Hyvinvointi

Syvälle savella – Virkeyttä ja rentoutta vartalonaamiosta

Teksti: Anna.fi

Savi on ikivanha hoitomuoto, joka syväpuhdistaa ihoa ja koko kehoa. Se toimii myös kauneushoitona saaden ihon tuntumaan kiinteältä ja pehmeältä.

Syvälle savella

Tuntuu kuin olisin nukkunut tunteja, vaikka korkeintaan olen torkahtanut kymmeneksi minuutiksi. Olo tuntuu kovin rauhalliselta. Hoitaja Elina Rantala on ensin kuivaharjannut vartaloni ja levittänyt sille sitten valkoista kaoliinisavea sisältävän vartalonaamion.

Kuivuessaan naamio ensin hiukan kutittelee, mutta sitten nukahdan. Havahdun hereille, kun Elina saapuu takaisin hoitohuoneeseen. Pesen naamion suihkussa pois ja Elina viimeistelee hoidon hieronnalla, jonka hän tekee lämpimällä öljyllä. Hieronnan jälkeen leijun vaihtamaan vaatteet ylleni.

Toki oma vaikutuksensa on Grankullan hengellä. Grankulla on Fredrik Wilhelm Rosenlewin 1800-luvun lopulla rakennuttama kesähuvila merenrannalla, lähellä Porin Yyteriä. Arkkitehti Marika Goman on kunnostanut pitkään tyhjillään olleesta huvilasta kauniin ja omaperäisen Country Spa Grankullan. Grankullan tyylikkyys ja rauha hivelevät kaikkia aisteja.

Imee nesteitä ja kaasuja

Takanani on kiireinen kuukausi, uni on jäänyt vähiin ja olo on ollut jo pitkään turvonnut. Virkeys, rentous ja keveys tulevat toivomatta, mutta tarpeeseen. Miten savi voi saada tämän aikaan?

– Savi on imenyt kehostasi sinne kertyneitä kuona-aineita ja raskasmetalleja. Ehkä liian vähäinen uni on lisännyt niiden kertymää. Savi pystyy poistamaan kehostamme niin kuona-aineita kuin nestekertymiä, luontaisen hyvinvoinnin asiantuntija Virpi Raipala-Cormier kertoo.

Frantsilan Luomuyrttitilan perustaja, agronomi Virpi Raipala-Cormierilla on maanviljelyskemian ja -fysiikan peruskoulutus, joten hän on jo opiskeluaikoinaan tutustunut saven ominaisuuksiin perusteellisesti. Hän on kehittänyt savesta muun muassa savisuikulan.

Savea on perinteisesti käytetty etenkin tulehduksen poistamiseen tai vähentämiseen. Sen kyky poistaa kuona-aineita ja tulehdusta perustuu sen vetävään vaikutukseen. Saven vetävyys puolestaan aiheutuu sen lehtevästä rakenteesta ja suuresta ominaispinnasta.

– Yhden saviteelusikallisen ominaispinta voi olla jopa metrin, Virpi Raipala-Cormier tietää.

Lisäksi savi on kemiallisesti negatiivisesti varautunutta. Kehon kuona-aineet ja esimerkiksi raskasmetallit ovat positiivisesti varautuneita, joten negatiivisesti varautunut savi vetää niitä puoleensa. Se sulkee vetämänsä aineet myös lehtevän rakenteensa sisään kuivuessaan.

Hienojakoinen kaoliinisavi

– Savi on hioutunut ja kerrostunut piipitoisista kivilajeista jääkauden aikana. Mitä hienojakoisempaa se on, sitä suurempi on sen ominaispinta ja siten myös vetävä vaikutus. Valkoinen kaoliinisavi on hienojakoisinta savea ja sitä käytetään paljon muun muassa kosmetiikassa, Raipala-Cormier kertoo. Tunnetuinta savea kosmetiikassa on ollut Kuolleenmeren savi, mutta savea löytyy paljon muualtakin maailmasta.

– Savea on kaikkialla, ovathan Suomenkin maat pitkälti savea.

Frantsilan Luomuyrttitilan oma savituote, Savisuikula, on valmistettu Ikaalisissa sijaitsevan puron pohjalla olevasta savesta.

Saven tulehdusta poistavaa ja hillitsevää ominaisuutta on hyödynnetty vuosisatojen ajan. Sitä on käytetty esimerkiksi kääreinä reuman ja kihdin hoidoissa. Savi sekä vetää haitallisia ainesosia puoleensa että edistää aineenvaihduntaa.

Savella on hoidettu myös käärmeenpuremia, paiseita, haavoja, struumaa ja vatsa- ja suolistovaivoja. Sen tiedetään nopeuttavan haavojen parantumista ja estävän haitallisten bakteerien ja mikrobien lisääntymistä.

Supistaa ihohuokosia

Savea on aikoinaan käytetty jopa vihannesten ja hedelmien säilöntään. Savea voi käyttää myös sisäisesti, mutta sisäinen käyttö vaatii kunnon perehtymisen asiaan. Se voi pakkautua suolistoon. Myös rasvat, kuten oliiviöljy, voivat saada saven paakkuuntumaan.

Savi on antiseptistä ja desinfioivaa, joten se sopii syväpuhdistamaan esimerkiksi finneihin taipuvaista ihoa. Lisäksi savi supistaa ihohuokosia.

Niin kasvoilla kuin vartalolla se jättää ihon kiinteän ja pehmeän tuntuiseksi. Savea käytetään myös selluliitin hoitoon.

Savi vähentää turvotusta välittömästi, mutta se edistää aineenvaihduntaa myös pidemmällä aikajänteellä. Savi aktivoi kehon nesteiden virtausta auttamalla sen alkuvauhtiin. Aineenvaihdunnan vilkastuminen puolestaan auttaa kudoksia uudistumaan. Sisäelintenkin taakka kevenee kehon puhdistuksen hoituessa ihon kautta tehokkaammin.

– Lisäksi savi vähentää kipua. Tämä johtunee ainakin sen tulehdusta ja nestettä poistavasta vaikutuksesta. Jotkut käyttävät sitä esimerkiksi nilkan venähtymiin, kertoo Virpi Raipala-Cormier.

Asiantuntijoina hoitaja Elina Rantala ja luontaisen hyvinvoinnin asiantuntija, agronomi, Virpi Raipala-Cormier.

Lisätietoja:
Villa Grankulla
Frantsilan Yrttitila

Teksti: Taru Jussila

X