Terveys

5 vinkkiä, joilla lyhennät flunssaa

Äh, taas se iski: flunssa. Vaikka miten yritti pestä käsiänsä ja vältellä perheellisiä työtovereita. Onneksi flunssan oireita voi helpottaa myös flunssan aikana.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Colourbox

Äh, taas se iski: flunssa. Vaikka miten yritti pestä käsiänsä ja vältellä perheellisiä työtovereita. Onneksi flunssan oireita voi helpottaa myös flunssan aikana.

1) Ota flunssalääke 24 tunnin sisällä sairastumisesta

Influenssalääkkeitä voi käyttää ennaltaehkäisevästi. Jos esimerkiksi työpaikalla tai perheessä jyllää virusinfektio, terveet voivat syödä pientä määrää influenssalääkkettä parin viikon ajan.

Lue lisää: Selätä syysflunssa – katso tuotteet flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

2) Käytä imeskelytabletteja

Antibakteeriset imeskelytabletit vähentävät suun limakalvojen turvotusta ja estävät viruksen leviämistä suussa. Poskionteloiden turpoaminen lisää tukkoisuutta ja tukalaa oloa. Helpota oloasi limakalvojen turvotusta laskevilla tuotteilla.

3) Ota C-vitamiini ruoasta

Flunssan jyllätessä C-vitamiinitaso on hyvä pitää korkealla. C-vitamiini kannattaa syödä mieluummin ruoasta kuin purkista.  Ruoasta saatava C-vitamiini imeytyy tasaisemmin kuin pilleri ja vaikuttaa täten pidempään. Muun muassa mustaherukassa on paljon C-vitamiinia. Lisäksi siinä on flavonoideja ja kuitua.

Lue lisää: Vihreä tee on hyvä C-vitamiinin lähde

4) Suosi lämpimiä nesteitä – vältä kylmiä

Eteeriset öljyt ja lämpimät nesteet helpottavat oloa. Lihasten jäykkyys ja kipu johtuu valkosolujen yliaktivoitumisesta. Vaikka lihaskolotuksiin yleensä tehoaisi kylmä, flunssaisena kylmää tulee välttää kaikin tavoin. Flunssahikoilun huuhtomista kylmällä vedellä tai kylmien nesteiden juomista tulee välttää.

5) Ota tulehduskipulääke

Tulehduskipulääke poistaa jomotusta.

Asiantuntijana jutussa toimi kliinisen farmakologian dosentti ja erikoislääkäri Kimmo Malminiemi.

 

X