Paras pizza tulee Napolista – näin teet napolilaisen pizzan kotona
Napolilainen pizza on kaikkien pizzojen äiti. Yksinkertaisen, mutta äärimmäisen maukkaan pizzan salaisuus on hyvässä taikinassa ja laadukkaissa täytteissä. Ohuen ja sopivan sitkoisen pohjan juju piilee 00-vehnäjauhoissa, tuoreessa hiivassa ja hitaassa kohotuksessa. Täytteitä tarvitaan vain muutama.
Napolilainen pizza on kaikkien pizzojen äiti. Yksinkertaisen, mutta äärimmäisen maukkaan pizzan salaisuus on hyvässä taikinassa ja laadukkaissa täytteissä. Ohuen ja sopivan sitkoisen pohjan juju piilee 00-vehnäjauhoissa, tuoreessa hiivassa ja hitaassa kohotuksessa. Täytteitä tarvitaan vain muutama.
Napolilaisen pizzan täytteiden yksinkertaisuus voi tuntua tylsältä lukuisiin vaihtoehtoihin tottuneelta, mutta täytteeksi riittää todellakin raikas tomaattikastike, suussa sulavaa mozzarella ja viimeistelyyn tuore basilika.
Panosta pizzataikinaan
Unohda tunnin nostatuksella syntyvät pikapizzat ja anna pohjataikinan kohota hitaasti kylmässä. Hidas nostatus antaa pizzataikinalle makua ja kuohkeutta, huolellinen vaivaaminen oikeanlaista sitkoa. Kylmäkohotuksella ja 00-vehnäjauhoilla pizzapohjasta tulee kotioloissakin täydellinen.
Raikas tomaattikastike valmistuu helposti
Paras tomaattikastike on yksinkertainen: sekoita ainekset ja laita kastike jääkaappiin tekeytymään. Käytä hyviä säilöttyjä tomaatteja, oliiviöljyä, suolaa ja basilikaa. Kastikkeen voi vielä maustaa valkosipulilla.
Valitse oikea mozzarella
Mozzarella on olennainen osa napolilaista pizzaa. Siellä pizzaan käytetään yleisesti lehmänmaidosta tehtyä mozzarellaa, koska se ei ole yhtä kosteaa kuin maailmalla trendimozzarellaksi noussut buffalomozzarella.
Napolilainen pizza
Pizzapohja:
2 dl vettä
10 g tuorehiivaa
1/2 tl hienoa merisuolaa
1 tl sokeria
4 dl 00-vehnäjauhoja
3 rkl oliiviöljyä
Tomaattikastike:
400 g laadukasta tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
4 oksaa tuoretta oreganoa tai 1 tl kuivattua oreganoa
4 oksaa tuoretta basilikaa
3 rkl öljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria tai hunajaa
3/4 tl merisuolaa
Päälle
250 g lehmänmaidosta tehtyä mozzarellaa
1 ruukku basilikaa
- Aloita valmistelemalla pizzapohja kohotusvaiheeseen. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut veden joukkoon. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Peitä kulho liinalla ja laita kulho muovipussiin. Nosta jääkaappiin ja anna kohota hiljalleen 8–12 tuntia.
- Valmista tomaattikastike. Sekoita tomaattimurskan joukkoon murskatut valkosipulinkynnet, yrtit, öljy, punaviinietikka, sokeri ja suola. Nosta jääkaappiin maustumaan vähintään 4 tunniksi.
- Kun pizzataikina on kohonnut, lisää joukkoon öljy ja pyörittele taikina tasaiseksi palloksi. Lisää tarvittaessa joukkoon jauhoja.
- Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi uuninpellin kokoiseksi soikeaksi pohjaksi. Nosta leivinpaperin päälle uuninpellille.
- Nosta yrtit ja valkosipulinkynnet tomaattikastikkeesta. Maista ja laita tarvittaessa lisää suolaa ja sokeria.
- Levitä tomaattikastike pizzapohjan päälle. Valuta mozzarellajuustopalloista nesteet pois. Revi juustoa kastikkeen päälle.
- Kypsennä pizzaa kuumassa 250-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja reunoilta rapea.
- Levitä valmiin pizzan päälle basilikan lehtiä.
-
Pizza Bianca: ranskankermaa, artisokkaa ja herkkusieniä
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Merellinen pizza: simpukoita ja katkarapuja
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Veronalainen vuohenjuustopizza
- yli 60 min
- Helppo
Katso myös Kotiliesi.fi: Nduja koukuttaa käyttäjänsä – makkaratahnasta tuli himoittu hittituote pizzanpaistajien keskuudessa
Kommentit
Täytyy kommentoida, että napolilainen pizza on pohjaltaan paksu eikä ohut, ohutpohjainen pizza on roomalaista 🙂
Kommentit
Kohotin taikinaa n.3,5tuntia ja hyvä tuli taikinasta, aikaa ei ollut enempää.
Pizzaan laitoin palvikinkkua, herkkusieniä ja katkarapuja, päälle juuri raastettua emmentaljuustoa. Pohjalle tuli tietysti tomaattimursketta.
Tällainen itsetehty pizzataikina on aivan eri luokkaa, kuin valmis pakastettu pizzapohja.
Ensi kerralla annan taikinan kylläkin kohota 8 tuntia.
Käytin taikinaan kuivahiivaa 1 pussillisen, se oli sopiva määrä.
Täytyy ensi kerralla säätää tomaatimurskeen maustamista, tomaattimurske on Mutti Polpa. Kiertoilmauunissa 250 asteessa kypsyi n.10minuutissa sopivaksi. Ensimmäisen kerran tein kaiken itse pizzaan, vaimo väitti, että pilalle menee, mutta eipä mennyt…
Eipä pizza tuosta juuri parane!
Täytyy itse vielä kommentoida; hiivaa tuli liikaa, käytin kuivahiivaa ja seuraavalla kerralla täytyy puolittaa hiivan määrä. Taikina oli liian kuohkeata hiivan määrän vuoksi, petrasin tilanteen lisäämällä jauhoja ja lopputulos oli OK.
Aarno Torkko
Täytyy kommentoida, että napolilainen pizza on pohjaltaan paksu eikä ohut, ohutpohjainen pizza on roomalaista 🙂
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous