Ruokajutut

Sami Kurosen kermainen kantarellikeitto – loppukesän odotettu herkku ja rapsakka pekoni ovat vastustamaton yhdistelmä

Elämäni reseptit -kirjan julkaissut juontaja ja innokas kotikokki Sami Kuronen vinkkaa parhaat ruokaohjeensa esikoisteoksessaan. Miltä esimerkiksi kermainen kantarellikeitto kuulostaisi? Testaa Sami Kurosen reseptiä.
12.8.2019 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: Tiia Ahjotuli, iStock

Temptation Island Suomi -juontaja Sami Kuronen, 45, esittelee uudessa Elämäni reseptit -kirjassaan parhaat ruokaohjeensa sekä elämänsä käännekohdat lapsuudesta, isyydestä ja sinkkuajoista.

Mukana kirjan teossa on ollut Kurosen pikkuveli, ammattikokki Pasi Kuronen, jota Sami kiitteleekin kirjansa Kiitokset-osiossa. ”Kipinä ruoanlaittoon syttyi sinun ansiostasi, kiitos siitäkin!” Sami kirjoittaa.

Kiitoksiin ovat päässeet myös Samin kymmenenvuotias Oona-tytär sekä naisystävä, vuoden 2017 Miss Suomi Michaela Söderholm. Häntä Sami kiittelee tuesta ja ymmärryksestä.

Sami Kurosen resepti: kermainen kantarellikeitto

Yksi Sami Kurosen resepteistä on kermainen kantarellikeitto, loppukesän odotettu herkku.

Kantarellin eli keltavahveron satokausi on pitkä, kesäkuusta marras- tai jopa joulukuuhun. Sami Kuronen vinkkaa kirjassaan, että kantarellikeitto sopii sekä alkupalaksi tai lounaana – keiton kaveriksi kannattaa napata tai leipoa itse tuoretta leipää, kuten vaikkapa Kurosen sämpylät.

kermainen kantarellikeitto

Kermainen kantarellikeitto maistuu alkuruokana tai lounaana – pekoni tuo keittoon ruokaisuutta.

Ainekset:

  • 1 l tuoreita kantarelleja tai 2 prk (n. 600 g) säilöttyjä kantarelleja
  • 1 salottisipuli
  • voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl maitoa
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 dl kasvislientä
  • 3 dl kermaa
  • valkopippuria
  • suolaa
  • 4 siivua pekonia silputtuna
  • persiljaa tai timjamia

Valmistusohje:

1. Pilko puhdistetut kantarellit ja sipuli. Kuullota sipulit voissa. Lisää pilkotut kantarellit ja paahda niin, että suurin osa nesteestä on haihtunut.

2. Ripottele vehnäjauhot sieni-sipuli-paistoksen päälle. Lisää valkoviini ja kasvisliemi. Anna kiehua hetki.

3. Lisää maito ja anna kiehua hissukseen noin 20 minuuttia.

4. Paista tällä välin pekonit rapeiksi paistinpannulla.

5. Lisää keittoon kerma ja keitä vielä kymmenisen minuuttia. Tarkista suola ja pippuri.

6. Vaahdota keitto sauvasekoittimella kuohkean samettiseksi.

7. Koristele keitto pekonisilpulla ja persiljalla tai timjamilla. Tarjoa lämpimänä tuoreen leivän kanssa.

Katso myös nämä reseptit:

Teresa Välimäen kermainen kantarellikeitto

Kuohkea kantarellikeitto

Leivontavinkki: Helpot ja nopeat kantarellipiirakat valmistuvat vaivatta

Lähde: Sami Kuronen: Elämäni reseptit (Otava)

Lue myös

Suosittelemme