ja lisää täytteeseen. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

3. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja jaa se kahdeksaan palaan. Pyörittele palat palloiksi ja kauli pallot pyöreiksi, halkaisijaltaan noin 17 cm:n kokoisiksi pohjiksi. Rullaa taikinaa vastakkaisilta sivuilta siten, että pohjista syntyy soikeita piirakoita, joilla on pienet reunat. Nipistä päät hyvin kiinni. Jaa täyte piirakoiden päälle. Voitele reunat halutessasi munalla.

4. Paista hatsapureja uunin keskitasolla 20–25 minuuttia. Jos haluat lisätä piirakoiden pinnalle munan, ota piirakat uunista 15 minuutin paistamisen jälkeen. Paina täytteeseen lusikalla syvennys ja valuta munat varoen syvennyksiin. Valkuaista valuu väistämättä myös pellille, mutta se ei haittaa. Kypsennä piirakoita 5–10 minuuttia, kunnes munien valkuaiset ovat hyytyneet mutta keltuaiset ovat pehmeitä.

Lempeä hapankaalisalaatti

6 annosta
Valmistusaika 15 minuuttia

  • 1 rasia (400 g) hapankaalia
  • 1 porkkana
  • 1 omena
  • 1–2 suolakurkkua
  • 1 dl majoneesia
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1–2 tl hunajaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1/4 tl suolaa

Koristeeksi

  • granaattiomenan siemeniä

1. Painele hapankaalia kuivemmaksi siivilässä. Voit myös huuhtaista kaalin kylmällä vedellä, jos haluat salaatista miedomman makuisen.

2. Kuori ja kuutioi porkkana ja omena. Hienonna suolakurkku. Sekoita salaattiainekset keskenään.

3. Sekoita kastike majoneesista, ranskankermasta, hunajasta ja mausteista. Sekoita kastike salaattiin. Koristele granaattiomenan siemenillä.

Lammasruukut

6 annosta
Valmistusaika 1 1/2 tuntia

Lammasruukkuihin voi tehdä juhlavat taikinakannet tai ruukut voi vain peittää foliolla ennen paistamista. Tarjoa lisänä lihaliemessä keitettyjä ja voissa paistettuja lintuperunoita sekä höyrytettyä varsikukkakaalia.
  • n. 1 kg karitsan paahtopaisteja
  • 3 salottisipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 rasia (200 g) herkkusieniä
  • 2 suolakurkkua
  • 2 rkl voi-öljyseosta
  • 1 tl rosmariinia
  • 1/2 tl rakuunaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 1/2 dl valkoviiniä
  • 2 prk (240 g) smetanaa
  • 1 rkl vasikanfondia
  • 1 rkl dijoninsinappia

Taikinakuori

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl öljyä
  • n. 2 dl vettä

1. Ota paahtopaistit huoneenlämpöön vähintään 1/2 tuntia ennen ruskistamista. Jos haluat tehdä ruokaan taikinakuoren, sekoita taikina ja tee myös muut esivalmistelut lihojen lämmetessä.

2. Sekoita taikinaa varten kuivat aineet ja öljy keskenään. Lisää sen verran vettä, että saat helposti kaulittavan taikinan. Vaivaa taikina kimmoisaksi.

3. Silppua sipulit, puhdista ja viipaloi herkkusienet. Kuutioi suolakurkut. Leikkaa liha viipaleiksi.

4. Ruskista lihaviipaleet rasvasekoituksessa kolmessa erässä. Sekoita jokaisen lihaerän joukkoon ruskistamisen loppupuolella sipulisilppua. Mausta liha yrteillä, suolalla ja pippurilla ja laita uuninkestäviin annosvuokiin tai -patoihin. Tai käytä yhtä isoa keraamista uunipataa.

5. Paista herkkusienet pannulla, lisää joukkoon vehnäjauhot, viini, smetana, fondi ja sinappi. Kiehauta kastike ja jaa se lihojen päälle. Lisää joukkoon suolakurkkukuutioita.

6. Peitä astiat foliolla tai taikinakansilla. Pyöritä taikina palloiksi ja kauli pallot kevyesti jauhotetulla alustalla hieman uunivuokia suuremmiksi kansiksi. Painele kannet kiinni vuokien reunoihin. Pistele kannet haarukalla. Kypsennä ruukkuja 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

Syrnikit ja vadelmakastike

6 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia

Pääsiäismenu voi olla myös vadelmainen. Syrnikit eli venäläiset rahkaletut maistuvat vadelmakastikkeen ja tuoreiden tai pakastevadelmien kanssa. Paista sokeripitoiset letut maltillisella lämmöllä.
  • 1 prk (250 g) rahkaa
  • 3 munaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa

Vadelmakastike

  • 250 g pakastevadelmia
  • 1/4 dl vettä
  • 1/4 dl sitruunamehua
  • 1 dl tomusokeria

Lisäksi

  • vadelmia

1. Sekoita kulhossa keskenään rahka, munat, jauhot, sokerit ja suola. Anna taikinan turvota sillä välin, kun teet kastikkeen.

2. Kaada vadelmat kattilaan. Lisää vesi ja sitruunamehu. Kiehauta seos ja pyöräytä sileäksi sauvasekoittimella. Lisää tomusokeri ja anna kastikkeen jäähtyä.

3. Paista syrnikit paistinpannulla keskilämmöllä voissa kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

Sitruunainen pashakakku

12 palaa
Valmistusaika 45 min + kakun tekeytymisaika 4 tuntia

Kääretorttulevystä ja pashan makuisesta täytteestä syntyy helposti kakku, jolla pääsiäismenu kruunataan.
  • 4 munaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

 

Täyte

  • 1 sitruuna
  • 4 dl vispikermaa
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 200 g appelsiinituorejuustoa
  • 250 g rahkaa
  • 2 rkl hillottua appelsiininkuorta tai sukaattia
  • karkkeja koristeeksi

1. Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisiinsa, siivilöi seos munavaahtoon. Levitä taikina pellin päälle. Paista pohjaa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Kumoa pohjalevy lämpimänä sokeroidun leivinpaperin päälle. Peitä se paistopaperilla ja pyyheliinalla.

2. Raasta sitruunasta kuori ja puserra mehu. Vatkaa kerma sokereiden kanssa vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto rahkaan. Lisää joukkoon sitruunan kuori ja mehu, kermavaahto ja silputtu sukaatti tai appelsiininkuori.

3. Leikkaa pohja neljään tasa-kokoiseen palaan. Pursota tai levitä täyte levyn väliin ja päälle. Koristele kakku nameilla ja koristekuulilla. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Lisää reseptejä osoitteessa anna.fi/ruoka.

X