Hyvinvointi

Allekirjoita sinäkin elinluovutuskortti

Teksti: Anna.fi

Lokakuinen Euroopan elinsiirtopäivä muistuttaa meitä kaikkia siitä, miten lompakossa mukana kulkevalla elinsiirtokortilla voi pelastaa elämän.

elinluovutuskortti

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään 13. lokakuuta. Sen kunniaksi elinluovutuskortteja jaetaan kahviloissa ja ravintoloissa koko lokakuun ajan.

Suomessa vuonna 2010 voimaan tulleen kudoslain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole eläessään vastustanut sitä. Jos vainajalla ei ole allekirjoitettua elinluovutuskorttia, kysytään tietoja vainajan mielipiteestä hänen omaisiltaan. Lain mukaan omainen ei voi enää kieltää elinten luovutusta omaan tahtoonsa vedoten, mutta silti elinluovutuskortti on paras tapa varmistaa oman tahtonsa toteutuminen.

Elinluovutuskortin voi tilata tai tulostaa osoitteesta www.lahjaelamalle.fi.

Elinluovutuskortti joka viidennellä

Suomalaisista 92 prosenttia ilmoittaa olevansa tietoisia elinluovutuskortista. Tulos käy ilmi elinluovutuskorttien markkinointia Suomessa hoitavan Munuais- ja maksaliiton vuonna 2011 teettämästä kyselystä.

Edelleen 84 prosenttia aikuisväestöstä on ainakin periaatteessa suostuvainen luovuttamaan elimiään kuolemansa jälkeen toisen ihmisen sairauden hoitoon. Tästä huolimatta vain noin joka viidennellä suomalaisella aikuisella on elinluovutuskortti.

Keskimääräistä yleisemmin kortti löytyy 25-49–vuotiailta. Tästä ikäryhmästä 29 prosentilla on elinluovutuskortti. Vastaavasti alle 25-vuotiaiden ja opiskelijoiden keskuudessa elinluovutuskortti tunnetaan heikoiten – joka viides ei tunne korttia lainkaan.

Elinluovutuskortin tunnettuuteen ja yleistymiseen tulee kuitenkin pyrkiä – tälläkin hetkellä Suomessa lähes 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa, ja siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Suomessa kuolee vuosittain 20-30 ihmistä, koska sopivaa elinluovuttajaa ei löydy.

Ihmishenkiä pelastavien elinsiirtojen lisäksi elinluovutuskortilla voi antaa suostumuksensa myös kudosluovutukseen. Kudossiirteitä voidaan käyttää sairauksien, vammojen ja tapaturmien hoitoon, jolloin voidaan nopeuttaa toipumista ja parantaa elämänlaauta.

Kudossiirteistä ei ole samanlaista pulaa kuin elimistä, mutta erityisesti jännesiirteitä tarvittaisiin enemmän kuin niitä on saatavilla. Jännesiirteitä voidaan käyttää sellaisenaan korvaamaan kehon useimpia jänteitä. Näin niitä voidaan käyttää esimerkiksi vaurioituneen akillesjänteen korjaamiseen. Urheiluvammojen yhteydessä usein tapahtuva polven eturistisiteen repeäminen vaatii monesti jännesiirteiden käyttöä.

Lähde ja lisätietoa www.lahjaelamalle.fi

X