Glitz & Glam

Tallinnan paras ravintola - Ravintola Ö huomioi erityisruokavalioisiakin

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

En ole pitkään aikaan kertonut ravintoloista, joissa olen käynyt. Tänään kerron Tallinnan yhdestä parhaimmasta ravintolasta, josta olen kertonut aikaisemminkin. Ravintola Ö on huippupaikka Tallinnassa. Olimme jo kolmatta kertaa siellä. Kävimme myös yhdessä toisessakin Tallinnan ravintolassa, mutta se ei ollut yhtä sykähdyttävä kokemus kuin mitä ravintola Ö on joka kerta.

Restoran Ö sijaitsee sataman ja vanhan kaupungin läheisyydessä, Mere pst -kadulla. Jos tiedät, missä sijaitsee vanha Rottermannin kauppakeskus, niin tiedät, missä ravintola Ö sijaitsee. Upea, pitkä kivirakennus, aivan vanhan kaupungin vieressä, lähellä Viru hotellia.

Kävimme Ö:ssä ensimmäistä kertaa jo vuonna 2013. Sitä seuraavan kerran taisimme olla vuonna 2016. Nyt sitten 2020. Jo silloin 2013 Ö:ssä tuli selkeästi ilmi, että heillä huomioidaan erityisruokavalioiset sekä allergiset. Toiveita tiedusteltiin pöytään istuessamme. Mutta nyt vuonna 2020, miehelleni soitettiin muutama tunti ennen pöytävaraustamme ja varmistettiin, onko meillä erityisruokavalioita?

Suosittelen tekemään pöytävarauksen Ö:hön. Vaikutti jälleen hyvin suositulta paikalta. Pöytävarausta tehdessä voi kertoa omasta ruokavaliostaan, mutta sen voi kertoa myös paikan päällä tarjoilijalle. Ö:ssä selkeästi otetaan huomioon ihmisten erilaiset allergiat ja ruokavaliot. Valitettavasti en voi antaa omakohtaista kokemusta erityisruokavaliosta, koska meillä ei sellaisia ole. Olemme voineet syödä ilman rajoitteita. Suosittelin Ö:tä eräälle bloggaajakaverilleni juuri erityisruokavalioita huomioivan menun vuoksi. Hän kokeili ja kehui paikkaa.

Ravintola Ö on muuttunut hieman aasialaishenkisestä sisustuksesta maanläheisempään. Puuta ja luonnonelementtejä on vahvemmin esillä kuin aikaisemmin. Ihania pieniä yksityiskohtia.

Ennen Ö:ssä on ollut pari menua ja taisi ensimmäisellä visiitillämme olla myös listalla yksittäisiä annoksia. Nyt Ö:ssä on menu, joka on makumatka jokaiselle asiakkaalle. Taste journey räätälöidään erityisruokavalioisia huomioivaksi – myös ”makurajoitteiset” huomioidaan. Jos et pidä jostain raaka-aineesta, sinulle luodaan jotain muuta tilalle.

Ö pyytää haastamaan heidät, joten kenenkään ei tarvitse arastella ja nöyränä pahoitellen pyytää huomioimaan ruokavaliotaan, allergioitaan tai rajoitteisuuttaan.

Taste journey sisältää 10 annosta, joka kuulostaa suurelta määrältä, mutta se menee helposti, kun kaikki on sopivan kokoisia annoksia ja rytmitys oikea. Ö on fine dining -paikka, mutta kuitenkin rento sellainen.

Heti pöytään istuttuamme saimme ravintolan itse valmistamia sipsejä erilaisista perunoista ja niiden kanssa tillidippiä. Minulta unohtui sipsit kuvata, mutta kupit vielä näkyvät keskellä pöytää.

Sipsien jälkeen saimme aperitiiviemme seuraksi keittiön tervehdyksen. Kolme pientä ja kaunista suupalaa, jotka todella herättivät ruokahalua ja saivat innolla odottamaan tulevaa. Nämä keittiön tervehdykset ja sipsit eivät vielä kuuluneet Taste journey -menuun, vaan ovat ylimääräisiä, joilla ilahdutetaan asiakasta.

