Terveys

Mikä auttaa flunssaan oikeasti? Otimme siitä selvää

Sauna parantaa orastavan lentsun ja hunajan hörppiminen karkottaa pöpöt? Flunssanhoito sujuu, kun erottaa poppaskonstit todellisista hoitokeinoista.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Flunssassa on valmis kokeilemaan kaikkia poppaskonsteja, mutta mitkä niistä oikeasti toimivat?

Sauna parantaa orastavan lentsun ja hunajan hörppiminen karkottaa pöpöt? Flunssanhoito sujuu, kun erottaa poppaskonstit todellisista hoitokeinoista.

1. Orastava flunssa häviää hikitreenillä ja saunomalla. Totta vai tarua?

Tarua. Kun kurkkua kutittaa ja nenä tuntuu tukkoiselta, ihmisellä on flunssa – oli hänellä kuumetta tai ei. Tällöin kannattaa höllentää eikä kiristää tahtia. Jos lähtee pienessä köhässä rehkimään, flunssa voi jatkua ikävällä jälkitaudilla, kuten poskiontelo- tai sydänlihastulehduksella.

Säännöllisestä liikunnasta on toki hyötyä, mutta oikein annosteltuna: kuntoilijat sairastavat keskimääräistä vähemmän virusinfektioita, mutta täysin liikkumattomat ja huippu-urheilijat enemmän.

Flunssanhoidossa saunakaan ei ole avain onneen. Kuumassa saunassa noruva hiki ei vie flunssaa mennessään, eikä kuumeisena saa saunoa. Sen sijaan mieto, kostea sauna voi helpottaa flunssaan liittyvää tukkoisuutta.

2. Flunssanhoito onnistuu, kun valitsee saippuapesun käsidesin sijaan. Totta vai tarua?

Totta. Flunssavirukset tarttuvat käsistä ja pinnoilta sekä pisaratartuntana yskästä ja aivastuksesta. Hyvä käsihygienia estää virusten siirtymisen limakalvoille, ja kotona siihen riittää saippuapesu. Kädet kastellaan ja saippuoidaan kauttaaltaan ja huuhdellaan huolella kotiin tullessa, vessakäyntien jälkeen ja ennen syömistä.

Käsidesin alkoholi tappaa kyllä mikrobit, kunhan sitä käyttää riittävästi. Kotioloissa tuskin monikaan viitsii lutrata kunnolla käsidesillä ja käsitellä sillä myös kynnenaluset. Käsidesin huono puoli on, että se tappaa myös hyviä mikrobeja.

Pisaroittain leviävien virusten tie katkeaa, kun yskäisee tai aivastaa nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen, ei käteen. Nenäliina pitää muistaa heittää heti roskiin.

3. Avokonttorissa tauti tarttuu herkästi, joten flunssapotilaan on parasta pysyä kotona.

Tarua. Flunssa tarttuu, vaikka siihen sairastuneella ei ole vielä oireita. Sen voi saada yhtä lailla lähikaupasta tai linja-autosta kuin työpaikalta, joten tartuttamisen vuoksi flunssapotilaan ei tarvitse jäädä kotiin.

Tauti ei töissä pahene, jos työ on fyysisesti kevyttä. Mutta jos flunssa vie voimat tai nostaa kuumeen, kannattaa jäädä kotiin lepäämään. Liian lyhyet ja laadultaan huonot yöunet voivat heikentää puolustuskykyä.

4. Jos töissä, koulussa tai päivähoidossa on liikkeellä flunssaa, kotona kannattaa jynssätä ovenkahvat kloriitilla.

Tarua. Töissä ja päiväkodissa siivouksen tehostamisesta voi olla jotain hyötyä, mutta kotona ei tarvita desinfioivia pesuaineita. Riittää, että pyyhkii mikrokuituliinalla ovenkahvat, valokatkaisimet ja kaukosäätimet.

Kädet voi pyyhkiä käsipaperiin tai jokaiselle perheenjäsenelle voi varata oman käsipyyhkeen.

5. Sinkistä ja C-vitamiinista on apua vain flunssan alussa.

Totta. Sinkki ja C-vitamiini eivät estä flunssaa, mutta joidenkin tutkimusten mukaan ne voivat lyhentää sen kestoa. Tutkimuksissa ravintolisiä on alettu käyttää vuorokauden sisällä flunssan ensimerkeistä, ja niitä on käytetty noin viikko.

