Hyvinvointi

South Beach -dieetti – Unohda mielitekoja herättävät hiilihydraatit

Teksti:
Anna.fi

South Beach -dieetti kannustaa syömään hitaita hiilihydraatteja ja tyydyttymättömiä rasvoja. Se ei kuitenkaan ole vähähiilihydraattinen, vaan perustuu elintarvikkeiden klygemiakuormaan. Dieetti on kolmivaiheinen, jossa viimeinen vaihe on tarkoitettu ylläpitovaiheeksi.

Mikä glykemiakuorma?

Glykemiakuorman tai glykeemisen kuorman (GL) avulla voidaan mitata ruoan sisältämien hiilihydraattien määrää ja laatua. Sitä mitataan glykeemisen indeksin (GI) avulla: ruoan korkea glykeeminen indeksi ja suuri hiilihydraattimäärä kasvattavat kokonaisglykemiakuormaa. South Beach -dieetissä syödään lähinnä matalan GI:n ruokia, jolloin ruoan glykeeminen kuorma pysyy pienenä.

Paino ei laske kaloreita kyttäämällä

Miamilaisen sydänlääkäri Arthur Agatstonin kehittämän South Beach -dieetin pointti on, että paino laskee vain jättämällä mielitekoja aiheuttavat huonot hiilihydraatit (kuten valkoisen riisin, pastan ja vehnäjauhot) pois. Voit siis unohtaa kaloreiden laskemiset ja taulukot.

Dieetti sisältää kolme ateriaa päivässä. Jokaisella aterialla saa syödä itsensä kylläiseksi. Agatston itse kieltää väitteen, jonka mukaan kyseessä olisi VHH-dieetti, vaikka siltä South Beach -dieetti kyllä kovasti vaikuttaa.

Kohti pysyvää painonhallintaa

Ensimmäisten kahden viikon aikana, South Beach -ohjelmassa vältetään kaikkia hiilihydraatteja. Tarkoituksena on vieroittaa keho mieliteoista ja tyhjentää sen hiilihydraattivarastot, jotka varastoivat itseensä myös runsaasti vettä.

Tavoite saavutetaan syömällä vain proteiineja ja kasviksia. Ehdottomasti kiellettyjä ruokia ensimmäisillä viikoilla ovat leipä, riisi, peruna, pasta, leivonnaiset ja hedelmät. Myös kakut, pikkuleivät, karkit, alkoholipituiset juomat ja jäätelö ovat pannassa. Painon luvataan tippuvan ensimmäisen vaiheen aikana 4-6 kiloa erityisesti keskivartalon kohdalta.

   

Lisää hiilihydraatteja pikku hiljaa

Dieetin toisen vaiheen aikana hiilihydraatteja, kuten täysjyväviljoja, hedelmiä ja marjoja, saa lisätä ruokavalioon maltillisesti. Sellaiset ohjeet, joissa on runsaasti kaloreita, sokereita ja rasvaa muokataan niitä vähemmän sisältäviksi. Tämä vaihe kestää niin kauan kunnes ihannepaino on saavutettu. Paino putoaa tässä vaiheessa noin 0,5-1 kiloon viikossa.

Dieetistä elämäntavaksi

Laihduttajan saavutettua kolmannen vaiheen, hänen pitäisi olla muodostanut South Beach -dieetistä elämäntavan. Jos paino kuitenkin taas lähtee nousuun, suositellaan palaamista takaisin kakkosvaiheeseen.

 • Dieetin tavoitteena on insuliiniresistenssin paraneminen ja painonpudotus.
 • South Beach -dieetti lupaa 6 kilon pudotuksen 2 viikossa.
 • Dieetin alku on vähähiilihydraattinen, mutta se jatkuu hyvähiilihydraattisena.
 • South Beach sisältää saman rasvateorian kuin ravitsemussuosituksissa.

Dieetin vaiheet

 • Ensimmäinen vaihe kestää kaksi viikkoa. Tässä vaiheessa ei syödä leipää, riisiä, perunaa, pastaa tai leivonnaisia. Vältä myös hedelmiä. Makeiset, keksit, kakut ja muut sokeria sisältävät ruoat ovat myös kartettavia – puhumattakaan alkoholista kaikissa muodoissaan.
 • Toisen vaiheen alkaessa paino on jo pudonnut muutamia kiloja. Tässä vaiheessa ensimmäisen vaiheen kielletyt ruoat eivät enää houkuttele yhtä paljon kuin ennen. Niinpä niitä saa syödä, mutta todennäköisesti niitä tulee syötyä aikaisempaa vähemmän. Tämän ansiosta paino putoaa edelleen. Toista vaihetta jatketaan niin kauan kunnes tavoitepaino on saavutettu.
 • South Beach -dieetin kolmas vaihe kestää loppuelämän ajan. Dieetti on toivottavasti muodostunut elämäntavaksi ja ihannepainon ylläpitämisen tulisi olla helppoa.

Esimerkki toisen vaiheen päivän aterioista

 • Aamupala: kasvismunakas ja täysjyväpitaleipää, kahvia tai teetä ja rasvatonta maitoa ja/tai makeutusainetta sekä vihannesmehua (esim. porkkana)
 • Lounas: vihreää salaattia, täysjyväpizza
 • Päivällinen: grillattua lohta, soijapapuja, paistettuja tomaatteja basilikalla ja parmesaanilla maustettuna, sekoitus erilaisia vihreitä salaatteja
 • Jälkiruoka: maapähkinävoita, cookie-keksejä ja vihreää teetä
 • Välipala (nautitaan kahdesti päivässä): raakoja kasvispaloja pestokastikkeeseen dipattuna tai selleriä, saksanpähkinöitä ja juustoa tai maapähkinävoileipä 

South Beach -dieetin plussat

 • Dieetti on sallivaisempi kuin useimmat VHH-dieetit.
 • On helposti sovellettavissa omiin mieltymyksiin.
 • Tiukassa ykkösvaiheessa paino putoaa nopeasti vähäisen kalorimäärän ja nesteiden poistumisen takia.

South Beach -dieetin miinukset

 • Dieetin lupaus – kolmen kilon laihtumistulos viikossa – herättää epäilyksiä lihasmassan säilymisestä alkuvaiheen aikana.
 • VHH-piireissä South Beachia ei pidetä ”oikeaoppisena” VHH-dieettinä, vaan Atkins- ja Zone-hybridinä.
 • Dieetillä ei välttämättä saa tarpeeksi kalsiumia.
X