Peuraa, piparjuurta, savustettua munankeltuaista ja karhunlaukkaa

Sitten alkoi makumatka. Liha oli mureaa, raakakypsytettyä, eli kyseessä oli vähän kuin tartar-annos. Päällä oli rapea, keksimäinen juttu, joka antoi ihanan tekstuurin annokselle.

Selleriä, karamellisoitua voita, heraa

Selleri on Ö:n klassikkoannos, jota olemme saaneet aikaisemminkin, mutta joka kerta annos on vähän erilainen. Tämä on yksi parhaimpia annoksia ikinä! Annoksessa on käytetty selleriä monella eri tavalla. Sellerirouhe, pehmeä selleri, vaahto ja karamellinen voikastike täydentävät toisiaan. Tämä on ihan 5/5 annos!

Tuhkaperuna, smetanaa, taimenen mätiä, pikkelsiä

Tuhkaperuna oli hauska annos. Musta perunapallo, jonka sisällä oli pehmeää täytettä. Ihan tarkkaa en tiedä, mitä kaikkea tässä oli, mutta annos oli mahtava! Erilainen kokemus, mutta maut olivat tuttuja ja herkulliset.

Sitten saimme eteemme leivinpaperit ja puiset voiveitset.

Koska olimme ottaneet viinipaketin, saimme jokaiselle annokselle oman juoman. Tälle seuraavalle annokselle saimme kuitenkin alkoholittoman tumman oluen. Tarjoilija kuvaili olutta nestemäiseksi leiväksi.

Ihanat puiset kolpakot täydensivät elämystä. Ja totta tarjoilija puhui, olut maistui nestemäiselle saaristolaisleivälle. Tässä vaiheessa jo tietääkin, että seuraava annoksemme olisi leipää.

Kotitekoista leipää ja levitteet

Saimme kolmea eri leipää ja kolmea eri levitettä. Ensimmäinen oli punajuurilevitettä, keskimmäinen hyvin miedosti maistuvaa levitettä, jonka päälle kannatti laittaa tuota maustettua sormisuolaa, jossa taas oli voimakas maku. Viimeinen nappi maistui voimakkaasti voille ja vähän pähkinälle.

Leivät olivat pikkuruisia vuokaleipiä ja yksi leipä oli kuivatettua rieskaa. Ihania!

Rakastin tätä annosta. Yleensä leipä tarjotaan ruoan kanssa. Nyt leipä oli oma annoksensa. Ihania yksityiskohtia, joista rakennettu mieletön kokonaisuus! En ole koskaan aikaisemmin saanut mitään vastaavaa yhdessäkään ravintolassa. Tämä on parasta tässä fine dining -harrastuksessa, kun saa tuttuja asioita ihan uudella tavalla toteutettuna.

Savustettua kalaa, fermentoitua haperoa, piparjuurihelmiä, vadelmatomaatteja

Nyt joudun sanomaan, että en oikein tiennyt, mitä olen syönyt. Mikähän oli vadelmatomaatti, vai olisiko se suomeksi vadelma-tomaatti? Fermentointi on gastronomian sanastoa, joka tarkoittaa hapatettua.

Ö:ssä annokset tuotiin pöytään aina ilman kastikkeita tai liemiä, jotka sitten tarjoilija viimeisteli asiakkaan edessä. Pehmeän vaahtoinen kastike oli herkullinen.

Porsaan poskea, naurista, perunakastiketta ja hapankaalia

Tässä on hyvin perinteikäs annos, joka on toteutettu modernilla tavalla. Minusta on mielenkiintoista, että nauris on tullut fine diningiin. Lisäksi liha on ns. sellaista kaikki käyttöön -osaa, eli ei potkaa tai sisäfilettä, vaan tavallaan jämiä. Hyvä, että kaikki hyödynnetään.

Liha oli todella mehevää ja yllättävän hyvää. En meinaan ole sianlihan suurin ystävä.

Haukea, suolaheinää, paistettua perunaa, savuista voikastiketta ja karviaismarjaa

Nyt en ole aivan varma metsästinkö oikean heinän nimen käännökseen, mutta salted arrowgrass saattaisi viitata suolaheinään.

Hauki on nykyään gastronomian herkku, vaikka meille suomalaisille se on vähän roskakala. En ole hauen suurin ystävä, mutta Ö:ssä hauki oli valmistettu erinomaisesti. Paistetut perunat olivat todella herkulliset. Tarjoilija kertoi, että perunat paistetaan hyvin hitaasti kylmistä perunoista, jolloin niihin saadaan erityinen maku.

