Glitz & Glam

Oman ihon sävyn määrittely

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Toteutin postaustoiveen, jossa kerron hieman ihon sävyn määrittelystä. Oletko lämmin, kylmä vai neutraali? Yritän saada lähiaikoina jatkoa, jossa neuvon värejä ja sävyjä kylmille ja lämpimille. Katsotaan myös, että saisinko aikaiseksi kirjoiteltua teille myös ihan ”tee se itse” -värianalyysiä.

Monet ovat sekaisin siitä, että ovatko he lämpöisiä vai kylmiä? Yksi kosmetologi sanoi sinua lämpöiseksi, mutta eräs kosmetiikkamyyjä neuvoikin sinua ostamaan kylmän sävyisen meikkivoiteen ja kun sitten taas kävit meikkaajalla, niin hän kertoi käyttävänsä sinulle neutraalin sävyistä meikkivoidetta. Tälläisestä on kuka tahansa aivan sekaisin, että mikäs minä sitten olen?

Oikean ihon sävyn määrittely ei ole aina helppoa. Jopa ammattilaisillekin se voi olla hankalaa. Toisilla on luonnostaan sitä värisilmää ja toisilla taas ei, joten ei ihme, että kauneudenalan ammattilaisillekin sattuu kömmähdyksiä, sillä ihmiset tätäkin työtä tekee. Ne joilla ei sitä silmää syntymälahjana tullut, niin pienillä apukeinoilla hekin sen selvittävät.

Oikean sävyinen meikkipohjatuote on ehostuksen ja kauniin näköisen meikin A ja O! En tässä postauksessa neuvo oikean väriseen meikkipohjaan, mutta oman ihon sävyn määrittely jo auttaa sen oikean meikkivoiteen valintaan ja löytämiseen. Kosmetiikkamyyjältäkin saa aina apua. Vinkkinä tähän väliin, että jos olet joskus pettynyt myyjien valintoihin, niin etsi myyjä, jolla on lähes saman näköinen ja värinen iho, kuin sinulla. Jos tämä on vain mahdollista. Saat mitä todennäköisimmin juuri sen oikean sävyisen meikkivoiteen tai meikkipuuterin. Jos huomaat myyjällä aavistuksen tummahkon meikkipohjan, niin hän mitä todennäköisemmin valitsee sinulle myös hieman liian tumman meikkivoiteen. Jos taas meikkipohja on liian vaalea (on paljon harvinaisempaa!), niin saat vaaleamman, jos se vain on mahdollista sinun ihon sävyllesi.

Lämmin iho on keltapohjainen. Iho voi olla vaalea tai tummempi. Keltapohjaiselle, eli lämmin sävyiselle sopii parhaiten kultaiset korut ja kultaiset luomivärit, sillä kulta ja kultapohjaiset sävyt saavat hehkumaan.

Kylmä iho on punapohjainen. Iho voi olla vaalea tai tummempi. Punapohjaiselle, eli kylmä sävyiselle sopii parhaiten hopean väriset korut ja luomivärit, jotka ovat hopea pohjaisia ja jäisevän kylmiä. Hopea saa heidät säihkymään.

Neutraali iho on molempia, mutta kuitenkin aina hieman toiseen enempi taittavampi. Neutraalit ovat kaikista hankalimpia tulkita ja monesti neutraalin sävyn tulkinta jää tulkitsijan oman silmän varaan. Joku näkee neutraalissa enemmän punaisuutta ja toinen voikin nähdä keltaisuutta. Tämä on jokaisen omasta silmästä ja aivoista kiinni, kumman värin he aistivat selkeämpänä.

Miten selvittää se oma ihon sävy? Listaan muutaman tietämäni vinkin.

– Älä tuijota kasvojesi ihon sävyä. Niissä voi olla punoitusta, vaikka ihosi ei olekaan punapohjainen. Iho voi kellertää iän, päivettymisen tai tupakoinnin vuoksi, vaikka olisitkin punapohjainen.

– Katso ranteitasi. Näetkö verisuonesi selkeästi sinisinä vai ovatko ne vihertäviä? Jos olet keltapohjainen, niin verisuonesi kuultavat vihertävinä. Ranteissasi näkyvät suonet ovat laskimoja ja silmiesi tappisolut ja aivosi tekevät pienen ”jekun”. Suonemme ovat kyllä punaisia, tai siis ne heijastavat punaista valoa, mutta vähemmän, kuin ympäristömme. Sininen ja keltainen valo ärsyttää enemmän tappisolujamme silmissä, jonka vuoksi näemme verisuonemme ranteissa sinisinä tai vihertävinä. Valitettavasti tässäkin vinkissä on se ongelma, että jokaisella meillä on omanlaiset tappisolut ja aivot. Jokaisella meillä on omanlainen kyky havainnoida värejä.