Vain sinkkiasetaatista ja -glukonaatista on hyötyä. Sinkin pitää vaikuttaa suun limakalvoilla, ja sitä pitää ottaa tarpeeksi: 80 milligrammaa päivässä.

Flunssan yhteydessä voi ottaa myös 500 milligrammaa C-vitamiinia päivässä. Jos syö monipuolisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, vitamiinilisää on turha tankata koko talvea.

6. Ajoissa otettu kuumelääke tappaa flunssavirukset.

Tarua. Kipu- ja kuumelääke on tarkoitettu oireiden hoitoon, ei niiden ehkäisyyn. Lääke ei tapa viruksia eikä estä flunssan puhkeamista. Jos flunssa on tulollaan, kannattaa levätä.

Lääke voi myös peittää oireet. Tällöin flunssapotilas voi erehtyä pitämään vointiaan todellisuutta parempana ja tehdä asioita, jotka pahentavat tautia.

7. Isoäiti kertoi, että flunssanhoito on helppoa: kun mättää ruoan kanssa hunajaa ja valkosipulia, flunssa ei iske.

Tarua. Kaikkea voi kokeilla, kunhan ei odota kokeiluilta liikoja. Hunaja ei estä flunssaa, mutta flunssayskän hoidossa sillä on paikkansa.

Hunaja hillitsee yskänärsytystä. Sitä voi ottaa jälkiruokalusikallisen illalla ennen nukkumaanmenoa.

Hunaja on kuumentamatonta, elävää ravintoa, jota ei suositella alle yksivuotiaille lapsille.

8. Nuhaisena täytyy niistää tiuhaan.

Tarua. Useimmat flunssavirukset lisääntyvät nenän limakalvolla, mutta niistä eikä tukkoisesta nenästä pääse eroon niistämällä. Nenäsuihke tepsii tukkoisuuteen, mutta sitä ei pidä käyttää kerralla kahta viikkoa pidempään, sillä muuten tukkoisuus pahenee.

Ihmisiä on aina kielletty ryystämästä räkää sisäänpäin poskiontelotulehduksen pelossa. Oikeasti ulospäin niistäminen voi altistaa poskiontelotulehdukselle, sillä se aiheuttaa onteloihin ryystämistä kovemman paineen, jolloin niiden suu-aukot avautuvat ja niihin kulkeutuu hieman räkää.

Mikä auttaa flunssaan?
Mikä auttaa flunssaan? Ei ainakaan jatkuva niistäminen.

9. Koska sairastin viime vuonna useamman flunssan, vastustuskykyni on nyt hyvä.

Tarua. Flunssan aiheuttajaviruksia tunnetaan yli 200, eikä sairastettu tauti todellakaan suojaa niiltä kaikilta. Virukset myös muuntuvat nopeasti.

Kun flunssa pukkaa päälle jatkuvasti, kyse on useimmiten eri viruskannoista. Limakalvot eivät ole parantuneet kunnolla edellisestä sairaudesta, jolloin uudet taudinaiheuttajat saattavat tarttua niihin herkemmin.

10. Influenssarokote ei suojaa flunssalta.

Totta. Eri virukset aiheuttavat influenssan ja flunssan. Influenssaa vastaan voi rokottautua, flunssaa vastaan ei. Flunssapiikkiä ei ole edes olemassa.

Influenssan aiheuttajavirukset muuntuvat joka vuosi, ja siksi rokote räätälöidään aina uudelleen. Viime vuonna otettu rokote ei suojaa enää tänä vuonna, vaan se pitää ottaa joka syksy.

Rokotteen valmistus kestää kuukausia. Koska suunnittelu tapahtuu ennen kuin tiedetään, mitkä virukset tulevana kautena jylläävät, rokotteen antama suoja voi vaihdella. Vaikka rokote ei estäisi influenssaa, se tekee taudista lievemmän.

Jotkut väittävät, että saavat influenssarokotteesta flunssan. Lievä kuume ja vetämätön olo ovat normaaleja rokotusreaktioita, jotka häviävät parissa päivässä.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad Terveystalosta.

Lue myös:

Kun flunssa kiusaa ja yskä valvottaa – lääkäri kertoo 6 vinkkiä, miten helpottaa flunssaista oloa

Tanhupallon flunssankarkoitusvinkki + 5 muuta keinoa ehkäistä syysflunssaa

X