Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja. Kurpitsaa käytetään pääasiassa etikkasäilykkeisiin ja Halloween-juhlien herkkuna.

Kurpitsa

Kurpitsaa voidaan raastaa ruokien lisäkkeeksi tai käyttää salaatteihin. Kokeile sitä lämpimien ruokien valmistuksessa. Kurpitsa sopii keittoihin, patoihin ja leivonnaisten täytteeksi. Kurpitsasta voi tehdä myös makeita piirakoita, marmeladeja ja jälkiruokia.

Kurpitsan malto on joko keltainen tai voimakkaan oranssi.  Suurimmillaan kurpitsat voivat kasvaa jopa 50 kilon painoisiksi.

Spagettikurpitsa näyttää hunajamelonilta

Spagettikurpitsa on yksi kurpitsan lajikkeista. Vaalean keltainen spagettikurpitsa muistuttaa suurta hunajamelonia. Kypsennettäessä sen malto muuttuu spagettimaiseksi. Kurpitsan keskellä olevat siemenet eivät ole syötäviä ja poistetaan ennen käyttöä. Spagettikurpitsan maku on mieto.

Kurpitsa keitetään suolalla maustetussa vedessä tai kypsennetään uunissa noin 200 asteessa. Puolikkaan kurpitsan keittoaika on koosta riippuen noin 30 minuuttia tai paloina 15-20 minuuttia. Kypsän kurpitsan sisus kaavitaan esim. haarukalla tarjolle. Lisänä voi tarjota kasvis-, liha- tai kalakastiketta. Spagettikurpitsa käy myös pata- ja laatikkoruokiin, keittoihin ja muhennoksiin.

Säilytä kurpitsaa viileässä. Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää tomaattien tai muiden runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Myytävänä on myös koristekurpitsoita, joita kuitenkin käytetään vain koristeluun. Niitä ei voi syödä.

Kokeile myös näitä kurpitsa-reseptejä

Kookos-kurpitsakeitto

Kurpitsapiiras

Kukonpoikaa ja kurpitsaa

Lähde: Kotimaiset kasvikset/kasvitieto

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuva: Pekka Nieminen

X