Ruoka

Testissä Philipsin SoupMaker

Teksti:
Johanna Nikama

Olen sosekeittojen ystävä. Ne ovat helppoa ja halpaa ruokaa, jota voi tehdä kerralla isomman satsin ja pakastaa sopivan kokoisina annoksina. Olen myös keittiöväline-hifistelijä, ja suhtaudun välineuutuuksiin aina suurella kiinnostuksella. Näin ollen otin Philipsin SoupMakerin innolla testattavakseni.

soupmaker

Mitä SoupMaker lupaa

Philips SoupMaker on kuumentava tehosekoitin. Laitteessa on 1,2 litran kannu ja sillä voi valmistaa neljä soppa-annosta kerralla. SoupMaker toimii myös tavallisena tehosekoittimena. Laitteessa on 5 pikavalintaohjelmaa, joiden avulla lämmin tai kylmä keitto, smoothie, hilloke tai jääjogurtti valmistuu helposti ja nopeasti. Lämmin sosekeitto syntyy 23 minuutissa eikä keittoa tarvitse erikseen valvoa, sekoittaa tai soseuttaa, joten valmistaminen on helppoa. 

Tuotetiedot

  • Kannun tilavuus 1.2 litraa
  • Lämmitysteho 990 wattia
  • Pitää keiton lämpimänä 40 minuuttia
  • 5 asetusta
  • ovh. 129 €

Testaus

Testasin SoupMakerilla currylla maustettua porkkanakeittoa, jonka ohje löytyy laitteen mukana tulevasta reseptivihosta.

Ainekset:

400 g porkkanaa
50 g perunaa
50 g silputtua sipulia
7 dl kasvislientä
pippuria & suolaa oman maun mukaan
2 tl curryjauhetta
1 dl ranskankermaa tai kookosmaitoa

Valmistusohjeet:

– Kuori porkkanat ja perunat ja pilko ne 2 cm kuutioiksi.
– Laita kaikki ainekset ranskankermaa lukuunottamatta SoupMakeriin, sulje kansi ja valitse sosekeitto-ohjelma.
– Kun keitto on valmista, avaa kansi, sekoita joukkoon ranskankerma ja kaada keitto kulhoihin tai laseihin.

raakaaineet

Yleensä teen ruokaa mutu-tuntumalla, joten näinkin tarkan reseptin seuraaminen tuntui vähän hankalalta. Puolueettoman testauksen nimissä tein kuitenkin kaiken kiltisti ohjeen mukaan. Kaivoin jopa kaapin perukoilta keittiövaa’an, jolla punnitsin raaka-aineet. 400g porkkanaa oli kolme isoa porkkanaa, 50g perunaa ja sipulia noin neljäsosat isosta potusta ja sipulista. Kaikki pieneksi ja koneeseen vaan.

pilkotut

Minua hämmensi ohjeessa mainittu 7 dl kasvislientä, joka mielestäni viittaa jo valmiiksi keitettyyn kasvisliemeen. Harvalla ihmisellä tuskin on kasvislientä valmiina odottamassa jääkapissa keiton tekoa. Heitin SoupMakeriin siis kasvisliemikuution ja 7dl vettä päälle. Veden määrä kuulosti korvaani myös paljolta, mutta kuten jo mainittua, ohjetta seuraten eteenpäin.

makerissa

Kun kaikki raaka-aineet ovat masiinassa, kansi päälle ja virtajohto kiinni. Koneen kantta ei saa mitenkään lukittua paikoilleen, ja pelkäsinkin koko ajan keiton kiehuvan yli tai räjähtävän vauhdilla kattoon. Näin ei kuitenkaan käynyt, ja ohjekirjasen mukaan ylikiehumisen vaaraa ei ole, kunhan konetta ei ole täyttänyt liian täyteen.

Laitteen kannessa on viisi eri toimintoa, josta valitsin nyt sosekeitoille tarkoitetun. Valmistusaika 23 minuuttia. Tällä aikaa siis voisi lähteä vaikka lenkille tai katsomaan Kauniita ja rohkeita, mutta minä tietysti tohkeissani tuijotin laitetta melkein koko 23 minuuttia. Tuijotuksen aikana tekemiäni huomioita laitteesta: laitteen rosteria olevat kyljet kuumenevat laitteen ollessa päällä (auts!) ja kannen välistä tulee aika lailla höyryä valmistumisen aikana. Itse siirsinkin masiinan lieden päälle avoimen liesituulettimen alle höyryämään.

Kun soppa on valmista, laite piippaa. Tämä pieni piippaus voi helposti mennä ohi korvienkin, enkä itsekkään ollut enää varma piippasiko laite vai ei. Koska laite kuitenkaan ei selvästikään enää tehnyt mitään, irrotin virtajohdon ja avasin kannen. Ja siellähän sitä oli, valmista höyryävän kuumaa keittoa!

Loppuanalyysi

Keitosta tuli hyvää, tosin hieman liian ohutta minun makuuni. Suurustin keittoani Maizenalla, jolloin koostumuksesta tuli hieman paksumpi. Laitteen ohjekirjasessa kerrotaan, että keiton koostumusta voi säädellä nesteen määrää muuttamalla. Ehkä reseptissäkin voisi olla tästä maininta. Ensi kerralla itse ehdottomasti laitan vähemmän vettä ja lisään nestettä tarpeen vaatiessa.

Alkuun pelkäsin, että keittoa tulee liian vähän. Itsellä kun on tosiaan ollut tapana tehdä sosekeittoa kerralla iso määrä. Pelkoni osoittautui turhaksi, sillä reseptin mukaisesti tehtynä keittoa tuli useampi annos. Ensi kerralla varmasti pilkon raaka-aineita enemmän ja samalla pilkkomisvaivalla annan Soup Makerin surrata minulle kaksi satsia keittoa.  Aion ehdottomasti kokeilla laitteella myös smoothien ja hillokkeen valmistusta.

Kaiken kaikkiaan SoupMaker on ihan pätevä vehje. Ilmankin varmasti pärjäisin, mutta kyllä tämä ihan oikeasti helpottaa sosekeittojen tekemistä. Ensi kerralla minäkin varmasti jo raaskin jättää koneen yksinään hommiin ja teen jotain hyödyllistä koneen surratessa. SoupMaker on myös erittäin helppokäyttöinen, joten jos valmistat sosekeittoja tai smoothieita useammin kuin pari kertaa vuodessa, SoupMaker voi olla ihan järkevä hankinta.

Kuvat: Philips & Johanna Nikama

 

X