Ruokajutut

Toad in the hole – rupikonna kolossa: resepti Britannian rakastamaan makkarapannariin

Toad in the hole on brittiruokaa, joka on maailmanmaineessa suunnilleen suomalaisen veroista – luulisi siis maistuvan meillekin! Ota makkara-pannukakun ohje talteen.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock, Anna Ferrante

Toad in the hole paistetaan uunissa kullanrapeaksi.

Toad in the hole on brittiruokaa, joka on maailmanmaineessa suunnilleen suomalaisen veroista – luulisi siis maistuvan meillekin! Ota makkara-pannukakun ohje talteen.

Ei ole reseptiä nimeen katsominen. Oudosta ja ruokalajin nimeksi jopa epämiellyttävästä nimestä huolimatta toad in the hole, rupikonna kolossa, on peribrittiläinen ja huippusuosittu klassikkoresepti.

Sitä kokkailee mielellään muiden muassa kaikkien tuntema brittikokki Jamie Oliver.

Resepti on vanhaa perua ja löytyy jo 1700-luvun puolivälin englantilaisista keittokirjoista. Makkaran tilalla reseptissä on käytetty myös esimerkiksi kyyhkysen lihaa tai mitä tahansa edellispäivän aterian tähdelihaa.

Nykyään tunnettu toad in the hole on uunimakkaravuoka, jossa raakamakkarat paistetaan uunissa pannukakkumaisen taikinan kera (Yorkshire pudding).

Ruokalajin outo nimi ja sen vähemmän herkulliset alkuperäteoriat

Mutta mistä uunimakkaravuoka on saanut moisen nimen?

Nimen alkuperä on epäselvä. Erään paljon kannatusta keränneen teorian mukaan kohoavan taikinan sisälle jäävät makkarat muistuttavat liejussa piilottelevia rupikonnia ja niiden päitä.

Toinen ja raaempi versio kertoo, että nimi on seurausta 1700-luvun muotivillityksestä muurata sammakoita elävänä kiven sisään.

Vastoin kolmatta, laajalle levinnyttä uskomusta nimi ei ilmeisesti kuitenkaan juonnu siitä, että ruokalajissa olisi aiemmin käytetty makkaran tilalla – rupisammakoita.

Lue myös: Nakkien keittäminen on harhaanjohtava termi – toimi sen sijaan näin ja valmistat täydelliset nakit

Näitä aineksia tarvitset toad in the hole -uunimakkaravuokaan

Valmistus onnistuu kokemattomaltakin kokilta. Näin se käy!

4–5 hengen annokseen tarvitset:

  • 10–12 raakamakkaraa, mieluiten (chipotle-)mausteista
  • 1 ruokalusikallinen öljyä (rypsi-, oliivi- tai auringonkukkaöljyä)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl maitoa

Kuumenna uuni 220 asteeseen (kiertoilma 200). Aseta makkarat laakeaan uunivuokaan ja valuta niiden päälle öljy.

Paista uunissa 15 minuuttia, kunnes makkarat saavat hieman väriä.

Valmista sillä välin Yorkshire pudding eli pannukakkutaikina: Laita kulhoon jauhot ja suola. Tee jauhojen keskelle syvennys ja lisää kananmunat. Sekoita hyvin, mieluiten sähkövatkaimella. Lisää pienissä erissä maito edelleen hyvin sekoittaen, kunnes saat tasaisen, paakuttoman taikinan.

Ota makkarat uunista ja kaada pannukakkuseos makkaroiden päälle. Laita takaisin uuniin 25–30 minuutiksi, kunnes taikina on kohonnut kupruille ja paistos saanut väriä.

Älä avaa uunin luukkua paiston aikana, jotta kohoaminen ei häiriinny!

toad in the hole: uuniin menossa
Makkarat menossa pannukakkutaikinan kanssa uuniin.

Toad in the hole – tällainen siitä tuli ja näin se otettiin kotona vastaan

Kun valmistaa toad in the hole -ruokaa, herkullinen tuoksu keittiössä on taattu.

Brittiresepteissä oikukkaaksi varoiteltu Yorkshire pudding osoittautuu maineensa väärtiksi, eikä suostu uunissani kohoamaan reseptikuvien veroisesti.

Lopputulos näyttää tältä:

toad in the hole: valmis
30 minuutin paistamisen jälkeen toad in the hole oli saanut pintaansa runsaasti väriä.

Tarjoan ruoan perheelleni. Neljä eri-ikäistä ruokakriitikkoa kerääntyy pöydän ääreen tuoksujen houkuttamina. Ruuan ulkonäkö ei heidän mielestään ole yhtä hyvä kuin tuoksu antaa ymmärtää:

Tästäkö se nimi tuleekin, rupikonnan selkää muistuttavasta pinnasta?

Kaksi neljästä ihastuu rupikonnaan lautasella: herkullista! Yrttiset ja mausteiset raakamakkarat tekevät kauppansa kahdelle muullekin alun epäluulon jälkeen.

Yorkshire pudding sen sijaan ei aiheuta erityistä ihastusta kenessäkään:

Makkaran kanssa menettelee. Ei maistu miltään.

Kokonaisuudessaan annamme brittikeittiön klassikolle hillityt ja kohteliaat mutta vilpittömät kehut. Makkaran ystävälle ja todella nälkäiselle aivan paras, tuhti ruoka! Ensi kerralla se tosin saa kylkeensä enemmän kasvislisukkeita, jotta suupieliä pitkin valuva rasvaisuus saa hieman tasapainottavaa keveyttä.

Tai ehkä koska tunnemme itsemme hieman syyllisiksi överituhdista ateriasta. Feeling a little guilty, kuten itse Jamie Oliver muotoilee.

toad in the hole: lautasella
Kotiuunissa Yorkshire pudding ei kohonnut aivan niin hyvin kuin resepteissä luvattiin.

Lähteenä jutussa käytetty myös: BBC Good Food, Todayscafe.co.uk

X