Ruoka.fi valitsi vuoden parhaat keittokirjat
Kuluva vuosi on ollut keittokirjojen juhlaa. Ruoka.fi:n toimitus kävi läpi tänä vuonna julkaistut keittokirjat ja valitsi niistä eniten iloa tuoneet suosikkinsa. Tässä 12 mainiota kirjalahjaa ja ehdotukset millaiselle kokkaajalle ne sopisivat.
Kuluva vuosi on ollut keittokirjojen juhlaa. Ruoka.fi:n toimitus kävi läpi tänä vuonna julkaistut keittokirjat ja valitsi niistä eniten iloa tuoneet suosikkinsa. Tässä 12 mainiota kirjalahjaa ja ehdotukset millaiselle kokkaajalle ne sopisivat.
Pizzanystävän perusteos
Pizze (Otava) on tuhti opus pizzan historiasta nykypäivään. Saku Tuominen jatkaa italialaisten keittokirjojen sarjaansa. Aglio & Olio ja Basta!-kirjaa seuraa pizzan saloihin sukeltava Pizze. Tuominen käy kirjassaan läpi pizzan historian, haastattelee napolilaisia ja roomalaisia guruja sekä perheitä ja esittelee kaikki erilaiset pizzatyypit. Reseptejä on yli sata ja ne soveltuvat tavallisessa kotiuunissa tehtäviksi. Pizze-kirjan toinen tekijä on Luca Platania, turkulaistunut roomalainen, Pizzarium-ravintolan perustaja ja intohimoinen pizzaihminen. Hinta 34,95 euroa, Suomalainen Kirjakauppa.
Kenelle: vaihtelunhaluiselle pizzanystävälle
Arjen ruokapulmia ratkovalle
Kolmea ravintolaa pyörittävää Henri Alén on helsinkiläinen kokki, joka tunnetaan lukuisista television ruokaohjelmista ja sinnikkäästä tviittaamisesta. Alén kertoo olevansa usein, meidän tavisten tapaan, kaupassa pää tyhjänä miettimässä mitä ruokaa valmistaisi. Näitä arkiruokahaasteita ratkoakseen huippukokki päätti koota Alénien perheen kotiruokareseptit yksiin kansiin. Vuoden keittokirjasta (Readme) löytyy kotiruokareseptejä jokaiseen vuodenaikaan. Alén kunnioittaa kirjassa ruokasesonkeja. Mitä tuoreempia raaka-aineet ovat, sitä parempi ruoka niistä syntyy. Sesonkina ruoka-aineet ovat myös edullisimmillaan. Eurooppalaisten makujen lisäksi Aléneilla syödään monien suomalaisperheiden tapaan Aasiaan ja Lähi-itään vippaavaa ruokaa. Kirjan tekstit ovat Annukka Oksasen käsialaa. Hän on ruokaan, talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja. Hinta 19,95 euroa, Suomalainen Kirjakauppa.
Kokeile: Paahdettu sokerisuolattu porsaankylki ja riisinuudelisalaatti ovat maukasta kotiruokaa, muttei hetkessä valmista.
Kenelle: Ruuhkavuosia elävälle kokkaajalle, joka haluaa syödä hyvin
MasterChef Suomi –voittaja ja ruokabloggaaja Kira Åkerström-Kekkosen max 30 min –keittokirja (Cozy Publishing) on kokoelma helppoja reseptejä, joiden avulla ateriat valmistuvat minuuteissa. Kiralle arjen ruokailun kulmakiviä ovat kehon ja mielen hyvinvointi. Niinpä kirjan reseptit sisältävät kalaa, lihaa ja värikkäitä kasviksia sekä hedelmiä. Hinta 24,95 euroa Suomalainen Kirjakauppa.
Mausteinen karitsa ja paahdettu bataatti ovat valmista puolessa tunnissa. Resepti on poimittu max. 30 min -kirjasta.
