Hyvinvointi

Kärsitkö päänsärystä? Syy saattaa löytyä tietokoneen näytöstä

Teksti: Anna.fi

Alkaako päätäsi ja silmiäsi särkeä, kun olet istunut useita tunteja tietokoneen ääressä? Lue, mitkä tietokoneen näytön ominaisuudet voivat aiheuttaa särkyä ja kuinka voit tarkistaa säädökset.

päänsärky, toimistotyö, tietokoneet

Yhä useampi istuu koko työpäivän näytön ääressä, ja saattaa huomata päivän päätteeksi kärsivänsä silmien väsymisestä, päänsärystä ja jopa pahoinvoinnista. Vaivojen aiheuttaja saattaa olla tietokoneen näyttö.

Näytön välkkyminen tai pielessä olevat säädöt voivat rasittaa silmiä ja aiheuttaa oireita etenkin, jos istuu näytön ääressä pitkiä aikoja kerrallaan.

Mitkä seikat voivat aiheuttaa oireita?

Tietokoneen näyttö voi aiheuttaa päänsärkyä ja silmien väsymistä, jos:

  • Näyttö välkkyy
  • Näyttö on säädetty liian kirkkaaksi
  • Näyttö on säädetty liian pimeäksi
  • Väritasapaino ja -lämpötila on säädetty väärin
  • Näytön tekninen laatu on huono

Testaa näyttö ja korjaa tilanne

Useimmat näytöt luovat illuusion pysyvästä kuvasta, mutta todellisuudessa kuva päivittyy tiheään tahtiin, ja päivittymiset näkyvät välkkymisenä. Jos et ole varma välkkyykö näyttösi, tee seuraava testi:

  1. Säädä näyttösi kirkkaus hieman yli puolenvälin, noin 70 % maksimista.
  2. Avaa tyhjä Word-dokumentti ja zoomaa se mahdollisimman suureksi.
  3. Katso älypuhelimen kameralla näyttöä eri suunnista, jolloin näet mahdollisen välkkymisen.

Jos huomaat näyttösi välkkyvän, voit yrittää korjata asian tarkistamalla kaapelien kiinnitykset sekä varmistamalla, että näytönohjaimen ja näytön ajurit ovat tuoreinta versiota. Viimeisimpänä vaihtoehtona saattaa olla aihetta harkita uuden tietokonenäytön hankkimista.

Vaihtoehtona välkkymätön näyttö

LCD-näytöistä on tullut yleisin näyttötyyppi sekä kotona että työpaikoilla muun muassa edullisten hintojen ja ympäristöystävällisyyden ansiosta. LCD-näytöissä käytetään PWM-tekniikkaa, joka säätelee muun muassa näytön kirkkautta ja taustavaloa. Jos näytön kirkkauden asettaa esimerkiksi 70 prosenttiin, taustavalo on päällä 70 prosenttia ajasta ja 30 prosenttia pois päältä. Tästä johtuvaa välkkymistä ei voi havaita paljaalla silmällä, mutta joillekin se aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, silmien väsymistä ja pahoinvointia.

Nykyteknologialla on mahdollista valmistaa myös vaihtoehtoja perinteisille LCD-näytöille. Eri elektroniikkayritysten valikoimissa on vilkkumattomia näyttöjä, joiden uskotaan rasittavan silmiä vähemmän kuin tavalliset tietokonenäytöt.

Lähde: BenQ
Kuva: Colourbox.com

X