Työ ja raha

Osa-aikaeläke 55-vuotiaana on Nanaen unelma ja säästötavoite – siksi hän törsää palkastaan enää parisataa euroa

Osa-aikaeläkettä varten säästäminen tarkoittaa tokiolaiselle 32-vuotiaalle Nanaelle sitä, että omaan käyttöön jää kuukaudessa pari sataa euroa.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Pertti Artturi Asikainen, Nanae Kanagawan Kotialbumi

Osa-aikaeläke suhteellisen nuorena on tokiolaisen tähtäimessä. Nanae hankkii tietoa sijoittamisesta muun muassa netistä.

Osa-aikaeläkettä varten säästäminen tarkoittaa tokiolaiselle 32-vuotiaalle Nanaelle sitä, että omaan käyttöön jää kuukaudessa pari sataa euroa.

Noin vuosi sitten Nanae Kanagawan, 32, suhde rahaan muuttui. Hän odotti esikoistaan ja päätti alkaa säästää.

– Siihen asti olin tuhlannut kaiken, minkä ansaitsin. Ennen raskaaksi tulemista kävin kavereiden kanssa iltaisin ulkona ja asuin lähellä Tokion keskustaa.

Nyt hän, hänen miehensä ja neljän kuukauden ikäinen tyttärensä asuvat noin puolen tunnin junamatkan päässä Tokion keskustasta. Asunto on suurempi kuin aikaisempi, mutta vuokra on pienempi.

Lue myös: Näin maailman naiset säästävät – kenialainen Lulu, 39: ”Kulttuurissamme uskotaan, että varakkaat eivät ole hyviä ihmisiä”

Osa-aikaeläke soisi enemmän vapaa-aikaa

Ennen äitiyslomalle jäämistään elintarvikealalla kansainvälisissä myyntitehtävissä työskentelevä Nanae tienasi bonuksineen vuodessa nettona noin 26 000 euroa. Kuussa hän sai käteen noin 1 700 euroa.

Hän ja hänen miehensä laittavat kuukausittain yhteiselle tilille yhtä paljon rahaa, yhteensä 3 000 euroa. Perheen kuluihin, kuten vuokraan, autoon, ruokaan, vakuutuksiin ja terveyskuluihin menee noin 2 000 euroa, ja loput 1 000 euroa he laittavat säästöön tai kuluttavat perheen muihin menoihin.

Nanae ja hänen miehensä säästävät pitkällä tähtäimellä.

– Haluamme jäädä osa-aikaeläkkeelle 55-vuotiaina. Teen viisipäiväistä työviikkoa, kahdeksan tuntia päivässä. Toivon, että osa-aikaeläkkeellä voisin tehdä töitä sen verran kuin tekee mieli, ehkä pari päivää viikossa.

Nanae hallinnoi perheen rahoja, yhteisten keskustelujen pohjalta. Liki puolet yhteisistä säästöistä on osakkeissa. Nanae osti ensimmäiset osakkeensa japanilaisesta ravintolaketjusta, jonka ruoasta hän piti.

– Kun minusta tuli osakkeenomistaja, sain syödä alennuksella heidän ravintoloissaan, hän sanoo ja nauraa.

Sittemmin hän on ostanut japanilaisia energia-alan osakkeita. Hän on kiinnostunut ympäristöystävällisestä energiasta. Ostopäätöksensä hän tekee luet­tuaan yrityksen osavuosikatsaukset.

Nanae ja hänen miehensä säästävät rahaa myös tyttären opintoja varten.
Nanae ja hänen miehensä säästävät rahaa myös tyttären opintoja varten.

Pariskunnalla on säästössä noin 20 000 euroa.

– Jonkin verran saimme rahaa, kun menimme naimisiin, ja hivenen säästimme jo edellisenä vuonna. Tänä vuonna osakkeet ovat nousseet liki 20 prosenttia, Nanae sanoo.

Lähiaikoina hän haluaisi sijoittaa Japanin ulkopuolelle, aluksi johonkin kansainväliseen rahastoon. Pariskunta säästää myös lapsilisiä lapsen tulevaa koulutusta varten.

Kuukauden palkasta Nanaelle jää omaan käyttöön noin parisataa euroa. Vuoden bonukset 5 800 euroa nettona ovat myös hänen omaan käyttöönsä. Itselleen jäävästä osuudestaan hän on onnistunut säästämään noin 7 000 euroa omiin säästökohteisiin, eli osakkeisiin ja säästötilille.

”Kotoa en oppinut taloudenhallintaa”

Nanae on opetellut sijoittamista lukemalla kirjoja ja hankkimalla tietoa netistä.

– Tykkään opetella uusia asioita. Kotoa en oppinut taloudenhallintaa. Äitini kävi töissä, mutta kun aloin tienata päälle parikymppisenä, hänellä oli tapana lainata välillä minulta rahaa, Nanae sanoo.

Pandemian takia säästäminen on ollut helppoa, vaikka Nanae on äitiyslomalla saanut hoitorahaa vain kaksi kolmasosaa palkastaan ja noin 3 000 euron tuen.

– Rahaa on säästynyt, koska emme ole voineet matkustaa emmekä käydä ulkona.

Hän aikoo palata töihin huhtikuussa, jolloin tytär viedään päivähoitoon. Se maksaa. Myös elämän normalisoituminen ja houkutusten palaaminen voi tehdä säästämisestä vaikeampaa.

Kotiliesi.fi: Miten säästää rahaa? Lukijat paljastavat 50 vinkkiä

X