Kataja, giniä ja ”juotettuja” marjoja
Tyrniä, voikukkaa ja mansikkahelmiä

Saimme kaksi jälkiruokaa samanaikaisesti nautittavaksi.

Tarjoilija kaatoi katajanoksilla täytettyyn kulhoon tuoksuvaa vettä, jonka seurauksena kulhossa olevat hiilidioksidijäät alkoivat höyrystymään voimakkaasti. Tämä oli jo silloin vuonna 2016 Ö:ssä sekä eräässä toisessa ravintolassa Tallinnassa. Muistelisin, että Suomessa ravintola Emossa olisi kanssa ollut hiilidioksidijään tuoma efekti käytössä. Onhan tämä vaikuttavaa.

Karkki

Jälkiruokien jälkeen tilasimme kahvit. Kulho, jossa katajanoksat ja hiilidioksidijää olivat, nostettiin pois. Alla oli kannellinen rasia, josta löytyi kolmea eri karkkia. Käsin valmistetut karkit kahvin kanssa viimeistelee elämyksen.

Tämä oli jälleen ihana makumatka! Jos mukaan lasketaan sipsit ja keittiön tervehdys, venyi menumme 12 annokseen. Lisäksihän voisi tilata juustot, mutta meillä oli vatsat sen verran täynnä, ettei juustoja olisi jaksanut syödä. Olo ei ollut ähky, mutta kylläinen se oli.

Päätimme lopuksi kokeilla Ö:n drinkkilistalta juomat. Hyvin raikkaita ja moderneja drinkkejä. Ei mitään sinisiä enkeleitä, vaan oikeasti hyviä, raikkaita drinkkejä.

Ravintola Ö:ssä on kansainvälinen tunnelma. Emme kuitenkaan olleet ainoat suomalaiset, sillä viereisessä pöydässä oli nuori suomalaispariskunta. Toisella puolen oli ruotsalaispariskunta, mutta kuulimme myös italiaa jostain pöydästä. Myös paikallisia käy runsaasti Ö:ssä, joka tarkoittaa sitä, että paikka on oikeasti hyvä, eikä vain turisteille suunnattu.

Ravintola Ö on saanut lukuisia palkintoja. Ravintolan eteinen on täynnä erilaisia mainintoja, kunniakirjoja ja palkintoja. Enkä ollenkaan ihmettele! Muistelisin, että tuo Taste of Helsinki 2016 Paras alkuruoka on se, jonka Ö sai silloin selleriannoksestaan. Se on mahtava annos!

Ravintola Ö ei ole pikaruokapaikka, se ei ole turistirysä, jossa tarjoillaan heikkolaatuista ruokaa halvalla ja sivussa sitten sirkushuveja. Ö:ssä on tarkkaan mietitty ravintolaelämys, joka on asiakasta huomioiva. Upeaa kokea ja seurata, kun kaikki on niin viimeisen päälle mietitty ja suunniteltu. Todellista ammattitaitoa.

Suosittelen ravintola Ö:tä, jos haluaa aivan erityisen ravintolakokemuksen. Suosittelen tätä paikkaa käytännössä kaikille, jos vain tiedän, että suositusta kysyvä haluaa parasta, ei halvinta. Lisäksi olen Ö:tä suositellut erityisruokavalioisille ja allergisille. Ö:ssä kun ei kenenkään tarvitse pahoitella omaa rajoitteisuuttaan.

Tässä linkki ravintolan omille sivuille.

Ö:ssä myös WC on hyvin siisti ja miellyttävä. Innostuin siellä ottamaan parit peiliselfietkin. 😀 Kuvassa muuten minun uusin Furlan käsilaukku, jonka ostin tuolla reissullani. Arvioin aina ravintolat WC-tilojen siisteyden mukaan. Jos vessa on siisti, voin luottaa, että myös keittiössä on siistiä. Tämän ”säännön” minulle opetti ravintolakoulun opettaja vuonna 1999, kun aloitin opiskelut hotelli-, ravintola- ja suurtalousalan kokin tutkinnossa.

Jos sinulla on suosikkiravintoloita Tallinnassa, vinkkaa niistä minulle ja muille kommenteissa!

X