– Ota avuksesi valkoinen paperi, kangas tai mikä tahansa, joka on puhtaanvalkoinen. Vertaa ihosi sävyä valkoiseen. Näyttääkö ihosi punervalta vai kellervältä?

– Käy kosmetiikkaosastolla ja levitä tippa selkeästi keltapohjaista ja punapohjaista meikkivoidetta käsivartesi sisäpinnalle. Vertaa kumpi sulautui oman ihosi sävyyn paremmin.

– Vertaile ystävä- tai työporukalla kämmeniä, ranteita jne. Kun näet miltä näyttää se ei sinun ihosi sävy oman ihosi vierellä, oivallat oman ihosi sävyn. Huomaat vihertävien ja sinertävien verisuonien eron.

– Yksi monesti toimiva tapa ihon lämpöisen tai kylmän sävyn määrittelyssä on myös testata miltä grafiitinharmaa luomiväri sinulla näyttää? Jos luomiväri näyttää sinulla harmaalta, niin olet mitä todennäköisemmin kylmä, eli sinulla on punapohjainen ihon sävy. Jos grafiitinharmaa muuttuu sinulla aivan sinisen näköiseksi, olet todennäköisesti lämmin, eli sinulla on keltapohjainen ihon sävy.

– Tee kaikki edellä mainitut vertailut luonnonvalossa, jos vain mahdollista. Mieluiten aamupäivän ja iltapäivän välillä. Aamulla ja illalla auringonvalo muuttuu selkeästi lämpöisemmäksi, auringon laskettua on hyvin kylmä ja sininen valaistus.

Vertaillaan vielä julkkiksien ihon sävyjä havainnollistamisen vuoksi.

Katie Holmes on lämmin, eli keltapohjainen.

Scarlett Johansson on kylmä, eli punapohjainen.

Natalie Portman on lämmin, eli keltapohjainen.

Zooey Deschanel on kylmä, eli punapohjainen.

Katsotaanko vielä suomalaisia julkkiksia havoinnollistaakseni vielä eroja? Suomalaisia tähtiä oli vaikeampi etsiä havainnollistaviin kuviin, sillä kuvista näkee helposti, että niissä on liian kellervä tai sinervä valaistus. Tämä taas saa ihon sävyn vääristymään. Tulin johtopäätökseen, että joko täällä starojamme ei kuvailla yhtä paljon, jotta kuvia löytyisi internetistä tai sitten täällä on aina niin pimeää, että kuvaajien on vaikea kuvata punaisilla matoilla julkkiksiamme. Kuvien sävytys kärsii.

Laura Birn on kylmä, eli punapohjainen.

Krista Kosonen näyttäisi monien kuvien perusteella olevan lämmin, eli keltapohjainen. Tämä ei kuitenkaan ollut minullekaan täysin selvää lukuisia kuvia tuijottelemalla, joten tulin tulokseen, että ehkä Krista onkin neutraali? Olen kerran nähnyt Kristan Helsingin Stockmannin kulmalla, mutta en tietenkään analysoinut hänen ihon sävyään siinä.

Linnan juhliin Krista pukeutui kauniiseen kullan sävyiseen iltapukuun ja kultaisiin koruihin.

Löysin Kristasta myös kuvan, missä hän on Jussi-gaalaan pukeutunut hopeaan ja hopeisiin koruihin. Päätinkin tältä kannalta lähteä vertailemaan, että kumpi pukee Kristaa paremmin? Kulta vai hopea?

Löysin ihan hyvät kuvat tehdäkseni vertailua. Mitä itse näette? Kulta vai hopea? Kumpikaan ei näytä aivan pieleen menneeltä, joten luulen Kristan olevan neutraali, mutta kumpaa hän on enemmän kallellaan? Kylmään vai lämpöiseen? Kultaisissa Krista hehkuu ja on todella tyrmäävän kaunis. Hopeassa Krista jää hieman valjun näköiseksi verrattuna kultaisiin pukeutuneena. Tästä tulen johtopäätökseen, että Krista Kosonen on neutraali, mutta enemmän lämmin sävyinen, kuin kylmä.

Joko sinä tiedät oman ihosi sävyn? Vai löysitkö vinkkejä, joilla nyt voit selvittää sen oman ihon sävyn? Minä itse olen kylmä/neutraali. Voin käyttää lämpöisiäkin sävyjä, mutta kylmissä sävyissä olen parhaimmillani. Minä en hehku lämpöisissä samalla tavalla, kuin mitä minä säihkyn kylmissä sävyissä. Kesällä lämpöiset sävyt näyttää minulla paremmilta, koska päivetyn hieman ja keväästä asti luonnonvalo on lämmin sävyisempää, kuin talvella.

Mitä sävyjä sieltä ruutujen takaa löytyy? Lämpöisiä, kylmiä vai neutraaleja naisia? 😉

 

Lue myös

X