Kenelle: Kuntoilevalle ja kiireiselle herkkusuulle
Vegeä monipuolisesti
Alex Niemisen ja Riikka Sukulan Vege!-keittokirja (Readme) on hyvin ajassa. Se sisältää runsaasti tuttuja makuja Italiasta, esimerkiksi huikean kokoelman risottoja, mutta myös eksoottisempia Lähi-idän ruokalajeja, kuten punajuurihumusta tai mujadaraa. Kauniit kuvat, hyödylliset vinkit sekä selkeät ohjeet kannustavat vege-kokkailun pariin, vaikka ei olisikaan kasvissyöjä. Sopii hyvin herättelemään kasvissyöjäksi sellaista, joka ajattelee kasvisyönnin olevan vain itujen pureskelua, soijanakkeja tai tofun paistamista. Hinta 29,95 euroa Suomalainen Kirjakauppa
Kenelle: Henkilölle, jonka haluat käännyttää kasvisruokaa suosivaksi
Rosvoruokaa pikkukokeille!
Me Rosvolat –kirjasarjan fani ilahtuu taatusti Ränttätänttää, Rosvoruokaa –kirjasta (Otava). Siri Kolun Rosvokeittiön reseptit ovat rentoja ja omaperäisiä. Resepteistä löytyy makeita herkkuja, kiusapaloja eli pikkusyötäviä, kuten juuressipsit Hildan tapaan ja pääruokia, soijabolognaisesta makkarapataan. Kirjassa on kekseliäitä ruokaleikkejä ja pelejä, jotka sopivat hyvin vaikkapa synttärijuhliin. Hinta 17,95 euroa, Suomalainen Kirjakauppa.
Kenelle: ensikokkailuja suunnittelevalle koululaiselle tai leikkisälle kokille, joka haluaa välttää ruokahifistelyä
Makumatkoja ympäri maailmaa
Japani, Singapore, Thaimaa, Kiina – näin alkaa Street Food -opuksen (Readme) sisällysluettelo. Ruokakirjailija Mikko Takalan ja valokuvaaja Tommi Anttosen Street Food vie ruokamatkalle pallon ympäri ja esittele katuruokareseptejä Tokiosta Portlandiin. Upeasti kuvitettu, matkakirjanomainen Street Food neuvoo, miten valmistetaan katuruokaa kotikeittiössä, kuinka syntyy osakalainen okonomiyaki ja mitä syödään chicken shit bingossa. Onko napolilainen pizza parempaa kuin roomalainen? Ja voiko dönerin tuunata ilman varrasta? Hinta 29,95 euroa, Suomalainen Kirjakauppa.
Kenelle: Matkailua rakastavalle katuruoan ystävälle
Richard McCormick on nyttemin helsinkiläistynyt, alkuperältään amerikkalais-ruotsalainen keittiömestari ja ravintoloitsija. Richard McCormick yhdistää kaksi intohimoaan: ruoan ja matkustamisen Pariisi-kirjassaan (Tammi), jossa tutustutaan kaupungin ruokatrendeihin, bistroihin sekä uusiin ravintolakonsepteihin. Resepteissä Richard haluaa rikkoa sääntöjä, tehdä ruokaa yksinkertaisesti ilman kikkailuja ja antaa oman näkökulmansa klassisiin ranskalaisherkkuihin. Kirjat toimii paitsi keittokirjana myös ruoasta kiinnostuneelle virkistävänä Pariisin matkakirjana. Pariisi on Matkustava kokki-sarjan ensimmäinen osa. Juuri ilmestyneessä toisessa kirjassa matkustetaan Barceloonaan.
Hinta 27,95 euroa, Suomalainen Kirjakauppa.
Kokeile Pariisi-kirjan reseptiä: Coq au vin eli viinikukko on klassinen ranskalainen pataruoka.
Kenelle: Pariisiin rakastuneelle herkkusuulle
Terveellistä ja herkullista
Jamie Oliver lienee yksi maailman tunnetuimpia tv-kokkeja, eikä Alaston kokki -ohjelmasta tv-uransa aloittanut mies juuri esittelyjä kaipaa. Oliver on saanut uransa aikana osakseen kritiikkiä siitä, miten epäterveellisiä hänen reseptinsä ovat. Nyt mies onkin ottanut asiakseen tarjoilla kotikokeille terveellisiä reseptejä, joiden avulla arjessakin voi syödä hyvin. Taattuun tyyliin tehty Arjen superruokaa -kirja (Readme) pitää sisällään monipuolisen kattauksen reseptejä houkuttelevilla kuvilla varustettuna. Lisäksi kirjasta löytyy ravitsemuksellista tietoa ja kaikkien reseptien ravintoarvot.
