Laihdutus

8 toimimatonta ”viisautta” laihduttamisesta ja painonhallinnasta – oletko uskonut näihin?

Painonhallinnassa tärkeää on monipuolinen, terveellinen ruokavalio ja hyvinvointi niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Unohda pelkkä kaloreiden laskeminen, proteiiniöverit ja laihdutusmotivaation hankkiminen liian pieniä farkkuja käyttämällä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Pelkkä sokerittomuus tai suolattomuus ei vielä tee kaupan hyllyllä olevasta tuotteesta terveellistä.

Painonhallinnassa tärkeää on monipuolinen, terveellinen ruokavalio ja hyvinvointi niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Unohda pelkkä kaloreiden laskeminen, proteiiniöverit ja laihdutusmotivaation hankkiminen liian pieniä farkkuja käyttämällä.

Lähes jokainen meistä on joskus kuullut painonhallintavinkkejä, joille ei voi kuin pyöritellä silmiään. Tai onko omasta suustasi kenties joskus lipsahtanut sammakko?

Älä usko tai levitä eteenpäin näitä ”viisauksia”:

1. ”Kun syöt sopivan määrän kaloreita, pysyt hyvässä kunnossa”

Pelkkä kaloreiden tuijottaminen ei ole järkevää painonhallintaa. Kalorien määrän lisäksi myös niiden lähteellä ja syömisen ajoittamisella on väliä. Pelkkä hoikkuus ei ole osoitus hyvästä ruokavaliosta.

Keho suhtautuu eri tavalla ravintoköyhään juustokakkuun ja ravintorikkaaseen vihersmoothiehen. Lisäksi ateriarytmin täytyy olla kunnossa. Olosi ei takuulla ole hyvä tai aineenvaihduntasi kiitä, jos syöt kaikki päivän kalorit kerralla ja sinnittelet syömättä loppupäivän.

2. ”Välttele rasvaa”

Uskotko edelleen 90-luvun dieettitrendiin, jonka mukaan kaiken pitää olla vähärasvaista? Ei kannata. Terveydelle epäedulliset tyydyttyneet eli kovat rasvat kannattaa toki minimoida syömällä esimerkiksi mahdollisimman vähärasvaisia lihoja ja maitotuotteita.

Sen sijaan tyydyttymättömiä rasvahappoja eli pehmeitä rasvoja ruokavaliossa kannattaa olla. Ne ovat hyväksi muun muassa iholle, näölle, kolesterolille, verenpaineelle ja aineenvaihdunnalle. Hyviä rasvoja saa esimerkiksi kalasta, avokadosta, pähkinöistä ja oliiviöljystä.

3. ”Älä syö lainkaan hiilihydraatteja”

Luultavasti tämän neuvon antanut on ajatellut vähähiilihydraattista dieettiä, sillä hiilihydraatteja ei ole ainoastaan viljassa, sokerissa ja riisissä, vaan pieniä määriä myös muun muassa hedelmissä, marjoissa, vihanneksissa, palkokasveissa ja pähkinöissä – melkein kaikissa syötävissä. Ihminen voi kyllä elää hetkellisesti minimaalisen pienellä määrällä hiilihydraatteja syömällä esimerkiksi vain lihaa, mutta pidemmän päälle se ei ole terveellistä yksipuolisuutensa ja kovien rasvojen takia.

Hiilihydraatteja syödessä kannattaa kiinnittää huomiota hiilihydraattien laatuun. Kannattaa pyrkiä välttämään ravintoköyhiä, prosessoituja hiilihydraatteja, kuten valkoista riisiä ja vaaleista jauhoista valmistettua pastaa ja leipää. Niiden sijaan kannattaa suosia terveellisiä hiilihydraatteja, kuten täysjyvää ja palkokasveja. Ne pitävät pitkään kylläisenä ja vähentävät todennäköisyyttä sairastua 2-tyypin diabetekseen tai sydänsairauksiin.

4. ”Tankkaa niin paljon proteiinia kuin mahdollista”

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus on, että aikuinen saisi proteiinia vähintään 0,8 grammaa päivässä jokaista painokiloa kohti. Yletön proteiinin tankkaaminen lisäravinteilla tai eläinperäisillä proteiineilla ei kuitenkaan ole järkevää, sillä jatkuva liian proteiinin saanti voi nostaa kolesterolia tai aiheuttaa jopa munuaisten vajaatoiminnan – tai vain varastoitua ylimääräiseksi rasvaksi vyötärölle.

5. ”Jos pakkauksessa lukee sokeriton tai rasvaton, tuote on terveellinen”

Vaikka pakkauksessa lukisi sokeriton tai rasvaton, se ei tarkoita terveellistä tai ei-lihottavaa. Esimerkiksi rasvattomat tuotteet voivat paisuttaa vyötärönympärystä, sillä niissä voi olla paljon kaloreita, sokeria tai suolaa. Sokerittomissa tuotteissa taas saattaa olla runsaasti keinotekoisia makeutusaineita, jotka on linkitetty painonnousuun. Kokonaisuus ratkaisee yksittäisten pakkausmerkintöjen sijaan.

6. ”Älä syö iltaseitsemän tai ainakaan -kahdeksan jälkeen”

Ei ole mitään syytä mennä nälkäisenä nukkumaa, jos ruokavaliosi on kunnossa. Kun pidät huolta, että syöt tasaisesti, monipuolisesti ja terveellisesti, voit hyvin syödä myös iltapalan.

7. ”Jos syöt ja liikut samalla tavalla vuodesta toiseen, et ikinä liho”

Sinun täytyy olla valmis päivittämään syömistäsi ja liikkumistasi tai ainakin näiden kahden suhdetta ajan mittaan. Ikääntyessä aineenvaihdunta hidastuu ja sen seurauksena ihmiset usein lihovat, jos he eivät muuta lainkaan liikunta- tai syömistottumuksiaan.

8. ”Jos haluat laihtua pari kiloa, käytä liian pieniä farkkuja”

Liian pienissä farkuissa olo on niin ikävä, että niissä ei takuulla tule syötyä ylen määrin. Kiristävien pöksyjen käyttäminen on kuitenkin enemmän epätervettä kehonkuvaa ruokkivaa kidutusta kuin sekä keholle että mielelle positiivista painonhallintaa. Rankaisemisen sijaan palkitse itseäsi aika ajoin terveellisestä syömisestä ja liikkumisesta esimerkiksi hieronnalla tai manikyyrillä.

Lähteet: Authority Nutrition, Livestrong.com, Popsugar, Prevention, Suomen Diabetesliitto, WebMD

Lue myös:

Miksi lihon, vaikka ei pitäisi? 9 syytä outoon painonnousuun

Miten pysyä hoikkana myös dieetin jälkeen? Ravintoterapeutti neuvoo

Riittääkö pelkkä hyötyliikunta vai pitääkö käydä myös salilla?

Pelkäätkö lihomista? Unohda lisäkiloja tuova ruokamorkkis

X