Työ ja raha

Koska ruoka on kallista, suomalaisnaiset jättävät nyt tietyt ruoat ostamatta: ”On paljon, mitä en voi enää ostaa”

Annan kyseli paljasti, että lähes 30 prosenttia ei voi enää ostaa kaupasta kaikkea sitä, mitä ennen on voinut.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Valtaosa Annan kyselyyn vastaajista seuraa tarkasti ruoan hintaa.

Annan kyseli paljasti, että lähes 30 prosenttia ei voi enää ostaa kaupasta kaikkea sitä, mitä ennen on voinut.

Elintarvikkeet kallistuivat viime vuonna tuntuvasti, ja hintojen nousu on jatkunut vielä tänäkin vuonna. Kysyimme Annan lukijapaneelilta, miten ruoan hinnan kallistuminen on vaikuttanut heidän ruokaostoksiinsa.

Kysely toteutettiin syyskuussa 2023 ja siihen vastasi 363 henkilöä. Iältään vastaajat olivat 29–88-vuotiaita.

Valtaosa katsoo kaupassa tarkasti elintarvikkeiden hintoja

Lähes 80 prosenttia Annan kyselyyn vastaajista kertoi katsovansa kaupassa tuotteiden hintaa. Moni mainitsi, ettei hintalappuja ole varaa olla katsomatta – etenkään nykyisillä hinnoilla.

Ruoka on kallistunut niin paljon, että pitää olla tarkkana. Jos koen liian kalliiksi, jätän ostamatta”, kertoi nainen, 56 vuotta.

”Hinta vaikuttaa suuresti ostopäätökseen ja hintatietoisuus tärkeää talouden suunnittelun kannalta,” sanoi nainen, 41.

Hyvin monet tarkensivat vastaustaan kertomalla, että he katsovat aina tuotteiden kilo- tai litrahintoja yksikköhinnan sijaan.

”Kilohinta ratkaisee!” kertoi nainen, 61.

Kymmenes vastaajista kuitenkin totesi, että ei juurikaan katso kaupassa tuotteiden hintaa. 11 prosenttia kertoi katsovansa hintoja joskus. Vastauksia perusteltiin esimerkiksi sillä, että vakiotuotteet on ostettava hinnasta huolimatta.

”Käytän niitä samoja tuttuja tuotteita vaikka maksaisivat mitä”, vastasi nainen, 55.

Kaikilla ei myöskään ollut taloustilanteensa puolesta tarvetta hintojen syynäämiseen.

”Kahden hengen aikuistaloudessa ruokalasku on sen verran pieni, että hyvin pärjätään”, sanoi nainen, 55.

Moni säästää tarjouksia seuraamalla

Kyselyyn vastaajat kertoivat säästävänsä monin eri keinoin kauppalaskussaan. Lähes 80 prosenttia vastasi säästävänsä ostamalla alennuksessa tai tarjouksessa olevia tuotteita. Puolet vastaajista puolestaan kertoi valitsevansa kaupan sen mukaan, missä on edullisimmat hinnat.

Moni mainitsi myös säästävänsä ruokavalinnoillaan. Melkein puolet vastaajista ostaa sesongissa olevia kasviksia. Vajaa 40 prosenttia puolestaan ostaa halvimpien merkkien tuotteita, ja 25 prosenttia ei enää juurikaan osta luomutuotteita. Osa on myös vähentänyt lihan tai kalan ostamista.

Avovastauksissa hyvin moni mainitsi säästävänsä suunnitelmallisuudella.

”Ostan harkitummin ja juuri sen verran kuin tarvitsen, en siis missään tapauksessa mitään isoja määriä tai kaiken varalta. Haluan pitää myös hävikin pienenä. Mielestäni hävikki on rahan heittämistä suoraan roskiin”, sanoi nainen, 69.

Lue myös: Näyttelijä Kristiina Halkola hätkäytti pankissa säästövinkillään: ”Virkailija tokaisi, että onhan tuokin tapa elää”

”Olen jo tinkinyt viimeiseen saakka”

Lähes 70 prosenttia vastaajista uskoi, että saisi tarpeen tullen vielä pienennettyä kauppalaskuaan. Ylimääräiset herkut voisi jättää ostamatta, ostoslistan voisi suunnitella paremmin ja kalliimmista merkeistä voisi siirtyä kaupan omiin tuotteisiin.

Moni kuitenkin totesi, että ruoka on sellainen asia, johon he haluavat panostaa, jos se vain on mahdollista.

”Varmasti pystyisin säästämään, mutta en halua ostaa vaikkapa mautonta juustoa tai pahaa kahvia, jos minulla on varaa ostaa parempaakin”, sanoi nainen, 50.

”Syön terveellisesti ja valitettavasti terveelliset tuotteet ovat kalliimpia, mutta en tingi terveellisyydestä”, vastasi nainen, 63.

22 prosenttia vastaajista kuitenkin kertoi, ettei usko enää pystyvänsä säästämään ruokalaskussa. Budjetti on jo nyt niin tiukka kuin mahdollista.

Teen erittäin tarkkaan suunnitelmat kotona, käyn kerran viikossa tekemässä ruokaostokset, sekä teen kauppalistan ja laitan siihen myös määrän, kuinka paljon saan ostaa houkutuksia”, kertoi nainen, 29.

”Olen jo tinkinyt viimeiseen saakka”, sanoi nainen, 55.

Toiset vastaajista eivät voi nipistää kauppalaskustaan sen vuoksi, koska se tarkoittaisi ruoan laadusta tinkimistä.

”On tietyt terveelliset ruoka-aineet, joista en luovu”, kertoi nainen, 71.

”Haluan suomalaisia laadukkaita tuotteita”, totesi nainen, 66.

Vajaa kymmenes vastaajista ei ollut varma, voisiko enää säästää.

Ehkä ns. herkut voisi jättää pois, mutta ne vaan on lähes ainoa ilo, ’luxus elämässä”, sanoi nainen, 61.

Moni on joutunut luopumaan kalasta

Lähes 30 prosenttiin vastaajista ruoan hinnan nousu on vaikuttanut siten, että jostain on ollut pakko luopua. Hyvin monelle tällainen elintarvike on ollut tuore kala, kuten lohi. Myös tuoreet marjat jäävät monella kauppaan.

Se, että kaupasta ei enää pysty ostamaan kaikkea sitä, mitä on ennen voinut, on heikentänyt monen vastaajan hyvinvointia tai tehnyt ruokailusta yksipuolisempaa.

”Olen yrittänyt luopua kaikesta turhasta kuten paistopisteen tuotteista ja herkuista. Spontaanit ostokset ja mieliteot olen myös minimoinut. Ruokailu on muuttunut tylsemmäksi, nautinnosta ei hirveästi voi puhua”, sanoi nainen, 51.

”Hedelmiä, marjoja ja vihanneksia en voi ostaa niin paljon kuin haluaisin. Ruokavalioni on yksipuolistunut eikä ole kovin terveellistä. Syön liian vähän kalaa ja liikaa hiilihydraatteja ja prosessoitua ruokaa. Ostaisin laadukasta luomu- ja lähiruokaa, jos voisin”, kertoi nainen, 54.

”On paljon, mitä en voi enää ostaa. Esimerkiksi talvisin en osta kurkkua ja tomaatteja. En myöskään osta mysliä enkä välipalapatukoita. Riisikakut ovat herkkuani, mutta en ole aikoihin ostanut niitä, samoin kuin salaatinkastikkeet ja majoneesit jäävät kauppaan. Ostan niin edullisesti kuin mahdollista”, nainen, 51.

Myös näistä oli Annan kyselyn mukaan jouduttu luopumaan:

  • juustot
  • kokoliha
  • pähkinät
  • tuoreet leivät ja leipomotuotteet
  • valmisruoat
  • ruoanlaiton helppous ja nopeus
  • huolettomuus ruokaostosten tekemisessä

Annan lukijoiden säästövinkit ruokakauppaan

Kysyimme vastaajilta myös heidän parhaita säästövinkkejään ruokakauppaan. Nämä olivat 8 eniten mainintoja keränneitä teemoja:

  1. Harvoin ja suunnitellusti ruokaostoksille.
  2. Punalaputettujen tuotteiden ostaminen ja tarjousten seuraaminen.
  3. Kilo- ja litrahintojen vertailu.
  4. Leivän ostaminen tarjouksesta ja ylimääräisen leipämäärän pakastaminen kotona hävikin välttämiseksi.
  5. Kotimaisten juuresten ja kaalin ostaminen.
  6. Vain tarpeellisen ostaminen – ei heräteostoksia.
  7. Suuremmat pakkauskoot ja sitten osa pakkaseen.
  8. Vanha vinkki: älä mene nälkäisenä kauppaan.
X