Hinta 29,95 euroa, Suomalainen Kirjakauppa.
Kenelle: Ruokaremonttia suunnittelevalle arjen inspiraatioksi
Etenkin villiyrttien asiantuntijana kunnostautunut keittiömestari Sami Tallberg on kirjoittanut jo useita keittokirjoja villiruoasta. Villiä vegeä (Readme) on moderni kasvisruokakirja, jossa villiyrtit ja muut kotimaiset raaka-aineet ovat totuttuun tapaan kaiken keskiössä. Kirjassa on 45 reseptiä, joiden joukosta löytyy niin suolaista kuin makeaakin syötävää. Tästä kirjasta tekee poikkeuksellisen kuitenkin se, että suureen osaan nousee yllättäen myös kotimainen design, joka tuodaan näyttävästi esille niin kuvissa kuin teksteissäkin. Katariina Vuori on kerännyt kauniiden design-esineiden tarinat kirjaan.
Hinta 29,95 euroa, Suomalainen Kirjakauppa
Kenelle: Muotoilusta ja ruoasta kiinnostuneelle luontoihmiselle
Pipsa Hurmerinta muistetaan parhaiten Suomen Top Chef -ohjelman juontajana ja mallina. Pipsa on myös kokki ja äiti. Pipsan keittokirja pienille ihmisille (Tammi) onkin kokoelma yksinkertaisia ja terveellisiä reseptejä perheen pienimmille. Kirjasta löytyy yhteensä 57 ohjetta ensimmäisistä soseista kiinteisiin ruokiin. Reseptit ovat hyvin ajassa kiinni, lapsille tarjoillaan chiapuuroa, bataattignoccheja, avokadojäätelötikkuja sekä lasten chai -juomaa. Lisäksi kirjan alusta löytyy tiivis paketti asiaa muun muassa luomuruoasta sekä ruoan säilömisestä.
Hinta 24,95 euroa, Suomalainen Kirjakauppa
Kenelle: Tulevalle tai tuoreelle äidille
Trendikkäästi ilman gluteenia, valkoista sokeria, maitotuotteita ja hiivaa valmistuvat herkut ovat pääosassa Virpi Mikkosen Kiitos hyvää -kirjassa (Otava). Kakut, muffinssit ja muut leivonnaiset syntyvät terveellisistä raaka-aineista. Osa resepteistä on raakaleivonnaisia, osa uunissa kypsennettäviä herkkuja. Heti kättelyssä loppuunmyyty kirja on ilmeeltään selkeä ja herkulliset kuvat saavat veden kielelle. Ei ole ihme, että kirjan oikeudet on myyty ensimmäisenä suomalaisena keittokirjana USA:han.
Hinta 29,95 euroa, Suomalainen Kirjakauppa
Kenelle: Erityisruokavalioista innostuneelle herkuttelijalle
On olemassa kasvisruokakirjoja ja on olemassa Tommy Myllymäen Kasvikset lisukkeena & pääruokana (Tammi). Ruotsin ansioituneimpiin kokkeihin lukeutuva Myllymäki on niittänyt mainetta muun muassa Bocuse d’Or -kokkikilpailussa, jossa hän on saavuttanut MM-hopeaa ja -pronssia. Hänen kirjassaan kasviksia käsitellään taidolla ja kunnioituksella, jolloin niistä syntyy toinen toistaan upeampia ruokia. Ja mikä parasta, kirjassa kerrotaan, mitä kunkin kasvislisukkeen kanssa kannattaa tarjoilla. Lisäksi kirjassa on tietoa sesongeista ja kasvisten käsittelystä.
Kokeile kirjan reseptiä: Kokonaisena paistettu kukkakaali kapristen, salvian, sitruunan ja ruskistetun voin kera
Hinta 29,95 euroa, Suomalainen Kirjakauppa
Kenelle: Ruoanlaittoon hurahtaneelle hifistelijälle
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous